Cartofii sunt o baza a mai multor diete etnice. Procesul de crestere a cartofilor este simplu. Alegeti cartofii in functie de perioada de crestere.

Cartofii sunt clasificati in functie de perioada de timp necesara maturarii, care poate fi influentata de vreme.

Cartofii de samanta timpurii se maturizeaza in 60-110 zile. Plantate spre sfarsitul lunii martie, acestea sunt de obicei pregatite pentru ridicare de la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie. Cateva varietati de cartofi noi includ Pentland Javelin, Arran Pilot si Dunluce.

Cartofii din semintele de cultura principala se maturizeaza in 125-140 de zile si daca sunt plantati la sfarsitul lunii aprilie pot fi recoltati pana la jumatatea lunii august, iar acest lucru poate continua pana in octombrie. Aceste soiuri au un randament mai ridicat si au, de obicei, tuberculi mai mari, care pot fi folositi proaspeti sau depozitati pentru utilizare in timpul iernii. King Edward, Kerrs Pink si Harmony sunt exemple bune ale acestui soi.

Obtineti cartofii de seminte la alegere

Puteti achizitiona cartofi de samanta prin posta sau la magazinul local de gradina sau puteti folosi resturile de cartofi achizitionati de la supermarket. Cu toate acestea, acestea nu vor fi certificate ca indemne de boli, ceea ce poate crea o problema perpetua daca intentionati sa cresteti din nou cartofi in acelasi loc, deoarece multe boli pot fi purtate in sol an de an.

Incercati sa utilizati intotdeauna stoc seminte certificate. Aceasta este pentru a controla si reduce riscul de boli si virusi ai cartofului. Puteti obtine stoc de cartof certificat de la un centru de gradina bun sau online destul de ieftin. Cartofii vin in diferite perioade de crestere, de exemplu.

Pregatiti cartofii pentru plantare

Cu un cutit ascutit, fara zimtare, taiati cartofii aproximativ in sferturi, asigurandu-va ca fiecare piesa nu are mai mult de trei ,,ochi”, care sunt gropile mici sau crestaturile de la suprafata. Asezati-l la soare si lasati-l sa stea o zi sau doua, sau pana cand incepeti sa observati ca ochii cresc germeni.

Nu va inmuiati cartofii, asa cum ar putea sugera unii. Cartofii nu au coaja dura de inmuiat, asa cum au unele seminte si au toata umezeala de care au nevoie pentru a incolti in carnea cartofului. Inmuierea creeaza mai mult risc de putrezire decat orice ar putea realiza! Vrei ca partile taiate sa se ,,vindece” – formeaza o ,,piele” uscata peste zona pentru a descuraja putrezirea.

Luati in considerare utilizarea fructelor de cartof pentru a cultiva seminte

Unele soiuri de cartofi vor creste deasupra solului fructe verzi mici, foarte toxice, fiecare continand pana la 300 de seminte ,,adevarate” de cartof. Tocam fructul marunt si punem bucatile intr-un vas cu apa; dupa aproximativ o zi, semintele se vor separa si se vor scufunda pana la fund.

Aruncati tuberculii de cartof intr-o sera sau pe pervaz

Puteti folosi cutii de oua goale sau puteti folosi tavite de seminte goale pentru a le aseza in pozitie verticala. Odata ce lastarii incep sa creasca cu aproximativ o jumatate de centimetru, sunt gata de plantat.

Lasati doar 2-3 lastari pe fiecare cartof, indepartand restul.

Pregatiti solul

Puteti sa va plantati cartofii intr-un petec de pamant sau ii puteti pune intr-o jardiniera de pe terasa dvs. Ghivecele mari, un teanc de cauciucuri si vase vechi de cos de fum functioneaza bine. Cel mai important lucru este sa va asigurati ca solul dvs. este cat mai lipsit de buruieni. In plus, este posibil sa doriti sa cultivati compost sau gunoi de grajd in sol pentru a-l face bogat in nutrienti.

Pregatiti solul cu compost bine putrezit adaugati un ingrasamant cu cartofi bogat in potasiu.

Asigurati-va ca varsati sau slabiti solul extrem de bine. Cartofii nu vor creste in sol dur sau compact.

Alegeti un moment adecvat pentru plantare in climatul dvs

Programati-va plantarea astfel incat sa cada cu o saptamana sau doua inainte de ultimul inghet al sezonului pentru zona dvs. Noptile mai reci vor ucide potentiali daunatori, iar cartofii tai vor avea nevoie de mai mult soare pe masura ce zilele se prelungesc. [6] De exemplu, in Virginia de coasta, cartofii plantati in ziua de Sf. Patrick din martie sunt recoltati in iulie.

Alegeti un loc potrivit in gradina

Alegeti o parte libera si insorita a gradinii dvs., deoarece cartofii au nevoie de caldura ridicata si multa lumina solara pentru a creste corespunzator. Nu plantati niciodata cartofi in zonele umbrite ale gradinii dvs.

Asigurati-va ca plantati cartofi intr-o parte diferita a gradinii dvs. in fiecare an, astfel incat solul sa se poata ,,odihni” un sezon si sa umple azotul. Fie asta, fie umpleti solul cu ingrasaminte lichide (05-10-10) in timpul sezonului de crestere si dupa recoltarea cartofilor.

Cartofii pot fi gafaiti si in pungi de cartofi sau in ghivece mari. Plonjati cu grija un singur tubercul chit (incoltit) in compost, cu lastarii indreptati in sus, la o adancime de 12 cm (5 „) de la suprafata solului. Acoperiti usor tuberculii cu compost. Tot ce au nevoie este apa si un stralucitor, fara inghet pozitia de a creste in.

Ingrijirea plantei

Hranirea cartofului pe masura ce creste va asigura recoltarea unui produs sanatos si comestibil.

Trageti orice buruieni in jurul plantei de cartofi.

Daca observati gauri sau ingalbenire in frunzele plantei de cartof, este posibil sa aveti daunatori. Daca nu doriti sa utilizati un pesticid pe cartofi, cereti angajatilor de la magazinul local de gradina sfaturi despre cum sa scapati de daunatori in mod natural.

Udati cartofii cu masura

Cartofilor le place ca solul sa fie nu numai slabit, ci foarte bine drenat, asa ca udati-l numai cand se usuca, nu-i pastrati umed dupa ce s-au format tuberculii. Asigurati-va ca le-ati plantat in solul care a fost ,,umplut” sau in movile, astfel incat cartofii sa fie in varful movilei si apa sa curga mai usor. Daca plantati pe un teren plan, ei nu vor prospera.

O data pe saptamana ar trebui sa fie bine in timpul verii, atata timp cat este o udare temeinica, dar faceti-o mai des daca este necesar. Daca frunzele plantei par ca se ofilesc, atunci cartofii tai au nevoie de mai multa apa. Aveti grija sa nu depasiti apa, insa veti ajunge la cartofi negri.

Recoltati cartofii

Cand este aproape de primul inghet, recoltati si mancati. Puteti recolta cartofii in etape – cartofii ,,tineri” sau ,,timpurii” ar trebui sa fie gata la aproximativ 7-8 saptamani dupa plantare (cand apar primele flori). Luati cateva fara a ridica tulpinile si lasati-i pe altii sa continue sa creasca in cartofi de dimensiuni mari. Vei sti cand cartofii tai sunt gata de recoltat cand frunzele de vita de vie se ingalbenesc si se ofilesc