Relatiile cu barbati violenti, abuzivi sau dependenti de anumite vicii sunt poate cele mai periculoase relatii pe care le poti avea. Chiar daca iti spui ca tu nu vei ajunge niciodata in situatia respectiva, nu stii niciodata ce-ti rezerva destinul. Spun asta deoarece barbatii violenti se pot ascunde foarte usor sub o masca frumoasa luni de zile, pana cand intr-o zi, tu vei fi vinovata de ceva. Si atunci incepe calvarul!

Violenta domestica este o problema din ce in ce mai discutata, iar fiecare femeie are dreptul de a nu cadea prada unui astfel de barbat. Este foarte important pentru orice femeie sa stie in cine se poate increde si cine o poate rani. Tocmai de aceea trebuie sa fii atenta la urmatoarele indicii daca vrei sa stii adevarul din spatele mastii partenerului.

Iti promite prea multe, prea repede. Inca de la a doua intalnire iti face declaratii de dragoste minunate si spune ca fara tine nu poate trai? Ar trebui sa stii ca dragostea nu se infiripa chiar atat de repede, in special in sufletul unui barbat. Daca deja iti spune ca tu esti totul pentru el, ca nu te va parasi niciodata si ca vrea sa va mutati cat mai repede impreuna, opreste-te si gandeste-te bine la ce ai de facut.

Mai bine iei o pauza si vezi daca nu cumva indragosteala este o chestie de moment. Daca tot continua sa te caute si devine insistent, ai putea avea de-a face cu un om violent, care vrea sa te atraga in capcana lui. Tine minte ca “daca e prea frumos sa fie adevarat, de cele mai multe ori nu este”!

Violenta se transmite in familie. Are probleme in familie? Tata violent, frati abuzivi sau familie destramata? Adolescentii sunt foarte usor de manipulat si de cele mai multe ori vor imita modelul patern din familie (tatal sau un frate mai mare). De la acestia s-ar putea sa fi prins anumite apucaturi nu tocmai crestinesti, asa ca afla mai multe despre partenerul tau inainte de a avansa cu relatia.

Insa nu toti barbatii urmeaza modelul descris mai sus. Exista barbati care vor face exact contrariul la ce au vazut acasa, si se vor purta extraordinar cu femeia de langa. Acestia sunt barbatii care stiu sa aprecieze cu adevarat sufletul feminin.

Este posesiv. Daca observi ca vrea sa te tine din scurt, sa te controleze si sa stie tot ce faci de-a lungul zilei, atunci ceva nu este in regula. Este normal ca barbatii sa isi manifeste un strop de gelozie si masculinitate, insa in momentul in care te priveaza de libertate ar trebui sa iti pui intrebari serioase.

De ce vrea sa controleze el tot? Ce are de castigat? Merita sa iti lasi balta prietenele pentru el? Un barbat care iubeste sincer nu ii va lua niciodata femeii de langa darul cel mai de pret: libertatea. Nu uita ca tu trebuie sa decizi cum sa traiesti si nu partenerul!

Schimbari de dispozitie. Persoanele violente au de obicei schimbari bruste de dispozitie. O clipa este cu zambetul pana la urechi, pentru ca 5 minute mai tarziu sa fie foarte suparat sau chiar nervos. Daca nu s-a intamplat ceva definitoriu care sa ii marcheze schimbarea dispozitiei (aflarea unei vesti proaste, un accident, etc.), atunci totul s-a intamplat in mintea lui. Nu stii niciodata cum va putea reactiona.

Tu esti intotdeauna cea vinovata. Persoanele abuzive dau mereu vina pe cei din jur pentru orice problema. Nu merge telecomanda? Cu siguranta tu esti cea care a uitat sa cumpere baterii! Nu gaseste mancare cand vine seara de la serviciu? Din nou, tot tu esti de vina, chiar daca ai stat la birou pana mai tarziu. Toate aceste invinuiri sunt semnul unei personalitati care nu are incredere in propria persoana si care trebuie sa gaseasca vinovati pentru orice. Si cum tu esti cea mai usoara victima, nu te mira ca tu esti de vina pentru tot!

Abuz verbal. Inaintea abuzului fizic vine cel verbal, de fiecare data. Partenerul incepe sa iti vorbeasca urat, sa te jigneasca sau sa tipe fara motive? Atunci esti abuzata verbal. Abuzul verbal poate fi o forma foarte grava de abuz, deoarece femeile care indura astfel de tratament pentru o perioada mai indelungata de timp ajung sa isi piarda increderea in fortele proprii si chiar sa creada spusele sotului (cum ca este proasta, ca nu face nimic cum trebuie, ca nu este o mama buna, etc.).

Nu sta langa un astfel de barbat, deoarece nu merita sa iti sacrifici viata pentru el. Fii curajoasa si iesi din orice relatie iti face rau, pana nu este prea tarziu!