Vaccinurile terapeutice, terapiile care vizeaza functiile specifice ale celulelor canceroase si testele care prevad eficacitatea tratamentelor sunt noile arme impotriva cencerului, dupa cum arata rezultatele mai multor studii clinice prezentate, in acest weekend, la cel de-al 45-lea congres anual al American Society of Clinical Oncology (ASCO).

Aceste rezultate au confirmat evolutia tratamentelor anticanceroase din ce in ce mai complicate, in functie de caracteristicile genetice si biologice individuale ale bolnavilor. Astfel, exploatand progresele facute de genomica, de biologie si de informatica, lupta impotriva cancerului va deveni tot mai personalizata.

„Recunoastem in prezent ca, asa cum fiecare pacient este diferit, fiecare cancer are o biologie diferita (…) cu caracteristici proprii care conduc la evolutii diferite, care cer tratamente pe masura”, a declarat Richard Schilsky, presedintele ASCO, citat de AFP.

„Nu am nicio indoiala asupra faptului ca aceasta abordare a tratamentelor personalizate reprezinta viitorul cancerologiei”, a adaugat Schilsky in deschiderea conferintei, care are ca tema centrala personalizarea tratamentelor canceroase.

Unul dintre studiile prezentate duminica arata ca nivelul de proteine MSH2 si ERCC1 intr-un cancer de plamani, cel mai frecvent legat de tutun, ar permite preconizarea eficientei pe termen lung a unei chimioterapii standard pe baza de cisplatina, dupa ce tumoarea este extirpata chirurgical.

Pacientii cu un nivel scazut al acestor doua proteine, utilizate de celulele canceroase pentru a-si repara ADN-ul afectat de chimioterapie, raspundeau mult mai bine la tratament.

Rezultatele incurajatoate ale altor studii clinice asupra vaccinurilor terapeutice s-au dovedit a fi tot pozitive, analizele fiind efectuate pe pacientii afectati de un limfom folicular non-Hodgkinian, o forma agresiva de cancer limfatic.

Pacientii tratati cu vaccinul BiovaxID, produs de firma americana Biovest International, nu au prezentat nicio urma de boala timp de 44 de luni. Vaccinul este fabricat cu tesuturi prelevate din tumoarea fiecaruia dintre bolnavi si vizeaza o proteina specifica celulelor canceroase.

Impotriva cancerului de san, compania franceza Sanofi a creat tratamentul BSI-201 care neutralizeaza enzima PARP si o impiedica sa isi indeplineasca rolul de reparator al ADN-ului celulelor canceroase, fapt ce face chimioterapiile mult mai eficiente.

Un alt studiu a demonstrat eficienta combinarii a doua tratamente care vizeaza diferitele functii vitale ale cancerului. Este vorba despre Tarceva, produs de elvetianul Roche, si de Avastina, produs de filiala sa americana Genentech, care au redus cu 29% riscul de extindere a cancerului de plamani.

Tarceva provoaca selectiv moartea celulelor canceroare, in timp ce Avastina blocheaza dezvoltarea vaselor sangvine care hranesc cancerul.