Calatoresti frecvent in interes de afaceri? Esti un iubitor al vacantelor si iti doresti sa descoperi noi locatii culturale si istorice? Indiferent de motivul pe care il ai atunci cand calatoresti este foarte important sa-ti iei cateva masuri de precautie suplimentare pentru a te proteja si pentru a-ti proteja dispozitivele, inclusiv laptopul, smartphone-ul, iPad-ul si tableta. Ca si calator esti foarte vulnerabil. Vei dori sa te asiguri ca ramai in siguranta. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta. 

Inainte sa pleci

– Pune-ti lucrurile in siguranta. Fa o copie de siguranta pentru informatiile importante, pentru contacte, videoclipuri, fotografii si alte date (in cloud sau pe alt dispozitiv). 

– Asigura-te ca folosesti un program antivirus. 

– Modifica parolele si codurile PIN pe care le utilizezi in mod regulat si creaza parole puternice cu simboluri si numere. Poti folosi un sistem de gestionare a parolelor. 

– Ai grija daca faci update pentru sistemul de operare. 

– Dezactiveaza Auto-Connect de pe smartphone si laptop, ca sa nu se conecteze automat la retelele WI-FI. In acest fel, te vei conecta manual de fiecare data cand vei dori sa accesezi Internetul. 

– Semnalele Bluetooth pot veni de oriunde. Orice infractor cibernetic s-ar putea conecta la smartphone-ul tau. De aceea, mentine Bluetooth-ul dezactivat cat mai des posibil. 

– Nu spune despre planurile tale de calatorie pe retelele de socializare pentru ca astfel risti sa atragi interesul infractorilor. 

Cand ajungi la destinatie

– Pastreaza dispozitivele in siguranta atunci cand te afli in locuri publice cum ar fi aeroporturi, hoteluri, restaurante, baruri, cafenele, piete, gari si autobuze. Cand lasi masina intr-o parcare (cum este Parcare Otopeni), asigura-te ca dispozitivele nu raman la vedere. 

 – Fii atent la ce se intampla in jurul tau. Asigura-te ca nimeni nu este in apropiere si ar putea sa-ti fure informatii daca se uita la ecranul laptopului sau telefonului tau in timp ce il utilizezi. 

– WI-FI public gratuit din hoteluri, cafenele si hotspot-urile din multe tari nu sunt reglementate de legi stricte, asa ca ai grija sa nu accesezi date sensibile cum ar fi informatiile contului tau bancar. 

– Daca trebuie sa creezi un cod PIN pentru o caseta de securitate sau siguranta la un hotel, asigura-te ca este unic si ca include numele si simboluri. Nu trebuie sa fie un PIN pe care il folosesti de obicei. 

Cand ajungi cu masina la aeroport si o lasi in parcare Otopeni, nu uita niciun dispozitiv la vedere. Chiar daca Parcarea Otopeni este supravegheata 24/24 este recomandat sa lasi lucrurile in ordine pentru a nu atrage tentatii din partea hotilor sau spargatorilor de masini.