Perioada examenelor se apropie cu repeziciune, dar pentru multi copii ele induc o stare de anxietate.

Ai un copil care invata bine si munceste mult pentru a se pregati pentru examene. Dar ai observat ca in zilele in care sustine tezele sau alte teste devine mult mai agitat. Atunci este bine sa-i supraveghezi starea de spirit cu mai multa atentie. Pregateste-l psihic si emotional ca sa treaca bine peste aceasta perioada din viata lui. Pentru ca succesul unui copil are in spate si multa munca, dar si o stare psihica foarte buna.Comportamentul unui tanar anxios

Este normal ca un copil sa fie mai stresat inaintea unui examen. Aproape toti se simt mai nervosi intr-o asemenea ocazie. Pe marea majoritate, aceasta stare ii ajuta sa se concentreze mai bine in timpul examenului si ii impulsioneaza sa obtina cele mai bune rezultate. Dar in cazul unora dintre tineri starea de anxietate este mult mai intensa si ii impiedica total sa se concentreze asupra subiectelor. Anxietatea este un sentiment pe care il simte un individ in situatii in care performantele sunt foarte importante. Anxietate poate sa simta si un copil atunci cand urca pe o scena sa interpreteze un cantec sau atunci cand merge la un interviu pentru o bursa sau la primul loc de munca. Persoanele extrem de anxioase pot sa simta in asemenea momente dureri de cap, “furnicaturi” in stomac, sa simta ca le bate inima atat de tare incat cred ca le va “sari din piept”, sa aiba senzatia ca “ii iau caldurile” sau din contra simt siroaie de sudoare rece pe frunte si pe sira spinarii. Starea de anxietate nu trebuie insa confundata cu imposibilitatea concentrarii. Un copil poate sa-si piarda concentrarea si din alte cauze. De exemplu, pierderea unei persoane dragi poate sa-i distraga atentia de la subiectele pe care le are in fata, pentru ca gandurile lui sunt la ruda ori la prietenul pe care nu il mai are. Vorbim, desigur, despre tinerii care sunt preocupati de viitorul lor si au invatat pentru aceste examene. Pentru ca sunt si copii total dezinteresati de examene, pe care le considera “o pierdere de timp”, dar sunt prezenti din cauza presiunii parintilor. De fapt insa, gandurile lor sunt in cu totul alte locuri, iar o diploma nu are pentru ei nicio valoare.

Perfectionistii sunt cei mai expusi

Anxietatea este de fapt o reactie de anticipare a unui eveniment stresant. Iar cand ne aflam intr-o situatie stresanta corpul elibereaza hormonul cunoscut sub numele de adrenalina, ce pregateste corpul pentru confruntare. Acest hormon este de fapt responsabil pentru anumite simptome fizice pe care le resimtim intr-o astfel de situatie, cum este transpiratia abundenta, tremuratul mainilor sau respiratia rapida. Anxietatea nu afecteaza insa numai corpul, ci si mintea unui tanar aflat in fata unui examen. Gandurile negre il pot acapara si ii pot spori starea de anxietate. Daca el se gandeste mai tot timpul ca nu-si va mai aminti ce a invatat, i se va diminua capacitatea de concentrare asupra subiectelor pe care le are in fata. In astfel de momente, anxietatea poate sa creeze un cerc vicios – cu cat tanarul se concentreaza mai mult asupra gandurilor negre cu atat se poate concentra mai putin asupra subiectelor, ceea ce ii sporeste si mai mult starea de anxietate si ii inmulteste gandurile negre. Iar rezultatul va fi cu siguranta unul foarte prost. Chiar daca, dupa ce iese de la examen, copilul, eliberat de starea de anxietate, va reusi sa rezolve majoritatea subiectelor, nota pe care o va lua va fi una mica. De obicei, tinerii care sunt perfectionisti si cei care se tem foarte mult (sunt fricosi din fire) sunt cei mai expusi sa sufere de forme grave de anxietate. Acesti copii nu pot sa accepte gandul ca pot gresi si ei sau ca pot lua o nota mai mica decat cea maxima. Si pentru ca se gandesc ca s-ar putea sa greseasca tocmai atunci cand miza este mai mare, isi impun singuri o presiune extraordinara pentru a evita sa se intample asa ceva. Dar daca nu pot sa-si controleze gandurile, atunci rezultatul poate sa fie unul dezastruos pentru ei.

Cum sa-l ajuti sa evite un esec

Anxietatea poate sa fie o problema reala pentru copiii care nu reusesc sa treaca peste starea de nervozitate si sa se concentreze asupra subiectelor. Copilul trebuie sa stie sa accepte provocarile si sa-si mentina stresul la un nivel care sa nu-i afecteze concentrarea sau, din contra, sa i-o stimuleze. Pentru a reusi acest lucru, parintii trebuie sa-si invete copilul cum sa foloseasca stresul in avantajul lui, sa accepte faptul ca poate gresi, sa-si controleze gandurile si sa-si vada nu numai lipsurile, ci si atuurile pe care le are.

Pentru aceasta copilul trebuie invatat sa experimenteze singur care sunt modalitatile cele mai bune pentru a-si reduce nivelul de anxietate. De pilda, daca nu se simte pregatit inaintea unui examen, atunci trebuie sa-si impuna un program de studiu pe care sa-l respecte. Inaintea unui examen copilul trebuie sa invete sa-si controleze gandurile negative si sa nu lase un asemenea gand sa-l acapareze. Spune-i ca este bine sa se relaxeze cateva momente sau sa faca exercitii de respiratie. Apoi sa incerce sa-si aminteasca o tema anume. Pe masura ce informatiile ii vor veni in minte, va vedea ca nu a uitat deloc ceea ce intr-adevar a invatat si va fi mai linistit si mai increzator.