Asociaţia naţională a furnizorilor de servicii de acces la internet, ANISP, a transmis Comisiei Europene, săptămâna trecută, o plângere în care acuză lipsa de intervenţie şi măsuri în cazul reţelei Netcity din partea autorităţii de reglementare în comunicaţii, ANCOM, şi a Consiliului Concurenţei.

Îlacuz public pe preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, de o pasivitate suspectă. Săptămâna aceasta, ANISP va analiza cu avocaţii posibilitatea întocmirii unei plângeri penale pentru abuz în serviciu pentru nerespectarea obligaţiilor pe care le are şi îi vom cere plata daunelor identificate în litigiul pe care l-am deschis şi pe care a considerat că nu are competenţă să-l soluţioneze. Pagubele le-au suferit opt operatori telecom, membri ai ANISP, iar răspunsul de la ANCOM a fost că nu are baza legală să intervină”, a declarat preşedintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, la o dezbatere organizată de o revistă de specialitate şi preluat de Mediafax.

El a adăugat că, în baza acestui răspuns, ANISP consideră că asociaţia nu poate “să îşi găsească dreptatea în România”.

“În acest context, ANISP a făcut săptămâna trecută o plângere la Comisia Europeană, în care am solicitat declanşarea procedurii de infringement împotriva României, pentru că ANCOM şi Consiliul Concurenţei nu îşi respectă obligaţiile din tratatul de aderare. Noi am dat în judecată România pentru această bătaie de joc, în care instituţiile statului care ar fi trebuit să intervină şi care ar fi trebuit să-şi facă datoria, fac slalom prin legislaţie şi spun că nu sunt abilitate să intervină”, a afirmat şeful ANISP. Potrivit Mediafax, Bătrâneanu a arătat că ANISP a notificat şi Preşedinţia României şi pe premierul Victor Ponta despre monopolul reţelei Netcity.

“Acum mai bine de 10 ani am luptat să scap de monopolul Romtelecom şi ăştia îmi spun acum că Netcity nu este monopol. Ne cred tâmpiţi, domnilor”, a exclamat preşedintele ANISP.

Potrivit contractului de concesiune al reţelei Netcity, a continuat Bătrâneanu, Primăria Capitalei nu va permite terţilor să construiască reţele paralele Net­city. “De asemenea, nici reţelele altor furnizori de servicii publice nu pot fi utilizate pentru înfiinţarea unor reţele similare Netcity. Aceste aspecte sunt prinse în clauzele contractului de concesiune”, a spus reprezentantul asociaţiei.

Bătrâneanu, unul dintre pionierii industriei de servicii de internet, a vândut în anul 2004 furnizorul de servicii PCNet către RCS&RDS.; El este proprietarul portalului online ROL.ro.

La finele lunii februarie, preşedintele ANISP a afirmat că Netcity Telecom, companie deţinută de grupul UTI, a transformat reţeaua metropolitană de telecomunicaţii din Bucureşti într-un monopol şi prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurenţa va fi afectată, iar preţurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.

“La început, tariful de acces al unui operator la reţeaua Netcity, operată de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branşament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru”, conform oficialilor ANISP.

UTI Grup, deţinut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a respins acuzaţiile, precizând că în realitate tarifele sale ar fi scăzut. Netcity este o reţea subterană de fibră optică, înfiinţată la iniţiativa Primăriei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai regiei de transport în comun. Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie şi UTI Systems şi Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008, Primăria Capitalei anunţa finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reţeaua Netcity, în zona Unirii.

În prezent, reţeaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor companiei Netcity Telecom. Acţionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% şi UTI Grup – 0,01%. În 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Înfiinţată în anul 2001, ANISP are ca scop promovarea şi sprijinirea intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice (inclusiv Internet) în România. Asociaţia numără 38 de membri.   Lacatele indragostitilor – podurile din jurul lumii… Lacatele dragostei (love padlocks in engleza) s-au raspandit in Europa dupa anul 2000. Primele… Sfaturi pentru amenajarea unui interior atemporal Asadar cum facem sa avem un interior frumos si  modern dar care sa nu fie ancorat in… Comunicarea cu copilul – metoda de stimulare a… Comunicarea cu propriul copil este esentiala in primii ani de viata incurajand stimularea… Cum decurge nasterea gemelara? Din punct de vedere medical nasterea gemenilor este mai complexa decat nasterea unui singur copil,… E un copil introvertit Copilul tau introvertit: e cam retras la gradinita si-i place sa se joace mai mult singur. Esti… Crema de banane Vrei un desert ușor? Ai găsit rețeta potrivită!