Tratamentul degradant, discriminarea si umilirea elevilor sunt strict interzise in scoli. Personalul didactic, administrativ si auxiliar poate fi sanctionat daca se abate de la ceea ce spune legea privind protectia drepturilor copilului.

Scoaterea elevilor din clasa in timpul orei, trimiterea lor la colt, insultele si jignirile sunt interzise prin lege in mediul scolar. Astfel de masuri sunt considerate tratamente degradante, discriminatorii si umilitoare pentru copii, fiind interzise prin Legea 257/2013 care modifica si completeaza Legea 252/2004 privind drepturile copilului. Drept urmare, profesorii si tot personalul unei unitati de invatamant pot fi sanctionati.

“Copilul are dreptul de a primi o educație care sa ii permita dezvoltarea in condiții nediscriminatorii in funcție de aptitudinea și personalitatea sa. O prevedere a legii 272, care a fost modificata de curand, se refera tocmai la protejarea copiilor in sistemul educațional, astfel incat ei sa nu fie supuși niciunei forme de abuz in acest sistem. Violența, atat verbala cat și emoționala sunt interzise in cazul sistemului educațional”, a declarat Sorina Carmen Grama, director general adjunct D.G.A.S.P.C. Hunedoara.

Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului sunt de parere ca astfel de actiuni afecteaza psihologic minorul, ii afecteaza rezultatele scolare sau comportamentul in familie.

Paul Rusu, liderul Sindicatului Invatamantului Preunivesitar Hunedoara este si profesor in acelasi timp si considera ca un dascal trebie sa-si castige respectul in fata elevilor pentru a nu se ajunge la sanctiuni. In plus, acesta spune ca sunt niște masuri greu de pus in practica, atata timp cat legislația nu este concreta.

“E greu de constatat cum a fost afectat psihologic minorul. De asemenea, legea este incompleta. In momentul de fața nu exista o legislație subsecventa, o legislație secundara, niște metodologii care sa arate cum se vor aplica aceste lucruri. Este o prevedere care a pornit probabil de la niște exagerari care s-au constatat pe undeva și s-au generalizat. Ca profesor, nu-mi insult elevii, dimpotriva, merg pe principiul ca nu mi se datoreaza neaparat un respect ca profesor, ci respectul se caștiga prin ceea ce știu sa fac in fața elevului, prin modul cum il educ, prin modul in care ii predau, așa se caștiga respectul. Nu vad de ce mi-aș insulta elevii. E clar ca exista și elevi care exagereaza, dar exista alte metode, nu neaparat in a-i insulta sau a-i afecta psihologic”, a declarat Paul Rusu.

Reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului din Cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale considera ca modificarea si completarea Legii 272/2004 a fost necesara pentru a acoperi anumite lacune identificate de-a lungul timpului. Pentru tratamentul degradant aplicat in școala, profesorii ar putea fi sancționați cu amenzi cuprinse intre 1.000 și 2.500 de lei.