Amenoreea sau lipsa menstruatiei este o problema destul de des intalnita in randul femeilor. Amenoreea poate aparea atat in timpul pubertatii, cat si mai tarziu, in cazul unei vieti sexuale active. Lipsa menstruatiei nu este o boala, ci mai degraba o tulburare hormonala, usor de depistat si tratat.

Simptome. Cel mai important simptom este lipsa menstruatiei, insa amenoreea poate fi de doua feluri: primara si secundara. Vorbim de amenoree primara in cazul in care pacienta nu a avut niciun ciclu menstrual pana la varsta de 16 ani. Amenoreea secundara este cea in care lipsa mentruatiei vine dupa o perioada cu cicluri menstruale normale. Pe langa lipsa menstruatiei, mai pot fi observate si tulburari emotionale, pilozitate excesiva la nivelul fetei, caderea parului, lactatie sau cefalee.

Cauze. In functie de tipul amenoreei, putem avea mai multe cauze ale aparitiei acesteia.

Amenoreea primara:

– Anomalii cromozomiale, care pot afecta dezvoltarea sexuala;

– Afectiuni ale glandei pituitare;

– Anomalii structurale ale vaginului (blocaje care pot impiedica existenta unor cicluri menstruale normale);

– Tulburari ale secretiei hormonale a hipotalamusului cauzate de efort fizic intens, anorexie, stres emotional sau psihologic excesiv;

– Lipsa sau incompleta dezvoltare a unor organe ale aparatului reproducator feminin.

Amenoreea secundara, este mult mai frecventa si poate avea urmatoarele cauze:

– Sarcina este cea mai frecventa cauza;

– Contraceptive care pot influenta ciclurile menstruale;

– Medicamente precum antidepresive, antipsihotice, chimioterapii s.a.;

– Sindromul ovarului polichistic;

– Tulburari ale tiroidei;

– Leziuni uterine;

– Alaptarea;

– Boli cronice grave;

– Tulburari de alimentatie: bulimie sau anorexie;

– Tumori ale glandei pituitare;

– Menopauza prematura.

Tratament. Medicul va recomanda un tratament in functie de cauza instalarii amenoreei. Afectiunile glandelor endocrine vor fi tratate, iar medicul poate recomanda si o schimbare in stilul de viata (combaterea stresului, o alimentatie corecta, limitarea activitatilor fizice intense, etc). In unele cazuri, medicul poate prescrie si anticonceptionale, care pot oferi organismului hormonii de care are nevoie si poate declansa aparitia menstruatiei.