Aspiranta pesedista la fotoliul de ministru al Educatiei, Ana Birchall, a reusit sa-si impuna candidatura la alegerile parlamentare, chiar daca, pana astazi, mai-marii partidului s-au opus ca aceasta sa candideze in colegiul Murgeni din Vaslui, in conditiile in care aceasta multa lume a presupus ca ea ar fi fost protagonista unui material video, difuzat pe internet.

La data aparitiei filmuletului cu pricina – 18 septembrie – Ana Birchall, sefa a Departamentului de educatie al PSD, visa la postul de ministru al Educatiei in viitoarea guvernare PSD-PC. Dupa aparitia scandalului legat de numele acesteia, mai multi “grei” din partid s-au opus candidaturii acesteia, fie si la Vaslui.

La finalul sedintei Comitetului Executiv din 26 septembrie, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca Ana Birchall nu va mai candida la Vaslui, fara a da explicatii si de ce. Ulterior, Ana Birchall a negat pe blogul personal, si prin mai multe communicate de presa, orice implicare in filmuletul cu pricina, acuzand ca acesta este o inscenare. De altfel, Birchall a invocat si o expertiza de specialitate in acest sens. Ca atare, Ana Birchall a anuntat in mod public, peste capul sefului Geoana, ca se va duce la Vaslui unde va candida pentru ca este iubita de poporul din regiune.

“Nu voi candida din partea PSD in alt colegiu decat in colegiul in care am fost statutar validata, respectiv Colegiul Murgeni – judetul Vaslui. Consider ca NU am facut nimic de natura sa aduca prejudicii de imagine sau de orice alt fel formatiunii politice din care fac parte, si refuz cu fermitate sa ma las ingenuncheata de jocurile politice, de inscenarile si atacurile absolut mizerabile la care am fost supusa in ultima perioada.(…) Nu mi-am retras niciodata candidatura. In ziua in care era Comitetul Executiv eu ma aflam la Braila la o inmormantare. Am analizat cu foarte mare atentie sansele mele de castig in Colegiul Murgeni dupa aceasta inscenare si atac josnic. Rezultatul este unul imbucurator: nu numai ca nu mi-au fost afectate sansele de castig, dar au si crescut, vasluienii condamnand astfel de atacuri murdare. Acest lucru este sustinut inclusiv de simularile si sondajul facut de cel mai citit ziar din zona: Adevarul de Vaslui”, scria pe blog candidata PSD, nu mai departe de acum trei zile, in data de 17 octombrie.

Soarta a decis pentru Ana Birchall luni, la sedinta Biroului Permanent National al PSD, cand, dupa o serie de discutii in contradictoriu, Mircea Geoana a reusit sa o impuna pe fosta sa colaboratoare din Ministerul de Externe in postura de candidata pentru colegiul Statele Unite – Canada. “Candidatul PSD pentru colegiul SUA-Canada, la Camera Deputatilor, este doamna Ana Birchall”, a anuntat sec Mircea Geoana la finalul sedintei cu pricina.

In cadrul BPN, presedintele organizatiei de femei, Rovana Plumb, i-a rugat pe colegi sa nu accepte candidatura unei persoane care a stricat deja foarte mult imaginea partidului si care va face mai departe PSD de ras. In apararea Anei Birchall a sarit insa vicepresedintele Ilie Sarbu, care a spus ca nu este sigur ca ea ar fi in filmuletul postat pe internet. Disputele au fost “stinse” de Mircea Geoana care a anuntat in sala ca Ana Birchall doreste sa candideze la Parlamentare.