Cum a inceput povestea celei mai noi campanii a Fundatiei „Mereu Aproape”?

„Observatorul orei 19 prezinta deja de trei luni cazuri dramatice ale unor familii in care copii lipsiti de posibilitati materiale vor sa invete”, relateaza Andreea Berecleanu. „Sunt sute, chiar mii de familii in care se face carte cu lumina stinsa, pe burta goala, in frig, iar cartile, caietele sau penarele sunt un lux. Am avut povesti de viata cutremuratoare… imi aduc aminte acum de un baietel de 10 ani, bolnav de cancer, care in pauzele sedintelor de chimioterapie facea drumuri lungi pana la scoala, dar nu voia cu niciun pret sa lipseasca. Fiecare material filmat aduce realitatea socanta din mediul rural, oameni lipsiti de haine, de orice posibilitate de a se ingriji, dar care au decenta si vor sa scape de saracie. Daca nu parintii, atunci, prin educatie, copiii lor. Cum sa nu accepti, ca jurnalist, ca parinte, sa te alaturi unei asemenea cauze? Nici macar nu trebuie sa vina cauza la tine, sunt obligata sa merg eu catre rezolvarea ei…”

„Ne propunem extinderea campaniei in afara granitelor tarii, pentru romanii din diaspora”.Dupa primul sir de materiale expuse publicului in cadrul Observatorului, au fost multe reactii din partea oamenilor. Pe Facebook, prin scrisori, direct la redactie sau chiar pe strada, telespectatorii au raspuns prompt initiativei Antenei 1. „Asta ne incurajeaza in demersul nostru si ne face sa speram ca avem sanse mari sa schimbam mentalitati, sa atragem atentia guvernantilor, sa ne aducem aminte, unii dintre noi, cum era pe vremuri, inainte de 1989, cand se opreau caldura, apa si curentul, si ne faceam totusi temele pentru a doua zi”, remarca prezentatoarea. Reactia oamenilor a incurajat-o, pe ea si pe colegii ei, iar fundatia condusa de Alessandra Stoicescu nu a intarziat sa li se alature. „Oamenii acestia au nevoie de noi ca de aer si ne-au primit in casele lor cu drag si speranta! in noi au incredere, de la noi mai au asteptari.

Politicienii le-au facut promisiuni in campaniile electorale… si atat! Iar noi, Fundatia Mereu Aproape si Observatorul le vom fi alaturi, atat cat putem, cu stiinta noastra de a duce la capat campanii de ajutorare, prin mediatizarea cazurilor, dar si prin strangerea de fonduri, pentru ca demersul nostru sa prinda contur”, mai spune Andreea. „Daca legislatia nu incurajeaza scoala, nu sustine cultura si fondul de carte, o facem noi. Ne propunem infiintarea de biblioteci in zonele rurale, redeschiderea apetitului pentru lectura, extinderea campaniei in afara granitelor tarii, prin imbunatatirea fondului de carte pentru copiii romani din diaspora, in special in Italia si Spania, unde sunt cei mai multi.”

O campanie de promovare a lecturii nu inseamna doar spoturi publicitare si afise stradale, ci o miscare cu un concept foarte clar la baza, ne explica promotoarea ideii. O astfel de campanie sensibilizeaza publicul larg, prin carte si scriitorii ei. Publicul se intalneste cu scriitorii si cartile lor, cu vedetele trustului si personalitati din afara trustului, printr-o serie de lecturi publice, dezbateri, diverse manifestari tematice.

„Copiii mei se implica sufleteste in povestile pe care le vad la Observator

Eva si Petru, copiii cuplului Andreea Berecleanu – Andrei Zaharescu, sunt la curent cu toate campaniile sociale in care s-au implicat parintii lor. De multe ori, ei insisi au contribuit cu mare bucurie la donatii. „Au daruit copiilor saraci multe din jucariile, rechizitele, cartile, hainele lor. Și nu neaparat cele pe care nu le mai purtau, ci chiar din cele noi. I-am invatat sa daruiasca si le-am explicat ce inseamna gestul lor. Ei se implica sufleteste in povestile pe care le vad la Observator, vor sa afle cat mai multe despre cazurile respective si sunt foarte curiosi sa stie cum s-a ajuns aici, de ce se intampla asta.

„Sloganul „Lasati-ma sa invat” nu este ales intamplator. Acesti copii vor cu disperare sa invete si multi dintre ei o fac in conditii greu de suportat sau chiar de trait pentru un adult. Sunt copii maturizati inainte de vreme, cu ochi plini de speranta si smerenie. Bucuria din sufletul lor ne calauzeste pasii in aceasta campanie, ei sunt sprijinul nostru. Strigatul de ajutor se transforma in trei cifre: 877 – numarul de SMS unde se poate dona suma de 2 euro.”