O noua reteta „magica” promite eliminarea grasimii abdominale in 15 zile. Faceti fata acestei provocari virale si descoperiti ce este adevarat si ce este periculos.

Retelele de socializare aduc mereu noi provocari si exercitii virale care sunt raspandite ca solutii magice pentru un abdomen plat sau pentru a avea muschii mai definiti. Este cazul exercitiilor asiatice de slabire a abdomenului care sunt promovate ca fiind eficiente intr-o perioada scurta de timp.

Unii influenti si antrenori din tarile asiatice insista asupra presupusei capacitati a exercitiilor de retroversie si anteversie pelviana de a „arde grasimea” din abdomen. Acest lucru ar duce la o burta plata si tonifiata in mai putin de o luna, potrivit sustinatorilor metodei.

Poate cel mai cunoscut promotor al exercitiilor asiatice de slabit este Thanh Le, care isi raspandeste metodele prin intermediul retelei de socializare TikTok. Sa vedem, deci, despre ce este tehnica si ce efecte reale ar putea avea.

Cum sunt exercitiile asiatice pentru a pierde in greutate?

Propunerea de exercitiu a lui Thanh Le consta in fixarea talpilor picioarelor pe podea si efectuarea anteversiei si retroversiunii pelvine. Aceasta inseamna sa va miscati soldurile inainte si inapoi, in mod repetitiv, fara a va ridica extremitatile inferioare de pe sol.

Cand soldul merge inainte, pozitia este completata cu un usor recul al abdomenului superior, in directia opusa bazinului. In acest fel, muschiul drept al abdomenului se activeaza si lucreaza pentru a mentine pozitia si a genera un echilibru static.

Dar adevarul este ca staticul este de moment, pentru ca antrenorii care raspandesc aceasta metoda asigura ca repetarile trebuie facute 30 de minute pe zi timp de 15 zile. O astfel de intensitate face din miscare o forma de exercitiu aerobic.

Ce inseamna antrenamentul aerobic pentru organism? Ca cerintele nu sunt aceleasi si ca trebuie luate in considerare o serie de circumstante suplimentare pentru a evita accidentarile si pentru a nu intra intr-o pierdere de masa musculara sau o cheltuiala de energie care este contraproductiva.

Ca sa nu mai vorbim ca nu te uiti la ziua de odihna prioritara in nicio rutina de fitness. Suspendarea rutinelor in mod regulat (de 1 sau 2 ori pe saptamana) contribuie la refacerea tesuturilor si la o mai buna tonifiere finala.

Atunci cand nu sunt pauze, exista riscul de accidentare, de a nu atinge obiectivele sau de a suferi un efect de rebound la finalul sedintelor. Situatia s-ar putea traduce printr-un rezultat asteptat pe luna, care se pierde in saptamanile urmatoare.

Reducerea grasimii abdominale este un proces general, deoarece exercitiile continue nu numai ca reduc acest tesut adipos, ci si pe cel al intregului corp.

Ardeti grasimea sau oxidati-o

Conceptul de „ardere grasimi” este gresit. Exercitiile asiatice de subtire a abdomenului promit ca tesutul adipos situat in burta va fi redus prin efectuarea anteversiunii si retroversiunii pelvine. Este posibil?

In primul rand, reducerea depozitelor de grasime nu poate fi localizata aproape deloc. Cu alte cuvinte, exercitarea mai multa intr-o anumita zona a corpului va duce la o tonifiere a muschilor implicati, dar nu si la o pierdere de grasime care este doar acolo. Conditionarea fizica afecteaza cel mai probabil toate depozitele de lipide.

Este adevarat ca organismul uman tinde sa acumuleze excesul de grasime in abdomen si pelvis. Dar aceste semne de exces de greutate se manifesta si in coapse, in brate si chiar in barbia dubla. Efortul aerob regulat va reduce progresiv toate aceste locuri, aproape la unison.

In al doilea rand, „arde grasimile” este o expresie care nu reprezinta realitatea. Ceea ce se urmareste cu exercitiul este de a stimula oxidarea lipidelor.

