Social-democratii vor cere in Camera Deputatilor demisia ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, prin motiunea simpla pe educatie, depusa luni in camera inferioara a Parlamentului. In acelasi timp, pesedistii vor cere si demisia ministrului Agriculturii in motiunea simpla pe agricultura, aceasta fiind tot luni depusa la Senat.

Intr-o conferinta de presa, sustinuta la finalul sedintei Biroului Permanent National, Cristian Diaconescu a denuntat starea grava in care se afla cele doua domenii, acuzand Guvernul de lipsa de strategie. „Guvernul a dat dovada de lipsa de viziune si strategie, ceea ce a adus la exasperare sistemul de educatie, respectiv cetatenii Romaniei, care ar trebui sa beneficieze de un sistem performant”, a spus vicepresedintele PSD.

In motiunea simpla, care daca va fi adoptata va trebui aplicata de Guvern, se cere dublarea salariilor cadrelor didactice, publicarea unei situatii exacte a resurselor financiare cheltuite pentru educatie, analizarea rezultatelor examenelor si testelor nationale cu propuneri concrete de ameliorare a unora dintre consecintele acestora, precum si solutii pentru retrocedarile masive de scoli si gradinite. Diaconescu sustine ca, pe ultima suta de metri de guvernare, resursele care mai exista sunt folosite de Guvern in scopuri electorale.

Motiunea simpla pe agricultura cere in principal o serie de drepturi pentru cei care se ocupa de acest sector, precum acordarea unei subventii de 700 de lei pe hectar pentru motorina, seminte si alte produse necesare culturilor de toamna, reducerea cu 5% a pretului motorinei pentru agricultori, asigurarea depozitarii recoltei de grau din acest an, alocarea pe anul 2008-2009 a cel putin 4 la suta din Produsul Intern Brut pentru agricultura si piscicultura, acordarea din fondurile publice a 20-30 la suta pentru sectoarele vegetal si zootehnic.

Cristian Diaconescu a sustinut ca decizia privind depozitarea graului din acest an ar avea aprobarea Guvernului, aratand ca cel care se opune este Ministerul Finantelor. „Este vorba despre un cerc vicios”, a adaugat el.

Social-democratii nu s-au gandit deocamdata daca vor sustine motiunea de cenzura anuntata sambata de liderul Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, pentru ca nu exista inca un text. „Nu s-a discutat, pentru ca nu exista o propunere in acest sens. In afara de declaratiile unor politicieni, nu stim despre ceea ce este vorba. Nu stim daca cei care le anunta (n.r. motiunile de cenzura) stiu despre ce este vorba, si care sunt elementele de motiune”, a spus Diaconescu.

Vicepresedintele PSD mai considera ca motiunea simpla a PD-L pe tema scumpirii preturilor la energie este un demers fatarnic, in conditiile in care pedelistii au avut ministri in acest domeniu, timp de doi ani si jumatate.

Purtatorul de cuvant al PSD a anuntat, in aceeasi conferinta de presa, ca propunerea partidului de modificare a Constitutiei a fost trimisa astazi Consiliului Legislativ, documentul fiind semnat de 39 de senatori social-democrati si conservatori. El a subliniat ca PSD doreste, prin acest proiect, reformarea sistemului judiciar si al statului de drept.

In mod concret, proiectul PSD de modificare a Constitutiei vizeaza desemnarea procurorilor de catre Consiliul Superior al Magistraturii, si nu de ministrul Justitiei asa cum este in prezent, precum si eliminarea imunitatii totale a demnitarilor.”In afara obligatiei votului, demnitarii vor avea aceeasi responsabilitate in fata cetatenilor. Este timpul ca societatea romaneasca sa aiba o abordare echilibrata si ca toti oamenii sa fie egali in fata legii (…) Dorim sa eliminam disfunctiile care au generat atatea probleme si interpretari in societatea romaneasca’, a motivat Cristian Diaconescu.