Pandemia a accelerat trecerea la modele de lucru la distanta, desi unele organizatii erau deja pregatite sa lucreze de la distanta inainte de COVID-19. Drept urmare, apare un nou rol critic: CRO sau Chief Remote Officer, Director de lucru la distanta sau Director de telecommuting. 

Ca urmare a acestei cresteri a muncii la distanta, apare necesitatea coordonarii si organizarii fluxurilor de lucru pentru ca productivitatea sa nu scada, iar pentru aceasta exista CRO sau Chief Romote Officer.

Ce este Chief Remote Officer sau Director de Teleworking?

Circumstantele cer un nou rol: Chief Remote Officer sau Remote Director. La fel ca CEO-ul, COO sau CFO, Chief Remote Officer este esential pentru a avea cel mai bun rezultat posibil in organizatie intr-o perioada in care atat telemunca completa, cat si modalitatile hibride fac deja parte din viata de zi cu zi.

Chief Remote Officer este constient de modul in care angajatii experimenteaza lucrul de acasa si ii sfatuieste pe manageri, tinand cont si de latura umana.

Acest profil ajuta la intarirea legaturilor dintre angajati si supraveghetori.

Deci, ce fac sefii de la distanta? Acestia sunt responsabili pentru dezvoltarea strategiilor, proceselor si instrumentelor care sa sprijine telecommuting, asigurandu-se ca atat nevoile organizatiei, cat si ale angajatilor sunt indeplinite.

Avantajele de a avea un Chief Remote Officer in companie

Companiile au nevoie de experti care sa le ajute sa optimizeze politicile de telemunca.

In ultimii ani, importanta tot mai mare a lucrurilor precum experienta angajatilor si transformarea digitala a motivat multe companii sa creeze roluri precum Digital Chief Officers sau Directors of Inovation.

Acum este momentul sa luati in considerare numirea sau angajarea Chief Remote Officer pentru a lucra la distanta.

A avea un Chief Remote Officer pentru o companie inseamna a reuni toate aceste functii si a te asigura ca totul functioneaza fara probleme, chiar daca nu sunt toate in acelasi birou.

Iata cateva motive pentru care munca de la distanta poate afecta toate domeniile unei companii:

Zona de recrutare

Angajarea lucratorilor de la distanta poate extinde grupul de solicitanti la cei din afara sediului companiei.

Diversitate si includere

Posibilitatea de a angaja oameni din mai multe locuri faciliteaza crearea unei forte de munca diverse. In plus, permite coordonarea muncii oamenilor care se afla in diferite intervale de timp prin munca si comunicare asincrona, fara indoiala una dintre cele mai mari provocari ale companiei moderne.

Incluziunea tehnologiei

Mediile de lucru la distanta necesita tehnologia potrivita: de la camere web la software de management de proiect.

Securitate cibernetica

Odata cu cresterea tehnologiei, exista un risc mai mare. Companiile trebuie sa se asigure ca telecommutingul nu pune in pericol secretele companiei sau proprietatea intelectuala.

Cresterea vanzarilor

O echipa de vanzari obisnuita sa intalneasca clientii fata in fata poate functiona diferit cu o forta de munca de la distanta.

Companiile trebuie sa stabileasca o strategie privind momentul in care sa tina o conferinta video si cand sa organizeze intalniri de vanzari in persoana.

Promovarea productivitatii

Telecommutingul ofera oportunitati nesfarsite, dar poate fi si o provocare. Desigur, este important sa ramai conectat cu restul echipei, dar apelurile in conferinta pot fi destul de obositoare.

Prin urmare, poate fi dificil sa oferiti suficient spatiu pentru ca toata lumea sa isi impartaseasca parerea in timpul acestor intalniri. Cum sa va asigurati ca intalnirile virtuale sunt cat mai productive posibil? Si cum sa mentinem pe toti, in timp ce vorbesc despre continut, la acelasi nivel? Chief Remote Officer ajuta la cresterea productivitatii introducand stimulente si metode de lucru cu care sa experimentati.

Conexiune intre echipamente

Este important, mai ales acum, sa ne conectam cu oamenii din jurul nostru, chiar daca este doar digital. Pune-ti intrebarea: cui trimiti o invitatie la o cafea virtuala pentru a-i intreba cum se simt? Este important ca succesele sa fie sarbatorite si ca productivitatea si motivatia sa fie recompensate.

Intarirea capacitatii de angajare

Pe langa stimularea productivitatii si conectarea echipelor, Chief Remote Officer are, de asemenea, sarcina de a descoperi cum sa consolideze capacitatea de angajare in cadrul organizatiei.

Acest lucru asigura ca angajatii pot lucra de acasa in conditii optime. Acestia sunt responsabili pentru asigurarea unui loc de munca sanatos, fie de la birou, fie de acasa.

Directorul de la distanta ofera sfaturi despre, de exemplu, cum sa creati un loc de munca ergonomic acasa. De asemenea, ofera sfaturi despre cum sa ramaneti sanatosi din punct de vedere fizic, mental si social in timpul si dupa ziua de lucru. Mai presus de toate, Chief Remote Officer contribuie la fericirea angajatilor facand munca de acasa mai eficienta si mai placuta.

Functiile sefului de la distanta

Functiile sale includ urmatoarele:

  • Instruiti managerii despre cum sa sprijine, sa indrume si sa evalueze lucratorii de la distanta
  • Rafinati procesele de angajare, pachetele de beneficii, recenziile angajatilor si alte programe.
  • Audituri de instrumente pentru a se asigura ca lucratorii au tot ce le trebuie pentru a lucra fara probleme si in siguranta de oriunde.
  • Configurarea cadrelor pentru colaborarea interfunctionala si in echipa
  • Definirea planurilor de evaluare si evaluare continua a muncii la distanta
  • Adaptarea initiativelor de invatare si dezvoltare pentru lucratorii la distanta.

Totul, de la definirea regulilor de angajament pentru lucrul in echipa pana la ajutarea angajatilor sa infiinteze birouri de acasa, poate fi un joc pentru aceste roluri emergente.

Cum folosesc companiile Chief Remote Officers?

Avand in vedere gama larga de responsabilitati care pot fi atribuite unui post ca acesta, functiile specifice sunt la fel de variate ca si companiile care le angajeaza. Chiar si asa, poate fi foarte util sa fii la curent cu modul in care cele mai pioniere companii in telemunca au profitat de aceasta situatie.

Cum este ofiterul sef perfect de la distanta?

Avand in vedere diferentele in modul in care companiile folosesc lucratorii la distanta si gama larga de responsabilitati pe care le poate avea un sef de la distanta, nu exista nicio forma speciala pentru candidatul ideal.

Un Chief Remote Officer trebuie sa fie un lider versatil, lucrand indeaproape nu numai cu alti directori, ci si cu toate tipurile de angajati, in diferite parti ale lumii si in diferite fusuri orare.

Traim intr-un moment istoric in care  digitizarea s-a accelerat exponential, iar supravietuirea companiilor va depinde de capacitatea acestora de a-si reformula viitorul.