A oxida lipidele inseamna a le folosi pentru a obtine energie, asa cum se mentioneaza clar in revista Biomolecules . Inseamna ca organismul, avand nevoie de surse de energie, recurge la tesutul adipos pentru a sustine activitatea pe care o desfasuram. Pentru a face acest lucru, mobilizeaza grasimea din depozitele sale si o metabolizeaza, astfel incat sa produca molecule de care muschii pot profita pentru a-si continua contractiile.

In concluzie, exercitiile asiatice de slabit in abdomen nu localizeaza pierderea de grasime, ci mai degraba, in orice caz, stimuleaza reducerea tesutului adipos in intregul corp, deoarece sunt aerobe datorita numarului de repetari. E bine, dar sa ne uitam la riscuri.

Riscuri si precautii cu exercitii asiatice pentru a slabi abdomenul

Anteversiunea pelviana si retroversiunea pelviana propuse de exercitiile asiatice de subtire a abdomenului sunt modalitati de activare a muschiului drept al abdomenului. Aceasta este celebra structura pe care vrei sa o evidentiezi pentru a avea  pachetul de sase in burta.

Dupa cum am mentionat deja, repetand miscarea in mod continuu timp de 30 de minute, ceea ce facem este o activitate aeroba, nu una statica. Acest lucru implica un consum diferit de energie si o posibilitate mai mare de rani daca il comparam cu fierul de calcat tipic.

Scandura este un exercitiu anaerob static care, facut corect, activeaza acelasi muschi si necesita mai putine repetari si mai putin timp pentru a obtine tonifierea abdominala. De fapt, este una dintre cele mai recomandate pozitii daca obiectivul este intarirea zonei centrale a corpului, numita miez.

Deci poate fi aleasa vreo alternativa? Raspunsul este da. Diferenta este ca scandura permite mai multa siguranta si un timp de executie mai scurt, ceea ce ar lasa minute libere pentru ca rutina sa se concentreze asupra altor zone ale corpului, realizand un  antrenament complet al corpului .

De asemenea, sansa de ranire a coloanei vertebrale este mai mare in cazul anteversiilor repetitive. Analizand axa coloanei vertebrale-pelvis, autorii unui articol publicat in revista Efort concluzioneaza ca pozitiile soldurilor inainte sau retractate maximizeaza riscul modificarilor patologice ale stabilitatii. Acest lucru ar putea duce la dureri repetate de spate.

Stabilitatea axei coloanei vertebrale-pelvis este cheia pentru evitarea durerilor de spate. Anteversia pelviana poate promova aceasta afectiune si ca aceasta sa apara in mod repetat.

Rutinele cuprinzatoare sunt mai bune

Una dintre marile probleme cu provocarile virale ale retelelor de socializare de a tonifica o singura parte a corpului sau de a „arde grasimile” intr-un mod localizat, este ca sunt executate de multe persoane fara pregatire prealabila. Acest lucru se intampla de obicei deoarece rezultatele imediate sunt cautate cu un efort minim.

Exercitiile asiatice pentru slabirea abdomenului nu inlocuiesc si nu se apropie de beneficiile conditionarii fizice continue. Cercetarile stiintifice arata ca, cu cat exercitiul global este mai sustinut in timp, cu atat organismul devine mai eficient in oxidarea grasimilor.

Un exercitiu global va fi unul care include perioade anaerobe si aerobe, impreuna cu zile de odihna care contribuie la regenerarea tesuturilor. Toate acestea cu perseverenta in timp; adica de luni si ani.

Nu exista solutii magice pentru a tonifica muschii in 15 zile. Cu mult mai putin se va putea controla supraponderalitatea sau o situatie de obezitate cu miscari specifice de mai putin de o luna. In loc sa cautam provocari virale pe retelele de socializare, este de preferat sa cerem sfaturi de la expertii in fitness si nutritie, care pot crea un plan potrivit pentru ceea ce avem nevoie.