Compania IT romano-americana UiPath a vandut actiuni de 1,34 miliarde de dolari in oferta publica initiala (IPO) – transmite Reuters. UiPath s-a listat oficial la New York Stock Exchange (NYSE), miercuri.

Listata la New York Stock Exchange, miercuri, UiPath a crescut de la un pret de 56 de dolari pe actiune pana la 70 de dolari, la un moment dat, incheind sesiunea de tranzactionare debut la 69 de dolari, conform MarketWatch. Astfel, UiPath a ajuns la o valoare de piata de 37,7 miliarde de dolari, pe bursa, peste valoarea estimata la 35 de miliarde de dolari cu ocazia ultimei runde de investitii private, din februarie 2021, cand a ridicat o finantare de 750 de milioane de dolari de la fonduri de investitii.

Fondatorul si CEO-ul companiei de automatizari software, romanul Daniel Dines, a sunat clopotul de deschidere la NYSE.

UiPath a vandut marti actiuni la pretul de 56 de dolari, peste tinta de 52-54 de dolari propusa pentru oferta publica initiala (IPO), noteaza Financial Times. In schimb, pretul obtinut este sub cotatia de 62,28 dolari pe actiune, de la cea mai recenta runda de investitii, de 750 milioane dolari, din 1 februarie 2021. Astfel, valoarea de piata a companiei corespunzatoare pretului de 56 de dolari pe actiune este de 29,1 miliarde de dolari, sub valoarea de 35 de miliarde de dolari estimata la runda de finantare privata, din 1 februarie.

Potrivit Reuters, UiPath a comunicat ca a strans 1,34 miliarde de dolari prin vanzarea a 23,89 milioane de actiuni.

Producatorul de automatizari software (robotic process automation – RPA) se va tranzactiona la Bursa de la New York (NYSE) sub simbolul PATH.

Conform FT, onesteanul Daniel Dines pastreaza 88% din puterea de vot in UiPath avand actiuni de clasa B, care ii confera putere de vot mai mare in fata celorlalti actionari.

Cei mai mari actionari ai companiei sunt fondurile de investitii Accel Partners, Earlybird Management si CapitalG (fondul de investitii al Google).

Compania UiPath a fost fondata de Daniel Dines si Marius Tirca, in anul 2005, la Bucuresti, sub numele de DeskOver. Dines l-a recrutat pe Tirca mai intai ca angajat, iar apoi l-a cooptat in calitate de cofondator. Si in prospectul din SUA, Marius Tirca figureaza drept ,,persoana-cheie”.

UiPath a devenit, intre timp, lider mondial in domeniul automatizarilor software (RPA – robotic process automation), solutii care elibereaza angajatii din diferite firme de sarcini repetitive la job pentru a se putea ocupa de activitati mai creative. Concurenta pe aceasta piata este insa puternica, cei mai mari rivali ai romanilor de la UiPath fiind companiile Automation Anywhere, Blue Prism, NICE, Pegasystems.

Printre clientii UiPath se numara: Adobe, Applied Materials, Chevron, CrowdStrike, CVS Health, Deutsche Post DHL, EY, Generali, Takeda Pharmaceuticals, Uber Technologies.

Ca multe dintre companiile de tehnologie aflate in expansiune, UiPath investeste permanent si ,,arde” resurse pentru a-si dezvolta tehnologiile de varf si a-si creste cota de piata. De aceea, decacordul romano-american si-a incheiat anul fiscal pe 31 ianuarie 2021 inca pe pierdere, dar aproape de a ajunge la break-even.

 In 31 ianuarie 2021 a raportat venituri de 607 milioane de dolari pe anul fiscal incheiat, in crestere mare fata de anul anterior, cand avusese 336 de milioane de dolari, venituri.

Pierderile pe ultimul an au fost de 92 de milioane de dolari, in scadere mare fata de anul anterior, cand UiPath avusese pierderi de aproape 520 milioane dolari.

Conform situatiei de la data de 31 ianuarie 2021, UiPath are 2.863 de angajati full time, din care 122 sunt la sediul de la New York si 727 la Bucuresti, Romania.