Din pacate, chiar daca vrem sau nu sa recunoastem, facem foarte multe greseli in cresterea si in educatia copiilor nostri. Si nu e vorba doar de rasfat, e vorba de o intreaga gama de reactii pe care le avem in mod repetat si care modifica temperamentul si dezvoltarea psihica a unui copil. De ce facem aceste greseli? Pentru ca suntem comozi si nu ne documentam, pentru ca ne este rusine sa cerem sfatul unui specialist si pentru ca suntem orgoliosi si nu vrem sa acceptam faptul ca nu le stim pe toate!

Trateaza-ti copilul cu maturitate!

Imediat dupa nastere, mamicile isi trateaza bebelusii si se comporta cu ei intr-un mod total gresit. Pornind de la „infofolitul” copilului pentru a nu raci – indiferent de anotimp, pana la grija excesiva care se apropie de paranoia. Desi pare extrem de fragil, un bebelus este mult mai rezistent decat noi din toate punctele de vedere. Dar, de unde sa stim aceste lucruri daca nu ne documentam? Daca nu intrebam?

Acest tip de comportament al parintilor continua si se agraveaza odata cu cresterea micutilor. Frazele de genul „o sa cazi”, „te lovesti”, „racesti”, „iti spargi capul”, „nu ai voie” sunt pe buzele tuturor parintilor. De unde sti ca o sa cada? Ca o sa se loveasca? Ca o sa-si sparga capul? Esti convinsa sau doar iti este tie teama? Grija aceasta excesiva le transmite copiilor un sentiment de nesiguranta. Si astfel, in loc sa crestem copii plini de curaj si ambitie, crestem copii speriati si fricosi, pesimisti.De ce? Ca nu ii tratam cu maturitate. Ca nu le oferim incredere, ca nu le respectam dreptul de a cunoste, de a se aventura!

Vorbeste-i corect copilului tau!

O alta problema mare, in randul romanilor, este vocabularul scalcit pe care il adoptam in privinta unui copil. Ma chinui sa dau niste exemple dar nu imi vine niciunul in minte deoarece eu nu vorbesc asa cu copilul meu si am interzis tuturor sa faca acest lucru! Vorbeste corect cu copilul tau inca de la nastere. Desi pare greu de crezut, micutul bebelus aude si retine tot, e mult mai inteligent decat pare. In plus, daca te vei obisnui sa-i vorbesti asa, asa o sa continui si el asa o sa invete sa vorbeasca. Este mult mai greu sa dezveti un copil de anumite expresii si obiceiuri decat sa-l inveti corect aceste lucruri.Porneste cu dreptul, vorbeste-i corect si el iti va raspunde tot corect!

Nu-i incalca copilului drepturile!

Si totusi, este un copil! Si un copil are dreptul sa se murdareasca, sa bage in gura pietre, sa sparga diferite obiecte, sa cada, sa faca prostii, sa greseasca. Nu-l certa ca s-a murdarit in timpul pranzului, in timp ce el incerca sa manance singur. Nu-l certa ca s-a murdarit in parc pentru ca s-a jucat in nisip cu alti copii. Nu-l certa ca a spart o vaza din casa. Sunt drepturile lui de copil!Explica-i ca ar fi frumos sa incerce sa fie mai atent. Explica-i ca nu tot ce exista pe aceasta lume trebuie testat cu limba. Fii un parinte calm si vei creste un copil calm care se va dezvolta armonios!

Invata cand si cum sa-i spui NU copilului!

Asa cum noi avem nevoie de reguli pentru a functiona, tot astfel si copilul are nevoie de interdictii si reguli. Acestea il vor ajuta sa constientizeze faptul ca trebuie sa-i respecte pe cei din jur, ca nu poate obtine totul exact atunci cand doreste, ca anumite lucruri ii sunt interzise momentan dintr-un anumit motiv.Spune-i NU cu fermitate atunci cand vrea sa faca un lucru care ii poate pune viata in pericol. Nu ceda insistentelor si lacrimilor sale. Stai la nivelul lui, i-ai manutele, si vorbeste calm cu el, argumentadu-i de ce nu are voie sa faca acel lucru. Un copil va respecta decizia ta doar daca va intelege motivele pentru care nu are voie sa faca acel lucru.