Bine v-am regasit in cea de-a cincea luna de viata a bebelusului tau! Este una dintre cele mai frumoase luni, deoarece vei fi rasplatita cu foarte multe zambete si gangureli din partea celui mic. Acum bebelusul tau descopera ca iti poate atrage atentia si ca exista o lege numita gravitatie. O va simti pe pielea lui de fiecare data cand va incerca sa se ridice usor din pozitia pe burta.

Daca pana acum si-a indreptat toata atentia catre manute, acum va descoperi si existenta picioarelor, care i se vor parea la fel de delicioase. Tot acum incepe sa constientizeze ca daca plange iti va atrage atentia asupra lui. Este posibil sa iti trasmita ca ii este foame, ca trebuie schimbat sau ca pur si simplu ceva il irita.

In aceasta luna va trebui sa incepi sa vorbesti din ce in ce mai mult cu micutul tau, deoarece ii place acest lucru la nebunie. Inca de pe acum bebelusii pot deveni foarte atasati de noi, tipand sau plangand de fiecare data cand parasim camera, chiar daca ramane in grija altcuiva. De aceea este de preferat sa faci exercitii de cateva minute in care sa il lasi in grija altei persoane cunoscute, ca nu cumva bebelusul tau sa se transforme intr-unul 100% dependent de tine (si doar de tine).

In cazul in care ti-ai hranit bebelusul cu formula pana acum, din aceasta luna poti include in alimentatie si cateva fructe sau legume, imbogatindu-i meniul pe luna ce trece. Ai grija insa la intoleranta la gluten, care poate aparea. https://cdn.mediacx.com/photo/reginele/pics/wp-content/uploads/2013/06/bebe-la-5-luni.jpgCiteste mai multe despre intoleranta la gluten a copiilor! Daca bebelusul tau a fost alaptat la san pana acum, mai poti continua alaptarea inca o luna inainte de a incepe sa-i diversifici meniul.

Daca inca nu ai inceput sa te joci cu cel mic, acesta este momentul ideal. Da-i o oglinda si vei observa ca va rade cand isi va vedea propria-i reflexie. Acum constientizeaza ca manutele ii apartin si ca poate apuca diferite lucruri cu acestea. Unii copii isi pot tine singuri biberonul inca de pe acum, insa nu-l lasa nesupravegheat.

Ii place foarte mult sa stea in fundulet, chiar daca are nevoie de sustinerea ta. Ii poti cumpara un scaun de masa, unde sa-l tii cat timp tu ai treaba prin casa. El te va urmari cu privirea curios si iti va mai atrage atentia din cand in cand, cand se simte neglijat.

Am vorbit inca din prima luna de un plan bine stabilit in ceea ce priveste somnul bebelusului. Daca in prima luna dormea pana la 2-3 ore, acum va reusi performanta sa nu te mai trezeasca timp de 8-10 ore. Stabileste un program de somn si respecta-l in fiecare zi, chiar daca bebelusului ii este somn la pranz, si trebuie culcat de abia peste doua ore. Orice decalaj in programul de zi ii va afecta si programul de noapte si cu siguranta nu vrei sa fii trezita la fiecare 4-5 ore.