Cu doua calculatoare si un angajat, el a inceput in 2001 o afacere in al carei profit nu credea

Adrian Dumitru (27 de ani), din Buftea, judetul Ilfov, se lauda ca este seful firmei de web design cu cel mai bogat portofoliu din Romania. Peste 400 de site-uri din tara si din strainatate functioneaza astazi sub marca Dezibel Media, firma pe care Adrian a infiintat-o in ultimul an de facultate, in 2001. 
„Atunci am realizat, ca multi dintre colegii mei de la Electronica, ca nu voi putea trai din meseria de inginer, si ca trebuie sa fac o afacere din ce am invatat, sisteme computerizate”, spune Adrian Dumitru, managing director la Dezibel Media. A intuit dezvoltarea web design-ului pe piata IT din Romania si, la patru ani dupa primul site realizat pentru 500 de dolari, a avut o cifra de afaceri de peste 200.000 de dolari.

A invatat din greseli

Adrian spune ca atat el, cat si prietenul cu care a inceput afacerea au luat totul in gluma, fiind surprinsi de primele castiguri, dar si de dezvoltarea firmei. „Cu o investitie de doar 1.000 de dolari in doua calculatoare, chiria spatiului si salariul unui angajat, nu ne puteam astepta la mari realizari”, marturiseste tanarul patron al SC Dezibel Media SRL. 
Din acelasi motiv, nu a investit nici un ban in promovare, iar clientii au venit doar prin recomandari si dupa semnatura de pe site-urile realizate. Chiar daca acesti clienti profitabili erau si din Germania, Franta, Statele Unite ale Americii sau Norvegia, firma a ajuns in pragul falimentului de multe ori. 
„Era paradoxal, aveam zeci de comenzi, dar plata venea greu, cel mai greu de la romani”, explica Adrian, care a invatat atunci ca trebuia pusa la punct si partea administrativa a firmei. Eficienta rezolvarii acestei probleme a descoperit-o si atunci cand, restructurand echipa de 25 de angajati la noua, acestia din urma dadeau rezultate chiar mai bune.

Site-urile marca Dezibel aduc profit

Adrian Dumitru a stiut ca succesul se poate mentine daca va continua sa trateze cu aceeasi seriozitate atat comenzile de zeci de mii de euro, cat si pe cele de cateva sute. 
„Eu vad seriozitatea in business ca un rezultat profitabil si pentru client, dupa ce i-am realizat o pagina on-line”, spune Adrian. Un exemplu il da prin zecile de comenzi venite zilnic la firmele carora le-a conceput site-uri pentru e-commerce (comert prin internet). Astfel, prin recomandarea unui client multumit, directorul marturiseste ca cifra de afaceri a Dezibel Media s-a triplat de la an la an. 
Chiar daca, in toti acesti patru ani de afaceri, Adrian a muncit sapte zile din sapte, el nu si-a pastrat rodul muncii numai pentru el. 
Este adevarat ca in aceasta perioada nu a gasit timp pentru intemeierea unei familii, insa, impreuna cu mama, tatal si fratele lui, Adrian construieste o casa pe malul lacului Buftea. 
Mai mult, se gandeste ca a venit vremea cand fratele lui, Mihai, in varsta de 21 de ani, ii poate deveni cel mai bun partener de afaceri. 
„Dupa atatea esecuri cu vreo trei parteneri, cred ca cel mai bine este sa pastrezi afacerea in familie”, incheie Adrian.