Dau o savoare deosebita mancarurilor, stimuleaza apetitul si potenteaza diferitele gusturi: parfumat, dulce, sarat, iute, acrisor, piperat etc. Varietatea lor fiind foarte mare, totul este sa le cunosti si sa stii cum sa le folosesti.

Utilizarea plantelor aromatice in bucatarie are ca scop obtinerea unor gusturi si arome deosebite pentru mancarurile preparate. Aduse pentru prima data din Orient, cu sute de ani in urma – la preturi prohibitive – condimente precum foile de dafin, enibaharul, scortisoara, piperul, vanilia etc. sunt azi bun alimentar de larg consum.

Mai tarziu, oamenii au inceput sa foloseasca plante-condiment usor accesibile, precum usturoiul, mustarul, cimbrul, mararul etc. Sunt multe varietati: condimente acide – otetul, sarea de lamaie si sucul de lamaie; condimente picante – piperul alb si negru, mustarul, paprika (boia de ardei, iute si dulce), caperele; condimente aliacee – usturoiul, ceapa verde si ceapa de apa, arpagicul, prazul si hreanul; condimente aromate – coriandrul, chimenul, enibaharul, cimbrul, leusteanul, tarhonul, mararul, patrunjelul. Condimentele aromate includ si scortisoara, vanilia, cuisoarele, anasonul etc.

Pe langa condimentele simple, exista si condimente precum curry – un amestec pudra de pana la 20 de tipuri de condimente, printre care turmenic si coriandru, folosit cu predilectie in bucataria indiana, la prepararea carnii de pui, porc si capra. In stare proaspata, savoarea plantelor aromatice este mai pregananta, dar pot fi folosite si cere congelate sau uscate. Plantele aromatice uscate, fiind mai concentrate, cantitatea necesara se reduce la jumatate fata de cele proaspete. Pe cat posibil, este bine sa le consumam pe acestea din urma.

Picanterii… culinare!

*Pentru conservarea prin uscare, este necesar ca plantele sa fie depozitate la intuneric, in recipiente inchise ermetic, altfel se decoloreaza si isi pierd gustul.

* Nemacinate, condimentele isi pastreaza mai bine aroma. De aceea, cumpara-le intregi si macina-le intr-o rasnita mica sau piulita doar in momentul cand le folosesti.

* Nu pastra condimentele mai mult de un an, caci isi pierd din aroma. Curry nu trebuie pastrat mai mult de doua luni.

* Ierburile proaspete se adauga, pentru a folosi din plin savoarea lor, la sfarsitul prepararii unei mancari sau chiar dupa ce s-a terminat.

* Multe mirodenii si condimente uscate pot fi adaugate la inceputul prepararii, deoarece este nevoie de caldura si de umezeala pentru a le elibera uleiurile esentiale.

* Aroma condimentelor este mai puternica atunci cand sunt macinate foarte uscate.* Pentru a elibera aromele din ierburile uscate, marunteste-le cu mana inainte de a le pune in mancare.

* Pentru salate sau dressinguri, adauga condimentele inainte de a pune uleiul, cu cateva ore inainte de a le servi, pentru a permite aromelor sa se amestece.

* Lasa ca intensitatea gustului sa se dezvolte in cazul ardeilor iuti; la inceput, gustul e mai intens decat este in realitate.

Frigarui din piept de pui

Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat, 2 rosii, 2 ardei grasi verzi, 2 ardei grasi rosii, 2 cepe, condimente pentru pui la gratar, legume uscate, putina grasime. Preparare: Carnea se spala, se usuca si se taie cuburi, apoi se condimenteaza si se lasa la rece. Rosiile, spalate, se taie rondele mai groase, astfel incat sa nu se rupa cand se frig. Ardeii grasi se spala, se curata si se taie felii patrate. Ceapa se taie rondele. Betele de bambus se umezesc, pentru a nu se arde pe gratar. Bucatile de pui si legumele taiate se pun alternativ pe betele de bambus, apoi se frig pe gratarul incins, uns cu grasime. Se servesc calde.

Supa crema de mere

Ingrediente: 1 kg mere, 2 linguri de faina, 1 lingura de unt, 2 linguri de zahar, 4 linguri de smantana, 2 galbenusuri, scortisoara, sare. Preparare: Merele, curatate de coaja si casuta cu seminte, se taie felii si se pun la fiert in 2 litri de apa rece, zahar, scortisoara, timp de 20 minute. Se scot merele fierte, se paseaza in blender si se pun din nou in lichidul in care au fiert. Se amesteca faina cu putina zeama de mere si se toarna in vasul cu supa, sa mai fiarba 10 minute. Se adauga untul si se trage vasul de pe foc. Se freaca galbenusurile cu sare si smantana intr-un castron in care se pune si putina supa. Compozitia se toarna in vasul cu crema de mere, se potriveste gustul cu zahar si sare.

