Autoritatile din Laos din Bangkok au raportat un focar semnificativ de Covid-19 in apropierea celebrului cazinou Kings Roman, al carui proprietar chinez este acuzat de Statele Unite de trafic de persoane, animale salbatice si droguri.

Oficialii au spus ca un grup de cazuri din districtul Tonpheung a fost urmarit la persoane care au intrat ilegal in zona, ignorand regulile de blocare, potrivit Vientiane Times, un ziar de stat in limba engleza.

Ziarul a raportat, de asemenea, ca un grup de lucru al districtului a acuzat localnicii ca au adus in mod ilegal straini in Laos din Myanmar si Thailanda vecine.

Cazurile de coronavirus au crescut in ultimele saptamani in Laos fara iesire la mare si in restul Asiei de Sud-Est . Un val de cazuri care a aparut in capitala Laosului, Vientiane, a fost legat de festivitati in timpul sarbatorii traditionale de Anul Nou religios sarbatorit in toata Asia de Sud-Est, la mijlocul lunii aprilie.

Prima deces oficiala din Laos, legata de Covid-19, a fost raportata duminica. Pana in prezent, autoritatile au identificat cel putin 1.327 de cazuri Covid-19 in tara , inclusiv 730 in Vientiane si 284 in provincia Bokeo, care gazduieste districtul Tonpheung si cazinoul Kings Kings. Dintre cazurile la nivel national, 1.088 sunt active.

Frontierele Laosului au fost inchise oficial inca de anul trecut ca parte a eforturilor tarii de a opri raspandirea Covid-19. Cu toate acestea, surse au declarat pentru CNN ca curierii au continuat sa transporte oamenii ilegal in tara.

Un fost agent de turism a spus ca, desi traversarile sunt suspendate oficial, oamenii transportau ilegal un numar mic de turisti si angajati ai cazinourilor thailandeze din Thailanda peste raul Mekong in Laos.

Agentul, care a solicitat anonimatul pentru a discuta despre activitati sensibile si ilegale, a declarat ca angajatii cazinoului cu sediul in Thailanda au incetat sa mai calatoreasca la serviciu si ,,nu vor reveni pana cand situatia Covid nu se va imbunatati”.

,,Inca vor sa-si pastreze slujba la cazinou”, a spus agentul.

O alta sursa a declarat ca barurile si cluburile de noapte CNN de langa cazinou au aparut deschise inca din ianuarie si cantau muzica suficient de tare incat sa poata fi auzita in provincia Chiang Rai, de-a lungul raului Mekong din Thailanda. Nici una dintre tari nu a avut focare majore de Covid-19 in acel moment. Locurile de divertisment din Laos au primit ordin sa se inchida pe 12 aprilie, potrivit ambasadei SUA in Laos.

Kings Roman si Tonpheung se afla ambele intr-o zona de 100 de kilometri patrati (39-mile patrate) numita Zona Economica Speciala Triunghiul de Aur (GTSEZ), o portiune de teritoriu administrata de un cetatean chinez numit Zhao Wei. Departamentul Trezoreriei SUA il acuza pe Zhao ca a folosit teritoriul pentru a conduce un imperiu criminal cu interese in prostitutia copiilor, comertul ilicit cu animale salbatice si traficul de droguri. Zona se invecineaza cu o portiune din Myanmar care este considerata unul dintre cele mai profitabile centre de productie ilicita de droguri din lume, pompand metanfetamina in valoare de miliarde de dolari pe an.

Zhao neaga aceste acuzatii si spune ca este un investitor legitim care spera sa transforme GTSEZ intr-o destinatie turistica majora, aducand locuri de munca intr-unul dintre cele mai sarace locuri din lume. Zhao apare in mod regulat alaturi de oficialii guvernamentali laotieni in materialele de relatii publice postate de zona pe WeChat, platforma chineza de socializare.

De cand au aparut cazuri in Laos, canalul GTSEZ WeChat si-a prezentat activ eforturile de combatere a pandemiei, inclusiv o postare saptamana trecuta despre donatia de 2,5 milioane de dolari a zonei catre guvernul laotian pentru a lupta impotriva Covid-19. Un alt post a aratat ceea ce parea a fi interiorul baroc, marmorat al cazinoului, fiind folosit ca centru de vaccinare sau testare.

De asemenea, canalul GTSEZ WeChat le-a reamintit in mod regulat oamenilor din district sa practice distantarea sociala. Adunarile de grup sunt limitate la cinci persoane si orice contact strans al cazurilor este necesar pentru a practica izolarea la domiciliu si pentru a fi testat in mod regulat.

Cu toate acestea, cazurile sunt inca in crestere in toata provincia Bokeo. Dintre cele 69 de cazuri raportate duminica in Laos, 46 au venit de la Bokeo. De asemenea, provincia a fost responsabila pentru 15 din cele 25 de cazuri pozitive identificate luni, au informat presa de stat .

Expertii isi fac griji ca focarul ar putea fi mult mai mare decat cel raportat. Laos este una dintre cele mai sarace tari din regiune si nu are aceeasi capacitate de a testa, urmari si urmari suficient pacientii cu coronavirus ca vecinii sai mai bogati. Thailanda si China au trimis amandoua asistenta in Laos in ultimele zile pentru a-l ajuta sa faca fata focarului, potrivit presei de stat laotiene.

Peste 82.000 de persoane din Laos au primit ambele doze de vaccin Covid-19 incepand de luni, potrivit agentiei guvernamentale Lao News.