Cancerul tiroidian este cel mai cunoscut si raspandit cancer al sistemului endocrin, afectand mai mult femeile decat barbatii. Hormonii care sunt produsi de glanda tiroida afecteaza intreg organismul si controleaza ritmul cardiac, temperatura corporala, presiunea sangvina si greutatea. Sa aflam insa mai multe despre cancerul tiroidian.

Simptome. Iata care sunt cele mai raspandite simptome:

– Un nodul la nivelul gatului;

– Raguseala;

– Dificultate in a vorbi normal;

– Tuse inexplicabila;

– Respiratie ingreunata.

Factorii de risc. Nici pana in zilele noastre nu se stie cu exactitate care sunt cauzele care duc la aparitia cancerului tiroidian, insa medicii avertizeaza asupra anumitor factori care pot declansa boala:

– Radiatii;

– Cazuri de cancer tiroidian in familie;

– Sexul feminin;

– Deficitul de iod;

– Expunerea la raze X;

– Varsta de peste 40 de ani (exista si cazuri in care copiii au fost diagnosticati cu cancer tiroidian, insa numarul este nesemnificativ).

Cancerul tiroidian este de 4 feluri. Cancerul tiroidian papilar care este cea mai intalnita forma si evolutia sa este una lenta; cancerul tiroidian folicular care se poate metastaza in orice zona a corpului si este agresiv in special in cazul varstnicilor; cancerul tiroidian medular care se transmite de cele mai multe ori pe fond genetic si afecteaza in aceeasi masura femeile si barbatii si cancerul tiroidian anaplastic care este o forma rara de cancer tiroidian, este foarte agresiv si raspunde greu la tratament.

Pentru depistarea cancerului tiroidian sunt necesare mai multe teste de confirmare. In primul rand medicul va efectua un examen fizic pentru a releva nodulii din zona gatului, apoi va cere analize de sange (care verifica nivelul anumitor hormoni), aspiratia cu ac fin (un test care consta in prelevarea unor celule ce vor fi analizate microscopic), tomografie, ecografie sau laringoscopie.

Exista doar cateva tratamente impotriva cancerului tiroidian:

– Indepartarea partiala sau totala a tiroidei;

– Terapia radioactiva cu iod;

– Terapii complementare sau alternative care au rolul de a imbunatati simptomele;

Terapia cu laser;

– Terapia cu radiatii care este cea mai rar folosita.

Chiar daca a fost depistat la timp, cancerul tiroidian este o boala care poate recidiva in orice moment. Daca esti predispusa riscului de cancer tiroidian, controalele medicale regulate iti pot salva viata!