Muzeul National de Arta al Romaniei gazduieste, pana la 30 martie 2008, expozitia „Grigorescu, pictor al naturiii. Un eveniment in culori, pentru a indulci realitatea cenusie… „Grigorescu, pictor al naturiii este una dintre cele mai mari expozitii retrospective ale artistului organizate in ultimele decenii.

Cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la moartea pictorului Nicolae Grigorescu, manifestarea ofera iubitorilor de frumos o selectie substantiala, bazata numai pe opere din colectiile Muzeului National de Arta, detinator al celui mai bogat fond patrimonial Grigorescu. 

Suprema bucurie: recunoasterea posteritatii 

Sunt prezentate 230 de lucrari de pictura si grafica avand ca tema peisajul, domeniu in care artistul roman a excelat si care constituie o componenta semnificativa a operei sale. Propunandu-si sa dezvaluie vocatia de peisagist a lui Nicolae Grigorescu, expozitia puncteaza evolutia artistica a marelui pictor, prin includerea unor lucrari care „acoperai toate perioadele creatiei sale. Desi Grigorescu s-a bucurat in mod constant de recunoasterea posteritatii, fapt dovedit de succesul expozitiilor organizate de-a lungul timpului, opera sa este un subiect departe de a fi epuizat. Publicul are ocazia sa redescopere atat creatii faimoase precum „Toamna la Fontainebleaui, „Andreescu la Barbizoni, „Taranca franceza in viei, „Rosioruli, „Studiu pentru atacul de la Smardani, „Fete lucrand la poartai, cat si unele mai putin cunoscute, ca de pilda lucrarea „Printul Carol trecand in revista prizonierii turcii. 

Un european, inca de la inceputuri 

Poate nu multi sunt cei care stiu ca debutul marelui Grigorescu a stat sub semnul picturii bisericesti. La scurt timp dupa ce arta penelului i-a fost recunoscuta, tanarul pictor a reusit un salt extraordinar in directia sincronizarii cu arta occidentala. In Franta, a lucrat in ambianta scolii de la Barbizon, alaturi de mari nume din pictura epocii, precum Corot, Millet sau Courbet. Romanul a gasit mediul prielnic dezvoltarii sale artistice, imbinand intr-un stil original realismul scolii de la Barbizon cu impresionismul si, intr-o ultima faza, cu elemente simboliste. Marile expozitii retrospective dedicate in ultimii ani picturii de plein air – cum sunt „Fields of Dreams. Pantings from the French School of Barbizoni, deschisa in 2006 la New York, sau „Plein Air: De Haagse School en de School van Barbizoni, de anul acesta, de la Haga, demonstreaza un viu interes si o revalorizare a momentelor artistice consumate incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In 2006, Muzeul National de Arta al Romaniei a organizat in Franta „Nicolae Grigorescu (1838-1907) – Itineraire d’un peintre roumain de l’ecole de Barbizon AƒA  l’impressionnismei, expozitie gazduita de Musee des Beaux-Arts din Agen si de Musee Departemental de l’Ecole de Barbizon. Acum ofera publicului o reintalnire cu unul dintre cei mai iubiti pictori romani, a carui opera isi pastreaza farmecul si fascinatia de acum un veac.

Programul de vizitare a expozitiei este miercuri-duminica, 10.00-18.00. Accesul e gratuit in prima miercuri din fiecare luna.