Daca esti dornic sa-ti cresti o barba glorioasa, este greu sa accepti ca dureaza pur si simplu timp. In realitate, profilul tau genetic este cel mai important (si neschimbat) factor in cat de repede iti va creste barba.  Totusi, exista lucruri pe care le puteti face pentru a accelera putin procesul. Aveti grija de barba pe masura ce creste, urmati un stil de viata sanatos pentru barba si discutati cu medicul dumneavoastra daca barba dvs. are nevoie de ajutor suplimentar. Si, mai presus de toate, ai rabdare si nu te stresa!

Fii rabdator si lasa-ti parul facial sa creasca

Profilul tau genetic este factorul principal in cat de repede (si cat de complet) iti creste barba si nu poti face multe in acest sens. In medie, totusi, majoritatea oamenilor isi vor vedea parul facial in crestere completa dupa 4 saptamani de nu se barbieresc.[2]Desi puteti lua masuri pentru a sustine procesul si a creste cresterea , ar trebui sa acceptati, de asemenea, ca barba dvs. va creste in felul sau si in ritmul sau.

Unii oameni spun ca taierea regulata a barbii va stimula o crestere mai rapida, dar nu exista dovezi care sa sustina acest lucru.

Este posibil ca barbieritul frecvent inainte de a incepe sa creasca barba sa stimuleze foliculii de par sa creasca mai repede, dar dovezile pentru acest lucru sunt, de asemenea, limitate in cel mai bun caz.

Deci, odata ce ati inceput sa creasca o barba, lasati-o sa creasca!

Spalati-va fata de doua ori pe zi pentru a debloca foliculii de par

Uda-ti fata cu apa calda. Daca inca nu ti-ai inceput barba, maseaza-ti un detergent delicat pentru fata. Daca ai barba, foloseste si un sampon usor doar pe parul facial. Clatiti produsul de curatare si / sau samponul cu apa rece si curata, apoi uscati fata cu un prosop moale. Faceti acest lucru in fiecare dimineata si seara.

Spalarea regulata a fetei va va ajuta sa indepartati murdaria si uleiul din foliculii de par. Acest lucru le face mai usor sa creasca.

Pentru a testa daca un produs de curatare este suficient de delicat pentru pielea ta, aplica o cantitate mica pe barbie si lasa-l timp de 10 minute. Daca nu aveti semne de reactie (cum ar fi roseata sau iritare), puteti incerca sa va spalati fata cu produsul de curatare.

Masati-va fata de doua ori pe zi pentru a stimula foliculii

Aplicati presiune ferma, dar nu dureroasa, pe fata cu varful degetelor, apoi masati in cercuri mici peste zona de crestere a barbii. Faceti masajul timp de aproximativ 10 minute, de doua ori pe zi.

Sfat: masajele faciale regulate pot ajuta la stimularea foliculilor de par si la incurajarea cresterii mai rapide a barbii. Si cu siguranta se simte bine!

Exfoliati-va fata o data pe saptamana

Spalati-va fata in mod normal cu un demachiant sau un sampon delicat, dar clatiti cu apa calda si lasati pielea umeda. Masati usor exfoliantul pe intreaga fata (inclusiv orice par facial), apoi clatiti-l complet cu apa curata si uscati-va fata.

Exfolierea va ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii care ar putea impiedica foliculii de par sa-si atinga potentialul de crestere complet.

Inainte de a utiliza un exfoliant pe toata fata, testati un mic plasture pe barbie timp de 5-10 minute. Daca nu simtiti nici o arsura sau iritare, ar trebui sa fiti bine sa mergeti.

Rasfatati-va barba in crestere cu ulei sau dedurizant pentru barba

In timp ce ar trebui sa va faceti griji cu privire la orice afirmatie produsa pentru stimularea cresterii barbei, uleiurile de barba si balsamurile pot, de fapt, sa ofere unele beneficii. Pastrarea firelor de barba moi si hidratate poate incuraja o crestere usor mai rapida.

Evitati insa uleiul pentru barba daca aveti acnee. S-ar putea sa va inrautateasca eruptiile.

Cel putin, folosirea produselor pentru barba va va face sa arate si sa se simta mai bine, indiferent cat de repede creste.

Sfat: daca este posibil, alegeti un produs pentru barba care contine eucalipt . Exista unele dovezi ca ar putea ajuta la stimularea cresterii parului.

Incercati retete de casa care stimuleaza barba

La fel ca in majoritatea remediilor casnice, dovezile justificative pentru stimulatorii pentru barba sunt, in cel mai bun caz, limitate. Totusi, este putin probabil sa provoace vatamari, asa ca luati in considerare incercarea uneia sau ambelor dintre urmatoarele:

Creati o pasta subtire din 1 lingura de SUA (15 ml) de suc de lime proaspat stors si 1 lingura de SUA (15 g) de scortisoara macinata. Aplicati-l pe barba intr-un strat subtire, lasati-l timp de 20-30 de minute, apoi clatiti-l si folositi detergentul normal pentru fata. Utilizati aceasta pasta de 1-2 ori pe zi, dar opriti-va daca observati orice iritare.

