Cutremurul, marea noastra spaima. Mai mare decat scumpirile, decat gropile, chiar decat taxele Uniunii Europene. Dar romanii pot sa rasufle usurati: in perioada urmatoare nu sunt conditii pentru un cutremur catastrofal. Si, mai mult, Bucurestiul are o harta de hazard seismic nou-nouta. 

Dupa 7 ani de cercetari, studii si calcule, Bucurestiul este acum prima capitala europeana care dispune de o astfel de reprezentare grafica adresata exclusiv proiectantilor si constructorilor. Despre cum „se propaga unda”, unde-i solul mai bun, unde-i mai sigur sa locuiesti s-a tot scris. Dar abia acum Institutul de Fizica a Pamantului a finalizat „harta seismica” a Bucurestiului. Practic, prima harta de hazard seismic a Capitalei, asa numita „microzonare”. Adica, sa fie clar, sustine Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului, nu e loc de speculatii imobiliare. 

INCERCARI NEREUSITE 
„Au fost, si inainte de cutremurul din 1977, 
dar si dupa, tot felul de incercari de a realiza o astfel de harta de hazard seismic”, a precizat Marmureanu. „Dar cele mai multe dintre ele nu aveau nici o legatura cu realitatea, fiind bazate in special pe studii geologice”, a mai spus directorul. Teoria principala de la baza acestor incercari era ca pe valea unui rau sau in apropierea acestuia acceleratia unui cutremur creste. Cutremurul din 1986 ( 6 grade pe scara Richter) a „demolat” total aceste „conceptii stiintifice”. La RomExpo, zona Casei Presei Libere (considerata „stabila”) acceleratia a fost de 0,176g (g – acceleratia gravitationala), pe cand la Abator, in imediata apropiere a vaii raului Dambovita, acceleratia nu a depasit 0,074g. 

BUCURESTIUL STA PE „MATERIALE MOI” 
La intocmirea hartii de hazard seismic a Capitalei s-au luat in calcul toate miscarile pamantului generate de zona Vrancea in ultimii 1.500 de ani. Apoi a fost studiata si testata zona cuprinsa intre fundamentul Bucurestiului si suprafata. „Exista locuri cu roci mai tari, locuri cu roci moi, cu nisip, argila, argila cu apa. Asadar materialele moi, care au o comportare neliniara. E foarte greu de apreciat cum si cat se vor misca”, a explicat Gheorghe Marmureanu. De altfel, la microzonarea Bucurestiului, Institutul de Fizica a Pamantului a colaborat indeaproape cu Facultatea de Geologie si Geofizica, cu Institutul de Mecanica a Solidelor, cu Facultatea de Matematica Iasi si INCERC Bucuresti, dar si cu reputati specialisti americani si germani. 

CUTREMUR MAXIM POSIBIL 
Analiza probabilitatilor a fost dublata de o analiza determinista adica propagarea cutremurului din focar (respectiv, zona Vrancea), in plan orizontal, pe o suprafata cuprinsa intre 50 si 200 de kilometri. Studiul a fost facut pentru cutremurul maxim posibil in Romania, cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter. A fost nevoie de aproape 7 ani de cercetari si peste zece proiecte realizate in colaborare cu institute de specialitate din alte tari pentru a obtine un rezultat final. 

CAND ESTE O CLADIRE STABILA 
Ficare zona din Bucuresti este caracterizata printr-o acceleratie maxima posibila (a) cu intensitatea maxima corespunzatoare (I) si perioada fundamentala de vibratie a terenului (T). „Proiectantul trebuie sa proiecteze structura unei cladiri in asa fel incat perioada ei fundamentala de vibratie sa nu fie egala cu cea a terenului pentru a evita fenomenul de rezonanta”, a explicat directorul Marmureanu. Atunci o cladire poate fi considerata stabila. 

REZISTENTA 
Terenul de sub Bucuresti „se accelereaza” diferit la cutremur. Au fost stabilite 14 astfel de zone distincte. „La seismul din 1986, inregistrarile facute in diferite puncte ale orasului au aratat variatii ale acceleratiilor de la simplu la triplu” a precizat Marmureanu. Pentru calcului de rezistenta a structurii unei cladiri, proiectantul trebuie sa tina 
cont de acceleratia maxima a terenului. 

BANEASA SI PANTELIMONUL – CEA MAI MARE ACCELERATIE 
Zonele din Bucuresti (si imprejurimi) unde terenul „se accelereaza” cel mai tare in cazul unui seism major sunt Damaroaia, zona EREN (Romexpo – Casa Presei Libere), Baneasa si Otopeni. Valoarea acceleratie in cazul unui cutremur de 7,5 grade pe scara Richter este de 300 cm/secunda la patrat. Perioada fundamentala de vibratie (T) variaza de la 0,5 secunde la 0,83 secunde. Tot cu acceleratie de 300 de centimetri pe secunda la patrat se misca si Pantelimonul – INCERC (dar perioada de vibratie este mai mare: T- 1,56 s) , dar si suburbiile Peris, Bolintin, Magurele. 

BERCENIUL, CEL MAI LENT 
In zonele cu acceleratia cea mai mica la cutremur major (200 de centimetri pe secunda la patrat) sunt cartierele Vitan, Berceni, Republica. In centrul Capitalei, in zona 1 Mai – Titulescu, dar si Tei – Floreasca, acceleratia maxima atinge valori pana la 240 cm pe secunda la patrat, iar Balta Alba – Titan pana la 250 cm pe secunda la patrat. 

ACCELERATIE MARE SI-N PARLAMENT! 
Despre Casa Poporului s-a spus intotdeauna ca a fost amplasata strategic, pe cel mai solid teren din Bucuresti. Totusi, acceleratia maxima in caz de cutremur atinge valori dintre cele mai mari, de pana la 280 cm/secunda la patrat. La fel si Cotroceniul, dar si cartierele Militari si Drumul Taberei. Perioada de rezonanta pentru aceste cartiere este de 0,7 secunde. 

IN TIMP REAL 
O alta realizare cu care Institutul de Fizica a Pamantului se poate mandri este asa numita „harta seismica a desfasurarii cutremurului in timp real”. In timp ce pamantul se zgaltaie, pe o harta imensa (la noul sediul al Institutului si in scurt timp in fiecare judet) apar in diferite culori (de la galben la negru), zonele cele mai afectate. De la Iasi pana la Craiova, autoritatile vor sti exact locurile calamitate, unde este nevoie de interventie de urgenta. Si, se presupune, vor actiona in consecinta.