Bucataria mexicana este una dintre cele mai exotice si mai apetisante bucatarii ale lumii – o adevarata bucurie a gusturilor! Ea a fost imbogatita cu produse din Europa, aduse in principal de spanioli. Intalnirea celor doua culturi a avut ca rezultat o bucatarie stralucitoare si aromatizata. Noile tehnici culinare – prajirea, coacerea etc. – au condus la aparitia unor preparate neobisnuite.
Retetele mexicane – despre care se spune ca iti pun foc pe limba si jar la inima – sunt gustoase si indraznete! Cu toate ca anumite mancaruri se servesc cu ardei iute, in general mancarea nu este iute. Bucatarii mexicani sunt mari maestri ai condimentelor, folosite in special la sosurile care garnisesc bucatele respective. Cu mici exceptii, acestea nu difera mult de cele folosite la noi: usturoi, ceapa, dafin, ardei – dintre care o buna parte sunt foarte iuti, piper etc.
Pe langa chilli – regele condimentelor – se mai folosesc: chimion, scortisoara, cuisoare, coriandru, oregano, sucurile de lamaie si lamaie verde (limes). In plus, rosiile, fructele de avocado si bananele joaca un rol important in bucataria mexicana. Tomatillos – cunoscute si sub numele de „tomates verdes” – se folosesc in pregatirea sosurilor. Pot fi coapte pe gratar sau intr-o tigaie ori pot fi fierte la foc mic, impreuna cu ceapa taiata felii, catei de usturoi si „chilles serranos”. Coapte bine, tomatillos se trec prin blender si se amesteca bine cu alte ingrediente care servesc la prepararea diferitelor sosuri.
Cel mai cunoscut este „salsa verde”, preparat cu tomatillos, chiles serranos, ceapa alba, usturoi, sare si cilantro (coriandru). Arareori, tomatillos pot fi folosite si in salate, proaspete, taiate felii subtiri. Un ingredient de baza, provenit din Mexic, si care a cucerit intreaga lume este porumbul. O alta delicatesa mexicana autentica este mole poblano – curcan in sos cu zeci de ingrediente, printre care ardei iute si ciocolata.
Altele delicatese mexicane: Tortillas (clatite de porumb) – un fel de lipie facuta din faina de porumb sau cartofi – care insotesc toate felurile de mancare mexicane, de fapt painea mexicanilor; Fajitas – carne de pui/vita la gratar garnisita cu legume si sosuri marinate pe baza de bere, vin sau otet; Salsa, un sos special; Burrito – un fel de “sandwich” cu tortilla incalzita, cu un amestec in interior care contine fasole, orez si/sau carne, carnati mexicani; Taco – o mancare pe baza de tortilla; quesadillas – tortillas umplute cu diverse legume, pui si dressinguri. Un desert specific sunt fructele de nopales (smochine indiene).
Burrito
Ingrediente: 600 g carne de vita, 12 placinte tortilla, 2 catei de usturoi, o ceapa mica, putin suc de lamaie, o lingura oregano, ½ lingurita de sare, ¼ lingurita piper proaspat macinat, o lingura de ulei.
Preparare: Carnea se spala si se freaca impreuna cu un amestec (trecut prin mixer) de usturoi, suc de lamaie, oregano, piper si sare. Se lasa la macerat circa 6 ore, se prajeste, se imparte in bucati mici si se usuca circa 5 ore. Ceapa se curata si se toaca marunt. Se prajeste in ulei incins. Se adauga carnea de vita uscata si se prajeste pana se rumeneste bine. Se adauga sare si se amesteca. Tortilla se incalzeste in cuptor. Pe fiecare tortilla se asaza cateva linguri de carne si se ruleaza. Se serveste fierbinte, cu sos mexican si cu fasole.
Frijoles Refritos
Ingrediente: 500 g fasole uscata, 3 litri apa, o ceapa uscata, doua linguri ulei vegetal, sare, cascaval (optional).
Preparare: Intr-o oala cu presiune se fierbe fasolea, apoi se scurge si se pune deoparte. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga ceapa si se rumeneste pana devine sticloasa, apoi se adauga fasolea bine scursa si un sfert de cana cu apa. Cu un sfaramator de cartofi se zdrobeste fasolea in tigaie, pana devine piureu. Se sareaza dupa gust si se garniseste cu cascaval ras deasupra.
Chilli con carne
Ingrediente: 500 g carne slaba de vita, tocata, 3 ardei iuti, doua cepe, 4 catei de usturoi, o lingura oregano, un varf de cutit praf de chimen, 3 rosii oparite, fara pielita, taiate cubulete, doua linguri bulion, 200 g fasole boabe fiarta, 100 ml supa de legume, sare, piper, ulei.
Preparare: Ceapa tocata se caleste in ulei, se adauga carnea tocata si usturoiul zdrobit, apoi se mai lasa 15 minute pe foc. Se condimenteaza carnea cu sare, piper, oregano, chimen, se adauga ardeiul iute tocat, supa de legume, bulionul, rosiile tocate si fasolea fiarta, apoi se lasa sa fiarba pana scade. Este gata cand are consistenta unui sos gros.
Supa de chili verde
Ingrediente: o ceapa mare, 4 catei de usturoi, doua radacini de telina, 3 bucati de ardei chili fiert, doua linguri ulei masline, un cartof rosu taiat felii, o cana de rosii tocate, 7 cescute de supa de pui, sare si piper.
Preparare: Se taie marunt ceapa, usturoiul si ardeiul chili (ca sa fie mai putin picant, inlatura semintele de la chili). Intr-o tigaie, se pun doua linguri de ulei, ceapa, usturoiul, telina si se calesc. Se amesteca continuu. Apoi se adauga ardeiul chili maruntit, rosiile si cartoful. La sfarsit, se pune supa de pui, sare si piper dupa gust, si se lasa la foc mic, pentru inca jumatate de ora.
Salata mexicana de porumb
Ingrediente: o conserva boabe de porumb (500 g), 10 ridichi potrivite, 350 g cascaval, doua linguri otet, 3 linguri sos iute chilli, sare, piper, ulei, patrunjel tocat.
Preparare: Se taie ridichile, se rade mare cascavalul. Se scurge porumbul de zeama. Intr-un castron mare se amesteca ingredientele: otet, sare, piper, ulei, sosul iute (sau 2 ardei iuti curatati de seminte, tocati marunt), porumb, cascaval, ridichi si se amesteca bine.