Ultimul Eurobarometru realizat arata ca romanii sunt foarte nemultumiti de viata lor, ei aflandu-se foarte aproape de cetatenii din Bulgaria si Ungaria, care sunt de aceeasi parere.

La nivelul Uniunii Europene, 48% dintre cetateni au declarat ca au dificultati in ceea ce priveste plata facturilor lunare, in Bulgaria 78% dintre cetateni au aceasta problema, in timp ce in Romania procentul este de 64%.

Conform studiului efectuat, multumirea la nivel de societate depinde foarte mult de ingrijorarea cetatenilor pentru plata facturilor.

La noi in tara, 53% dintre cetateni sunt multumiti de viata lor, ceea ce reprezinta un procent cu 10% mai mult decat acum doi ani.

Cu toate acestea, Romania ocupa locul al treilea in Uniunea Europeana, atunci cand vine vorba de dificultatile la plata facturilor, cu 64 de procente. Inaintea noastra se afla Bulgaria cu 78% si Portugalia cu 74%.

Circa 48% dintre romani sunt ingrijorati de inflatie si de cresterea preturilor.La polul opus se afla tari precum Suedia, Danemarca si Olanda, unde peste 94% dintre cetateni se declara multumiti de traiul lor.

Cu toate ca romanii nu sunt multumiti de traiul lor zilnic, totusi acestia sunt printre cei mai optimisti cetateni din UE, cu 40 de procente, fiind devansati doar de catre suedezi, cu 50%.

Optimismul romanilor referitor la cresterea nivelului de tari a crescut cu 9 procente fata de anul trecut.

Chiar daca romanii sunt optimisti, se pare ca este totusi vorba despre un fenomen la nivel national, care se manifesta prin faptul ca oamenii considera ca le va fi bine in viitor daca le-a crescut puterea de cumparare in ultimii cinci ani.

Doar 35% dintre romani considera ca puterea lor de cumparare a crescut in ultimii cinci ani, in timp ce 35% cred ca nu s-a schimbat, iar 30% dintre romani au declarat ca puterea lor de cumparare a scazut.

Cand vine vorba de incredere, romanii au declarat ca cea mai mare incredere o au in mass-media, in timp ce increderea in justitie ramane in continuare de doua ori mai mica decat media europeana.

Doar 38% dintre romani au incredere in politie, in timp ce, in Europa, media este de 68%.

Politicienii se pot bucura, deoarece romanii sunt mai increzatori in politica decat erau acum sase luni, procentul crescand simtitor de la 11 la 18 la suta.

De asemenea, a crescut increderea romanilor in Parlament (de la 17 la 22 la suta) si in Guvern (de la 21 la 25 la suta). In ceea ce priveste increderea in mass-media, s-au inregistrat cresteri spectaculoase de zece procente la toate cele trei capitole: incredere in radio (de la 61 la 71 la suta), in TV (de la 61 la 70%) si in presa (de la 53 la 63 la suta).

La capitolul incredere in Uniunea Europeana, romanii stau foarte bine, acumuland 66 de procente, alaturi de Estonia, Cipru, Belgia, Spania, Slovacia si Slovenia.

Marea Britanie, Austria si Italia se afla la polul opus, cu cel mai scazut procent in ceea ce priveste increderea populatiei in Uniunea Europeana.