Dupa ce au petrecut doi ani si jumatate impreuna, o nava spatiala NASA si-a luat ramas bun de la companionul sau de asteroizi luni si a inceput lunga calatorie inapoi pe Pamant. Sonda spatiala OSIRIS-REx este prima misiune de returnare a esantionului NASA si transporta o cantitate generoasa de material colectat de pe asteroidul apropiat de Pamant Bennu.

Este punctul culminant al multor ani de munca asidua din partea echipei misiunii, care a fost alimentat de un simt comun al scopului si al unitatii, a declarat Dante Lauretta, investigatorul principal al misiunii la Universitatea din Arizona. Desi echipa este incantata sa examineze esantionul de asteroizi odata ce se intoarce pe Pamant, sunt dulci si amarui ca vor parasi Bennu dupa ce au petrecut atat de mult timp studiind asteroidul de aproape.

,,Sunt mai emotionanta decat ma asteptam sa fiu”, a spus Lauretta. ,,Este un sentiment uimitor de mandrie si implinire”.

La ora 16:16 ET, camera de control OSIRIS-REx de la Lockheed Martin, in Littleton, Colorado, a primit un semnal de la nava spatiala ca a lansat propulsoare pentru a se indeparta de pe o orbita stabilita in jurul Bennu.

Aceasta arsura a propulsorului a durat sapte minute. Aceasta secventa de plecare a fost un mare pas pentru nava spatiala. Propulsoarele au trebuit sa schimbe viteza navei spatiale cu 955 de kilometri pe ora pentru a pune OSIRIS-Rex pe un curs pentru a ajunge din urma la Pamant. Nava spatiala se indeparteaza acum de Bennu cu peste 600 mph.

Nava spatiala va oscila pe Pamant pe 24 septembrie 2023 si va arunca esantionul, care contine 2,1 uncii de material de pe suprafata Bennu, la Utah Test and Training Range. Daca nava spatiala este inca in stare buna, va incepe apoi o noua expeditie pentru a studia alti asteroizi.

„Este atat captivant, cat si dulce-amar”, a spus Sandy Freund, managerul programului de operatiuni de misiune al zonei de asistenta a misiunii Lockheed Martin. „Abia astept sa vad ce invatam din esantion cand se intoarce pe Pamant. Totusi, in acelasi timp, ne-am luat la revedere de la acest asteroid pe care am ajuns sa-l cunoastem atat de bine in ultimii doi ani.”

In prezent, la 291 de milioane de mile departare de Pamant, OSIRIS-REx trebuie sa ajunga din urma cu planeta noastra – si asta necesita timp. In urmatorii aproape doi ani si jumatate, nava spatiala va inconjura soarele de doua ori si va parcurge 1,4 miliarde de mile, astfel incat sa poata face intalnire cu Pamantul si sa returneze esantionul.

De la lansarea de la Cape Canaveral in septembrie 2016, misiunea – care inseamna Origini, Interpretare spectrala, Identificare resurse, Securitate, Regolith Explorer – a atins o serie de repere istorice.

A fost prima misiune NASA trimisa catre un asteroid din apropierea Pamantului si a efectuat cea mai apropiata orbita a unui corp planetar de catre o nava spatiala. Bennu a devenit cel mai mic obiect orbitat vreodata de o nava spatiala.

Odata ce OSIRIS-REx a sosit pentru prima sa privire atenta asupra lui Bennu in decembrie 2018, nava spatiala a analizat asteroidul in intregime pentru a determina cea mai buna locatie pentru a colecta un esantion.

Vederile apropiate fara precedent ale lui Bennu au oferit echipei misiunii informatii despre asteroid, care au inclus descoperirea ghetii de apa blocata in rocile lui Bennu si a carbonului intr-o forma care este in mare parte asociata cu biologia.

De asemenea, au asistat la eliberarea in spatiu a particulelor din asteroid . Si apoi a existat TAG, evenimentul istoric de colectare a esantioanelor Touch-and-Go care a avut loc pe 20 octombrie.

Pe parcurs, au existat numeroase provocari care au amenintat succesul misiunii, inclusiv faptul ca capul de colectare a probelor de pe nava spatiala a colectat atat de mult material incat containerul nu a putut sigila in mod corespunzator, scurgand material pretios de asteroizi in spatiu.

Echipa OSIRIS-REx a reusit sa faca fata acestor provocari si sa le depaseasca. Acum, nava spatiala ar trebui sa returneze cel mai mare esantion colectat de o misiune NASA de cand rocile lunare au fost aduse inapoi de astronautii Apollo.

Echipa a reusit, de asemenea, sa organizeze un zbor final al lui Bennu de catre nava spatiala in aprilie, permitand sansa de a vedea cum OSIRIS-REx a deranjat si modificat suprafata asteroidului in timpul evenimentului de colectare. Fotografiile dinainte si dupa au aratat cateva diferente interesante create de colectarea esantioanelor si de tragerea propulsoarelor navei spatiale dupa ce aceasta a fost indepartata de asteroid.

Probele vor dezvalui informatii despre formarea si istoria sistemului nostru solar, precum si rolul asteroizilor in a ajuta la dezvoltarea planetelor locuibile, cum ar fi Pamantul. Oamenii de stiinta cred ca asteroizii precum Bennu s-au prabusit pe Pamant devreme in timpul formarii sale, oferind elemente precum apa.

De asemenea, este crucial sa intelegem mai multe despre populatia de asteroizi din apropierea Pamantului, cum ar fi Bennu, care ar putea fi la un eventual curs de coliziune cu Pamantul. O mai buna intelegere a compozitiei si orbitelor lor este esentiala in prezicerea asteroizilor care pot avea cele mai apropiate abordari de Pamant si cand, precum si dezvoltarea metodelor de deviere a acestor asteroizi. Acesta este un lucru pe care NASA il va testa cu misiunea DART mai tarziu in acest an.

Testul de redirectionare a asteroidului dublu este prima demonstratie de zbor a agentiei pentru apararea planetara. Scopul misiunii este de a schimba orbita unui asteroid folosind o nava spatiala pentru a afecta asteroidul dublu Didymos, in incercarea de a schimba viteza orbitei sale.

Dupa ce esantionul Bennu va ateriza pe Pamant, acesta va fi adus intr-un nou laborator in prezent in dezvoltare la Johnson Space Center din Houston din Houston. Esantionul va fi impartit si trimis la laboratoare din intreaga lume – si 75% din acesta va ramane curat in depozitare, astfel incat generatiile viitoare cu o tehnologie mai buna sa poata invata chiar mai mult decat este posibil in prezent.