Fara sa ne dam seama, in viata noastra de zi cu zi au fost instalate sisteme de recunoastere faciala: le folosim, de exemplu, cand deblocham mobilul cu fata. Dar stim cu adevarat ce este? Aflati tot ce trebuie sa stiti despre o industrie in plina expansiune, care se asteapta sa castige 1,9 miliarde de dolari in acest an. 

Ce este recunoasterea faciala?

Sistemele de recunoastere faciala sunt o tehnologie din domeniul inteligentei artificiale care permite identificarea unei persoane prin analiza caracteristicilor biometrice ale fetei sale. Intr-o faza incipienta, au fost utilizate modele geometrice simple, dar acum analiza este legata de procese matematice sofisticate si algoritmi de potrivire. Acestea reusesc sa masoare forma si structurile unice ale fetelor.

Astazi, exista diferite sisteme de recunoastere faciala care folosesc metode diferite. Dar, in esenta, aceasta tehnologie foloseste aceleasi principii ca si alte tehnici de autentificare biometrica, cum ar fi scanerele de amprente si recunoasterea vocii.

Cum functioneaza recunoasterea faciala?

Exista o prima faza a procesului de recunoastere faciala care este decisiva: inregistrarea. In acesta, noi utilizatori sunt inregistrati in sistem si sunt extrase caracteristicile faciale care vor face parte din modelul lor biometric. Acestea sunt stocate in baza de date impreuna cu informatiile de identificare ale individului. Un exemplu in acest sens sunt bazele de date de identificare a politiei colectate de agentiile de aplicare a legii.

In faza urmatoare, sistemele de recunoastere faciala capteaza o imagine bidimensionala sau tridimensionala a fetei unei persoane printr-un dispozitiv. Apoi compara informatiile cheie din acea imagine cu o baza de date de imagini cunoscute. Prin compararea informatiilor biometrice se obtine un procent de asemanare a utilizatorului de identificat cu cele stocate in baza de date. In cele din urma, o matrice de similaritate este utilizata pentru a identifica individul ca fiind cel cu cel mai mare procent de similitudine (atata timp cat acesta este peste un anumit prag).

O tehnologie in plina dezvoltare

In prezent, recunoasterea faciala trebuie inca perfectionata, deoarece exista multe ocazii in care esueaza. Un exemplu in acest sens este cazul Amazon in care recunoasterea a confundat 28 de membri ai Congresului cu suspecti de politie. Din acest motiv, multe companii din sector lucreaza deja la alternative imbunatatite la aceasta tehnologie. Una dintre ele este asa-numita analiza a texturii pielii.

Ideea este dezvoltata de Identix, o companie de tehnologie care incearca sa dezvolte mijloace sigure de identificare. Proiectul isi propune sa analizeze textura pielii pentru a dezvolta un cod matematic care sa masoare distanta dintre porii fetei. Potrivit companiei, aceasta metoda, pe care o numesc „amprenta pielii”, ar fi cu 25% mai precisa decat cea actuala.

Unde se foloseste recunoasterea faciala?

Sistemele de recunoastere faciala sunt aici pentru a ramane si, desi astazi au deja multiple utilizari, suntem abia la inceputul unei tehnologii care va continua sa ne schimbe viata. Deocamdata, acestea sunt cateva dintre cele mai populare aplicatii ale recunoasterii faciale:

Recunoasterea faciala in educatie

Din ce in ce mai multe persoane sunt interesate sa se antreneze prin intermediul internetului pentru toate avantajele pe care le ofera. Acest model devine popular an de an, deoarece lumea actuala a muncii cere sa ne reciclam continuu, iar educatia online ne permite sa facem acest lucru in timp ce ne conciliam viata profesionala si cea personala.

Pentru a imbunatati experienta ambelor parti, companiile din sector evolueaza constant. Desi multe domenii beneficiaza deja de sisteme de recunoastere faciala, acestea nu au fost inca incorporate pe scara larga in domeniul educatiei online. Implementarea sa ar putea insemna mari avantaje atat pentru organizatii, cat si pentru utilizatori.

Recunoasterea faciala aplicata instruirii online ar permite ca studentul sa fie identificat in orice moment. In acest fel, utilizatorul isi putea accesa platforma educationala doar cu o camera web si un browser. In plus, barierele de timp si deplasare ar putea fi, de asemenea, indepartate si impiedica elevul sa-si uzurpe identitatea sau sa triseze.

Compania Smowl a conceput deja un software de recunoastere faciala care permite identificarea continua a utilizatorului si detecteaza comportamente incorecte pe tot parcursul procesului de invatare. In prezent, Smowltech a inceput sa ofere acest serviciu unor scoli de e-Learning.

China este pionierul mondial in recunoasterea faciala, asa ca, datorita companiei Face++, platile prin aceasta tehnologie sunt deja o realitate in gigantul asiatic. In Occident, iese in evidenta cazul Mastercard, care a dezvoltat o aplicatie de tehnologie de plata care utilizeaza date biometrice precum recunoasterea faciala pentru a verifica identitatea detinatorului cardului.

