Avand un nivel scazut de fier, ne poate face sa suferim de anemie feripriva. Principalele simptome in aceste cazuri sunt oboseala si slabiciunea. In unele cazuri, ascunde o problema mai mare si de aceea trebuie detectata la timp.

Fierul este o componenta de baza a corpului nostru. Face parte din hemoglobina, care este molecula care permite celulelor noastre rosii din sange sa capteze oxigenul si sa-l distribuie tuturor celulelor corpului. Acest oxigen este esential pentru functiile corpului.

Fierul scazut este adesea confundat cu anemie. Cu toate acestea, nu este cazul, deoarece exista multe tipuri diferite de anemie cauzata de alte motive. Cert este ca a avea un nivel scazut de fier este asociat cu anemie prin deficit de fier.

Deficienta de fier este una dintre cele mai raspandite deficiente nutritionale din lume. Atat aceasta deficienta, cat si anemia prin deficit de fier pot avea consecinte grave asupra sanatatii. Prin urmare, in acest articol va explicam tot ce trebuie sa stiti despre aceasta problema.

Ce se intampla daca am fierul scazut?

Pentru a sti ce se intampla atunci cand nivelul de fier este scazut, trebuie mai intai sa stim care sunt nivelurile adecvate. Fierul care circula in mod normal in sange este intre 50 si 150 mg/dl. 

Cu toate acestea, in corpul nostru exista anumite forme de depozitare a fierului. Feritina este o proteina care este responsabila cu stocarea acesteia, iar valorile acesteia trebuie luate in considerare si la masurarea fierului total.

Adevarul este ca exista multe cauze ale acestui deficit. Cele mai multe cazuri apar la femei, din cauza menstruatiei. Acest lucru se datoreaza faptului ca, odata cu pierderea de sange, exista si o scadere a nivelului de fier.

De asemenea, trebuie sa avem in vedere ca acest produs il obtinem prin alimentatie. De fapt, se gaseste mai ales in carne. Prin urmare, anumite obiceiuri alimentare, cum ar fi a fi vegetarian, pot provoca un deficit.

La fel se intampla si atunci cand exista o problema digestiva care ne impiedica sa absorbim fierul. De exemplu, nivelul scazut de fier este adesea unul dintre primele simptome ale bolii celiace sau ale altor boli digestive cronice, cum ar fi boala Crohn.

Ce simptome are deficitul de fier?

Adevarul este ca, la inceput, cand deficitul nu este prea pronuntat, de obicei nu exista simptome. Cu toate acestea, pe masura ce anemia progreseaza, apar semne diferite. In primul rand, persoana tinde sa fie mai obosita si sa se simta slaba. Dar nu numai atat, ci apar si:

  • Pierderea parului
  • Unghii fragile
  • Piele palida si rece
  • Cefalea: dolor de cabeza
  • Pofta de mancare mai mica: mai ales la copii

Ce trebuie sa faceti pentru a diagnostica si trata un nivel scazut de fier?

Cel mai important este sa mergi frecvent la medic si, cu atat mai mult, inainte de oricare dintre simptomele pe care le amintim. Cu un simplu test de sange poti verifica cum sunt nivelurile de fier si daca exista sau nu anemie.

Pentru a rezolva aceasta problema, este esential sa se mentina o alimentatie adecvata. Se recomanda consumul de leguminoase, carne, peste si oua. Adevarul este ca, daca alimentatia este echilibrata si sanatoasa, este mult mai putin frecvent sa apara aceasta tulburare.

In multe cazuri, sunt necesare anumite teste pentru a afla ce cauzeaza aceasta deficienta. De exemplu, endoscopia digestiva poate fi folosita pentru a verifica daca exista un ulcer sau o problema gastrica care influenteaza.

Pe de alta parte, colonoscopia serveste la excluderea sangerarii in partea finala a sistemului digestiv . Aceasta situatie apare frecvent in cancerul de colon, astfel incat anemia la un pacient suspectat este indicativa si sugestiva de neoplazie.

In unele ocazii, medicii prescriu suplimente de fier pentru a rezolva aceasta deficienta. Cu toate acestea, este important ca acesta sa fie luat pe baza de reteta, deoarece aceste suplimente au si efecte secundare si trebuie utilizate cu moderatie.

In concluzie

Nivelul scazut de fier nu este neobisnuit. Cele mai multe femei sunt cele care sufera de anemie din cauza pierderilor de fier generate de menstruatie. La cealalta extrema, barbatii in varsta de peste 50 de ani cu deficit de fier sunt suspectati de cancer de colon.

Este esential sa efectuati anual controalele recomandate pentru a detecta o problema cu fierul de calcat. Ar trebui sa va vizitati in mod regulat medicul pentru metode complementare adecvate varstei si situatiei dumneavoastra clinice.