Se amesteca 3 linguri americane (45 g) de frunze de mustar uscate cu 59 ml de ulei de amla pana cand se formeaza o pasta neteda. Aplicati-l intr-un strat subtire peste barba, lasati-l timp de 15-20 de minute, apoi clatiti-l si spalati-va fata cu demachiantul normal. Da la frigider orice pasta ramasa si foloseste-o zilnic timp de 2-3 zile.

Consumati mai multe alimente cu vitaminele B3, B5, B7 si B9

Mai multe dintre vitaminele B promoveaza parul sanatos, astfel incat cresterea aportului poate ajuta barba sa creasca putin mai repede si mai plina. Biotina (Vitamina B7) pare deosebit de benefica, deci va recomandam sa va adresati medicului dumneavoastra si despre administrarea unui supliment de biotina.

Nucile sunt o sursa excelenta de biotina (vitamina B7).

Veti gasi vitaminele B3 si B5 in pui, carne de vita, peste, lactate si avocado.

Puteti obtine vitamina B9 din cereale, nuci si verdeata cu frunze.

Mancati o dieta echilibrata in general pentru a sustine sanatatea barbii

Desi poate fi util sa vizati vitaminele cheie, asigurati-va ca va concentrati asupra consumului unei diete sanatoase care sa ofere o mare varietate de nutrienti. Ganditi-va asa – orice este bun pentru corpul vostru este bun pentru barba!

Mananca multe legume, fructe, cereale integrale, proteine   slabe si grasimi sanatoase (cum ar fi avocado si ulei de masline).

Reduceti alimentele procesate, excesul de sare si zahar si grasimile nesanatoase (cum ar fi grasimile saturate si trans din alimentele procesate).

Beti apa pentru a va hidrata corpul si foliculii de par cu barba.

Urmati liniile de sanatate pentru exercitii fizice si somn

La fel ca o dieta sanatoasa, exercitiul suficient si somnul suficient sunt bune pentru sanatatea generala si pentru sanatatea barbii. Scopul pentru urmatoarele:

Faceti cel putin 150 de minute de exercitii aerobice de intensitate moderata pe saptamana. Intensitatea moderata inseamna ca ritmul cardiac este crescut si respirati suficient de greu incat sa fiti greu sa purtati conversatii.

Faceti 2-3 sesiuni de antrenament de forta pe saptamana, fiecare timp de 30-60 de minute.

Obtineti aproximativ 8 ore de somn neintrerupt pe timp de noapte.

Reduceti stresul pentru a incuraja cresterea barbii

Probabil ati auzit ca stresul excesiv poate provoca caderea parului. Atunci nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca ar putea incetini si cresterea parului. Asta inseamna ca cu cat iti faci mai putine griji pentru barba, cu atat ar putea creste mai bine!

Gasiti tehnicile de reducere a stresului care functioneaza cel mai bine pentru dvs. Incercati lucruri precum yoga, meditatia, respiratia profunda, relaxarea musculara progresiva, plimbarile in natura, ascultarea muzicii calmante, vorbirea cu prietenii sau citirea unei carti bune.

Lucrati cu medicul dumneavoastra si cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale daca aveti dificultati semnificative in gestionarea stresului.

Nu mai fumati pentru sanatatea dumneavoastra generala (si poate pentru barba)

Nu exista dovezi directe ca fumatul este in mod special rau pentru sanatatea barbii. Cu toate acestea, fumatul este in mod clar rau pentru atat de multe aspecte ale sanatatii dumneavoastra generale, incat nu este nerezonabil sa credeti ca ar putea impiedica cresterea barbii. Indiferent daca incercati sa creasca barba sau nu, concentrati-va pe renuntare cat mai curand posibil.

Exista numeroase ajutoare pentru renuntarea la fumat disponibile astazi. Colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a gasi metoda potrivita (sau combinatia de metode) pentru dvs.

Exista unele dovezi ca fumatul poate face ca parul barbii sa se inroseasca mai repede.

Cereti sfatul medicului cu privire la nivelurile de testosteron si DHT

Testosteronul poate fi impartit in 2 tipuri, denumite adesea T si DHT. Nivelurile de DHT afecteaza densitatea parului cu barba, in timp ce T are impact cu grosimea parului cu barba. Gestionarea nivelurilor de T si DHT sub supraveghere medicala va poate imbunatati cresterea barbii.

Nu utilizati pastile, creme, injectii sau alte produse care stimuleaza testosteronul, fara sfatul si indrumarea medicului dumneavoastra. Pot exista o serie de efecte secundare nedorite si ati putea ajunge sa impiedicati cresterea barbii.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa participati la sesiuni regulate de antrenament de forta ca o modalitate de a creste in mod natural nivelul de testosteron.