Din experienta multor studenti, alegerea facultatii nu s-a dovedit ulterior a fi ceea ce isi doreau, astfel ca unii au renuntat si s-au indreptat spre alte domenii, abandonand prima alegere. Este mai mult decat probabil ca la 18-19 ani tinerii sa stie care le sunt pasiunile, inclinatiile, dorintele, dar foarte putini stiu exact ce cariera sa urmeze.

Ce este de facut? Simplu si totusi greu, dar mai bine faceti un efort acum, cantariti cu mare atentie si alegeti facultatea potrivita pentru a nu ajunge sa o abandonati dupa un an si apoi s-o luati de la capat. In consecinta, iata cele mai importante criterii care ar trebui luate in considerare pentru a trage o carte castigatoare: Abilitatile, aptitudinile si interesele spre un anumit domeniu – pe internet sunt destule site-uri (www.teste-online.com, www.psihoteste.ro, de exemplu) care propun teste de personalitate, de aptitudini etc. care la final pot sa le ofere liceenilor un tablou mai exact si astfel pot fi mai siguri ca facultatea spre care vor sa se indrepte chiar li se potriveste. Daca la baza alegerii a stat talentul, viitorul absolvent va avea mai multe sanse de reusita in domeniul respectiv, pentru ca va face acea meserie cu pasiune si va progresa mai usor.

Traditia din familie, precum exemplul parintilor si al rudelor, este un alt criteriu de care trebuie sa se tina seama. Poate nu sunteti de acord cu parerea parintilor si nu trebuie sa ii lasati sa aleaga in locul vostru, dar este foarte bine sa ii ascultati pentru ca s-au lovit de multe in viata si au experienta. Castigul financiar este un alt motiv care trebuie luat in seama. Chiar daca aveti o pasiune foarte mare pentru filosofie, de exemplu, nu trebuie sa uitati ca dupa terminarea facultatii va trebui sa va intretineti singuri. Deloc de neglijat in alegerea facultatii trebuie sa fie si perspectivele profesiei respective pe piata muncii, si nu doar la noi in tara, cat si in afara, deci ce previziuni sunt pentru urmatorii 10 sau 20 de ani. Astfel de previziuni, de exemplu cum este cea care arata ca pe plan mondial exista deja o criza a personalului medical, va pot incuraja sa nu abandonati din start o anume profesie care v-ar tenta, dar va descurajeaza faptul ca in prezent nu este prea pretuita.

Un ultim sfat? Nu va lasati condus de impulsul de moment sau sa alergati spre facultatea X doar pe motiv ca admiterea este usoara, deci nu mai conteaza nimic altceva. Concluzia? Analizati cu grija toti factorii care va pot influenta decizia, alegeti facultatea care vi se potriveste si…mult succes la examenul de admitere.