Apple a incorporat de mult recunoasterea faciala in modelul sau de smartphone iPhone X. Acesta foloseste Face ID atat pentru a debloca telefonul, cat si pentru a aproba achizitii sau operatiuni bancare prin intermediul mobilului. Diferiti producatori de smartphone-uri precum Samsung s-au alaturat acestei initiative.

Sistemele de recunoastere faciala sunt utile in special in probleme de securitate. Una dintre cele mai valoroase aplicatii ale sale este localizarea persoanelor disparute. Potrivit ONG-ului local Bachpan Bachao Andolan (BBA Save Childhood Movement), aproximativ 500.000 de copii sunt disparuti in fiecare an numai in India. Pentru a le gasi este nevoie de o cantitate foarte mare de resurse pe care tara nu le are. Din acest motiv, Ministerul Dezvoltarii Femeii si Copiilor a creat TrackChild, o baza de date uriasa la nivel national cu fotografii ale copiilor disparuti, care are software de recunoastere faciala. Rezultatele pe care le-a dat utilizarea acestui sistem pentru cautare sunt mii de identificari pozitive.

Alte utilizari ale acestei tehnologii legate de securitate sunt incorporarea sistemelor de recunoastere faciala in aeroporturi sau identificarea si arestarea membrilor gruparilor teroriste transnationale.

Avantajele si dezavantajele recunoasterii faciale

Dupa cum tocmai am vazut, exista multiple beneficii ale utilizarii sistemelor de recunoastere faciala, deoarece acestea ne ajuta sa efectuam si sa ne simplificam procedurile de zi cu zi. Este foarte util in probleme de securitate a locului de munca, acces si aplicatii mobile, educatie online etc. In plus, suntem siguri ca in viitorul apropiat se vor adauga tot mai multe aplicatii ale acestei tehnologii in alte domenii care vor face procesele mai usoare si mai sigure.

Acest tip de utilizare a sistemelor de recunoastere faciala implica colaborarea noastra directa, adica suntem constienti ca un dispozitiv ne este identificat si ne dam acordul, dar ce se intampla daca o companie foloseste aceasta tehnologie fara ca noi sa observam?

O dezbatere etica

Dilema apare in tipul de recunoastere faciala care se aplica in cautarea persoanelor disparute sau in identificarea infractorilor. Dupa cum afirma Luis Baumela, inginer informatic si profesor la departamentul de inteligenta artificiala de la Universitatea Politehnica din Madrid, pentru El Pais: „tehnologia recunoasterii faciale nu este nici buna, nici rea, este un instrument; intrebarea consta in utilizarea pe care o faceti acelui instrument”. Pentru el, actiuni precum deblocarea unui smartphone nu genereaza niciun tip de dilema etica, ci faptul ca informatiile tale sunt adunate pe un server central si combinate cu multe alte date ale tale si urme pe care le lasi pe web, putand sa afla, face aproape totul despre tine despre tine. Acest aspect al recunoasterii faciale este cel mai mare dezavantaj al sau si cel care starneste dezbateri in intreaga lume. Gasim pozitii diverse in functie de tari:

In fata acestei situatii, unele locuri din Statele Unite au inceput deja sa se pozitioneze si sa ia masuri. Mai exact, orasul San Francisco a fost primul care a interzis utilizarea acestei tehnologii pentru identificarea criminalilor. Alte orase si state din tara precum Oakland sau Massachusetts se gandesc deja sa parieze pe actiuni similare. Interdictia urmareste sa se asigure ca aceasta tehnologie de supraveghere este utilizata in siguranta si ca drepturile de confidentialitate ale cetatenilor nu sunt incalcate. Consilierul promotor al masurii, Aaron Peskin, a asigurat ca „poti avea securitate fara sa devii stat politienesc”.

Cu o pozitie complet opusa, gasim gigantul asiatic, puterea lider mondiala in utilizarea si dezvoltarea acestor sisteme. In tara, ochelarii de recunoastere faciala sunt deja folositi pentru identificarea suspectilor si 170 de milioane de camere de supraveghere video cu aceasta tehnologie sunt instalate pe tot teritoriul. Ca raspuns la aplicarea masiva a recunoasterii faciale pe care a stabilit-o, au aparut voci critice ca China foloseste inteligenta artificiala pentru a monitoriza cetatenii si nu pentru a le usura viata.

Controversa cu privire la utilizarea corecta a acestei tehnologii este deja deschisa. Acum, societatea va fi cea care va decide cum doreste ca guvernele si companiile sa foloseasca inteligenta artificiala. Ne vom sacrifica intimitatea in schimbul unui sentiment de securitate mai mare? Vom acorda prioritate confidentialitatii si libertatii?

Ne-am dori sa va lasati punctul de vedere in comentarii si astfel sa aveti o dezbatere deschisa asupra situatiei actuale. Daca vi s-a parut interesant, puteti distribui articolul pe retelele de socializare pentru ca si contactele dvs. sa comenteze.