Mojito

Ingrediente: 60 ml Havana Club Light Dry, 7 ml suc lamaie, Angostura Bitter, sifon, 3 cuburi de gheata, o ramurica proaspata de menta, 1 lingurita zahar pudra. Preparare: Se amesteca zaharul cu sucul de lamaie si romul. Se completeaza paharul cu cele trei cuburi de gheata, sifon si doua picaturi de Angostura Bitter si se orneaza cu frunza de menta. Se serveste in pahare de cocteil sau de sampanie.

Inghetata de vanilie cu branza de vaci

Ingrediente: 200 g branza de vaci, 150 ml frisca, 4 linguri miere, 1 pachetel zahar vanilat, 2 galbenusuri. Preparare: se amesteca toate ingredientele, apoi se adauga frisca. Se pune compozitia in forme clatite cu apa rece. Se pune la congelator pentru 2 ore. Se serveste ornata cu fructe.

Retete de la cititori Salata de hering

Ingrediente: 2 bucati ceapa rosie, 1 legatura ridichi, 6 bucati file hering, 3 linguri otet de mere, 2 linguri marar fin tocat, 1 lingurita plina de zahar, sare, piper, 5 linguri ulei, 4 linguri sos de hrean cu smantana dulce. Preparare: ceapa se curata si se taie solzisori. Ridichile se spala, se curata si se taie rondele subtiri. Fileurile de hering se injumatatesc si se pun pe un platou, apoi se adauga ridichile si ceapa. Din ulei, otet de mere, marar, sare, zahar si piper, amestecate, se face un dressing, care se pune peste hering si ceapa. Se marineaza 10 minute, apoi se serveste cu sosul de hrean. Sosului de hrean i se poate adauga, dupa gustul fiecaruia, un mar mic razuit. (Lenuta Macarie, Beclean)

Clatite cu dulceata de visine

Ingrediente: 1 ceasca de faina, 2 oua, 1 pahar cu lapte, un praf de sare, 2 lingurite de zahar, 2 lingurite de unt sau ulei, dulceata de visine, 1 lingura de unt topit pentru uns tigaia. Preparare: Se pune intr-un castron faina, se face loc la mijloc si se sparg ouale, se adauga sarea, zaharul si laptele. Se bate totul bine cu o furculita pana se desfac toate cocoloasele. Se adauga 2 lingurite de unt topit, amestecand intruna. Se lasa sa se odihneasca o ora. Se pune o tigaie de teflon cu coada sa se infierbinte, pe foc potrivit. Se unge tigaia cu unt, se toarna o lingura plina de compozitie, miscand repede tigaia de coada, ca sa se acopere tot fundul. Cand incepe sa se rumeneasca pe o parte, se intoarce clatita pe cealalta parte, folosind un cutit lat. Se fac pe rand toate clatitele, punandu-le intr-o farfurie una peste alta. Din cand in cand, se amesteca compozitia din castron, ca sa nu ramana prea groasa la fund; eventual, se subtiaza cu lapte. Clatitele trebuie sa fie subtiri. Cand sunt gata, se umplu cu dulceata, se intorc marginile laterale inauntru si se fac sul. Se asaza intr-o forma si se dau cateva minute la cuptor, acoperite. Inainte de a se servi se presara cu zahar praf. (Eva Marton, Tg. Mures)

Paglia e fieno

Ingrediente: 200 g fettuccine verzi (cu spanac), 200 g fettuccine galbene, 1 lingura unt, 100 g prosciutto taiat bucati, 1 cana frisca lichida, 1 cana mazare proaspata (sau congelata), sare, piper, 1 cana parmezan ras. Preparare: Fettucinele se fierb in apa sarata. Separat, intr-o tigaie mare, se topeste untul si se prajeste prosciutto, un minut. Se adauga frisca si se mai lasa sa fiarba 2 minute. Se adauga mazarea si se mai amesteca pe foc 2 minute. Sosul se sareaza si pipereaza. Pastele scurse de apa (neclatite in apa rece) se adauga direct in sos, impreuna cu parmezanul. Se amesteca bine. (Catalina Lungu, Bacau)

Snitel de vitel

Ingrediente: 8 felii pulpa de vitel, 150 g faina, 2 oua, lapte, sare, 200 ml ulei. Preparare: Se sareaza feliile de carne batute si se lasa sa stea o jumatate de ora. Se tamponeaza cu servetele de hartie, ca sa iasa umezeala, se tavalesc prin faina, apoi printr-o pasta preparata din faina, ou si lapte. Se prajesc in ulei mult, pana se rumenesc pe ambele parti. Se servesc cu pireu de cartofi sau cu orez inabusit. (Olivia Murgescu, Tg. Jiu)