Inainte de toate, poate ca ar fi bine de știut ca un studiu facut acum 1-2 ani arata ca romanii folosesc puțin peste un tub de pasta de dinți pe an și schimba periuța la doi ani. O statistica destul de ingijoratoare, insa am sa sper ca cei care ați deschis acest articol nu va numarați printre cei numiți mai sus. Caci, lasați-ma sa va spun ca nicio soluție miraculoasa nu combate nespalatul pe dinți. Prin urmare, articolul acesta este strict pentru cei care au un periaj regulat, dar care nu reușesc sa aiba o dantura pe atat de alba pe cat și-ar dori.

Așadar, haideți sa vedem impreuna care ar fi soluțiile pentru a remedia aceasta problema, dar și ce greșeli faceți in periajul de zi cu zi!

Alege o periuța de dinți profesionala

Periuța pe care o folosești zilnic este mai importanta decat ai crede. Daca folosești una obișnuita, la 2-3 lei, e clar ca nu o sa te ajute prea mult in a avea o dantura cu adevarat sanatoasa și, de ce nu, mai alba. Pentru așa ceva este nevoie de o periuța electrica, profesionala, care ajunge și zonele greu accesibile, pentru a inlatura cu adevarat toate resturile de mancare. O periuța ca aceasta, de exemplu, care elimina cu pana la 7 ori mai multa placa bacteriana din zonele greu accesibile decat o periuța normala.

Tot aceasta periuța de pe site-ul Philips.ro, de care eu pur și simplu sunt dependenta, albește dinții de peste 2 ori mai bine decat o face o periuța normala, manuala, intr-o saptamana. La un simplu periaj cu periuța de dinți electrica se elimina 100% din petele de pe dinți, fie ele de cafea, fie de țigari.

Acorda suficient timp periajului

E clar ca timpul este prețios pentru toți, insa pentru asemenea activitate ar trebui sa aloci suficient timp, caci este vorba despre sanatatea dentiției tale. N-ai vrea sa ajungi la dentist mai des decat e cazul. Un periaj superficial inseamna resturi alimentare printre dinți și ulterior infecții și carii. N-ai vrea asta, nu?

PS: Timpul de periere recomandat de dentistii profesionisti este de 2 minute.

Folosește periuța de dinți dupa fiecare masa

E, poate, greșeala cea mai frecventa. Un studiu arata ca majoritatea romanilor se spala pe dinți doar dimineața, pregatindu-se pentru o intalnire sociala, deci in scop estetic. Ei bine, in caz ca ai sarit pentru partea de inceput a articolului meu, o sa militez din nou pentru importanța spalarii pe dinți dupa fiecare masa. Caci da, este esențial sa ne spalam pe dinți de fiecare data dupa ce mancam, chiar daca asta inseamna s-o facem de 3-4 ore pe zi. Nespalatul pe dinți inseamna carii, cariile netrate la timp inseamna afecțiuni dentare serioase, dureroase care pot duce la pierderea dinților. Depunerile de tartru, care de asemenea se datoreaza nespalatului pe dinți la timp, pot duce la sangerari gingivale și gingivita, ceea ce-nseamna in final paradontoza. Destul de sumbru, nu?

Folosește ața dentara și apa de gura

Folosește regulat ața dentara

Ața dentara completeaza rutina zilnica de periere a dinților și ajuta la indepartarea corecta a resturilor alimentare din spațiile interdentare. Așadar, daca periuța electrica va rata vreo particica, ața dentara ar trebuie sa rezolve aceasta problema.

Apa de gura ajuta la igienizarea cavitații bucale. Cu alte cuvinte, ne ajuta sa avem o respirație proaspata și chiar sa elimine resturile alimentare, daca e cazul. Mai mult de atat, apa de gura consolideaza smalțul dinților și ajuta la albirea lor.

Apeleaza la trucuri naturiste pentru albire

Sigur ai mai auzit de faptul ca bicarbonatul de sodiu ajuta sa-ți albești dinții. Așa ca, o sa militez și eu pentru aceasta soluție, in caz ca inca n-ai incercat-o. Trebuie doar sa aplici bicarbonat direct pe periuța de dinți pentru ca rezultatele sa apara. Daca dupa o saptamana nu observi diferențe, ești liber sa renunți la idee, insa eu iți garantez ca nu va fi cazul.

Și daca bicarbonatul de sodiu nu este un ingredient pe care il tolerezi, atunci ai putea incerca cu uleiul de cocos. O simpla gargara facuta cu uleiul de cocos, pe stomacul gol dimineața, ar trebui sa te ajute sa ai o igiena bucala satisfacatoare. Un studiu publicat de Jurnalul Nigerian de Medicina spunea ca dupa doar 30 de zile dantura ta va capata albul imaculat, ravnit de toata lumea.