Incepand ca o afacere de inchiriere de DVD-uri la sfarsitul anilor ’90, Netflix a parcurs un drum lung pentru a se consacra drept cel mai important serviciu de divertisment de streaming din lume.

Incepand ca o afacere de inchiriere de DVD-uri la sfarsitul anilor ’90, Netflix a parcurs un drum lung pentru a se consacra drept cel mai important serviciu de divertisment de streaming din lume.

Netflix ( NFLX ) – Get Report este responsabil pentru schimbarile drastice din industria divertismentului. Iubeste-l sau uraste-l, compania este in primul rand responsabila pentru cresterea streamingului; o forma de livrare de continut care a trimis valuri de soc prin Hollywood, deoarece modul in care continutul este creat si vandut s-a schimbat.

Intemeierea Netflix

A existat o mica controversa cu privire la modul in care a inceput Netflix. Reed Hastings a oferit cateva versiuni diferite, in timp ce cofondatorul Marc Randolph a avut propria sa versiune a povestii. Randolph are tendinta de a imprastia creditul putin mai departe decat Hastings, care atribuie creatia faptului ca trebuie sa plateasca o taxa de intarziere pentru un film de inchiriere. Randolph a spus ca cei doi au incercat sa-si creeze propriul „Amazon.com” pentru ceva, potrivit CNBC. Acel ceva a devenit DVD-uri.

Potrivit site-ului propriu al Netflix, Netflix a fost fondata\ in 1997 de Hastings si Randolph ca o modalitate de a oferi inchirieri de filme pe internet. Acest lucru a dus in cele din urma la Netflix.com in 1998, care s-a concentrat pe inchirierea si vanzarea de DVD-uri. Anul urmator compania a adaugat un serviciu de abonament, permitand clientilor inchiriere nelimitata de DVD la o rata lunara. Lucrurile au inceput sa se formeze in 2000, cand Netflix a oferit sisteme de recomandari, care foloseau evaluarile membrilor pentru a prezice alegerile (care nu difera de caracteristica de rating care a fost prezentata pe Netflix pana de curand).

Cronologie Netflix

-Publicitate in 2002, Netflix a crescut incet; atingand 4,2 milioane de membri pana in 2005. Cu o valoare mai mica de 2 dolari pe actiune la inceput, actiunea nu a inceput sa decoleze cu adevarat decat in ​​jurul anului 2009, cand a ajuns la aproximativ 8 dolari pe actiune. Desigur, restul este istoria pietei bursiere, deoarece actiunile au urcat astronomic; impingand spre 400 $ la un moment dat.

-Punctul cel mai important a fost cu siguranta introducerea streamingului in 2007. Crearea unui loc in care membrii sa poata viziona continut instantaneu online a schimbat practic jocul. Reverberatiile din aceasta miscare sunt resimtite si astazi, intrucat mai multa programare este orientata in jurul abilitatii de a o viziona asa cum doriti, mai degraba decat de a o prinde la un moment specific cand se difuzeaza.

-In 2009 compania a inceput parteneriatul cu companiile de electronice pentru a obtine Netflix pe televizoare inteligente si console de jocuri. Acest proces a continuat in urmatorii cativa ani, iar compania a obtinut acces in Europa in 2012.

-In 2013, totul s-a schimbat. Netflix si-a introdus propria programare originala. Ganditi-va la „Casa cartilor” si „Portocaliu este noul negru”.

Pana in 2016, Netflix era accesibil la nivel mondial, iar compania a continuat sa creeze mai mult continut original, in timp ce a facut presiuni pentru a-si creste calitatea de membru.

Daca introducerea streaming-ului a fost punctul culminant, geniul a fost modul in care Netflix a folosit in esenta alti creatori de continut pentru a-i invinge in propriul joc. Prin licentierea continutului lor catre Netflix, retelele au oferit companiei instrumentele necesare pentru a le fura spectatorii. Desi s-ar putea sa para o idee buna pe termen scurt, s-ar putea argumenta ca a fost un act de autosabotaj absolut de catre retele pe termen lung.

Controverse Netflix

Netflix nu a fost lipsit de controverse. Serviciul de streaming creeaza mult continut care depaseste limitele. Unii au avut probleme cu nivelurile de nuditate, violenta si scene explicite sexual similare cu cele ale HBO. Multi au sustinut ca drama despre sinuciderea unui adolescent ar fi o influentata daunatoare pentru adolescenti. Netflix s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru concursul sau de 1 milion de dolari pe care l-a oferit cuiva sa imbunatateasca sistemul de recomandare a serviciului de filme. Controversa a fost legata de faptul ca informatiile de vizionare privata ale utilizatorilor erau oferite unor entitati externe pentru cercetarea statistica. „Premiul Netflix” a fost anulat in 2010.