Campania de donatii „Cartile copilariei in fiecare casa” initiata de Curtea Veche Publishing, indeplineste aceasta misiune frumoasa – aduce cartea aproape de copiii din zonele rurale ale tarii. Campania a debutat la sfarsitul lunii februarie printr-un proiect-pilot in judetul Iasi.

1300 de copii din sapte sate ale judetului Iasi au primit volumele colectiei „Cartile copilariei” seria de carti ce sta la baza unui program national de lectura. ASR Principele Nicolae al Romaniei este implicat activ in campanie, sustinand demersurile editurii de a asigura acces la carte celor ce nu isi permit acest lucru. Copii din localitatile Plugari, Sipote, Trifesti, Probota, Comarna, Schitu Duca si Prisacani.

„Judetul Iasi a fost ales drept punct de pornire pentru proiectul de donatii in urma mesajelor primite de editura de la profesorii si directorii scolilor din mediul rural care descriau situatia dramatica si nevoia de sprijin in ceea ce priveste accesul la carte pentru cei mici.

La simularea testarilor nationale, derulata la finalul anului trecut, doar 36,21 % dintre elevii ieseni ai claselor a VIII-a au promovat. In judetul Iasi exista peste 9.000 de persoane care nu stiu sa citeasca, majoritatea in mediul rural, in timp ce regiunea Moldova este de ani buni printre zonele cele mai putin dezvoltate economic ale Europei. Copiii din comunitatile incluse in proiect au primit cu emotie si bucurie cartile oferite. Scolile vizitate, multe dintre ele greu accesibile din cauza inexistentei unor drumuri asfaltate, nu dispuneau de biblioteci dotate corespunzator sau un aveau deloc biblioteci, iar cei mai multi dintre copii nu aveau nici macar o carte proprie. Mai mult, un numar ingrijorator de mare dintre copiii aflati in clasele V-VIII nu pot inca citi cu usurinta. se arata in comujictatul editurii.

Pentru ca donatiile de carte sa aiba un efect real asupra dezvoltarii copiilor si sa ii incurajeze sa se apropie de lectura, editura va infiinta in cele sapte localitati din judetul Iasi, cu ajutorul profesorilor de la scolile locale, cluburile de lectura „Cartile copilariei”, Editura pune la dispozitie gratuit resursele necesare si o metodologie originala, dezvoltata de pedagogi teatrali, si va oferi asistenta pe tot parcursul desfasurarii cluburilor prin platforma online a campaniei.

Campania de donatii de carte face parte dintr-un program national de lectura pe termen lung, sustinut de membrii Familiei Regale a Romaniei.

Acest demers are la baza cauze cat se poate de obiective: statisticile din ce in ce mai ingrijoratoare privind rezultatele slabe in sistemul educational, scaderea dramatica a lecturii in randul copiilor, dificultati in intelegerea textelor si lipsa programelor de lectura.