Luminta Sega (foto) a murit dupa ce a fost intoxicata sistematic cu aluminiu * Anchetatorul DNA a instrumentat dosare in care figurau Iliescu, Magureanu si multi alti securisti de la Putere

Procurorul Luminita Sega a platit cu viata pentru profesionalismul cu care a instrumentat cele mai grele dosare de criminalitate organizata in perioada 1997-2004. Decesul acesteia a ramas un mister si in ziua de azi. In pofida falselor diagnostice si tratamente din tara, analizele biochimice, efectuate in laboratoare din Austria si Italia, releva cauza reala a mortii Luminitei Sega: otravirea cu metaloizi, in special cu aluminiu.

Dureri groaznice

Luminita Sega, in varsta de 42 de ani, procuror la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a murit in data de 31 iulie 2006, la un an dupa ce a fost internata in spital. La 16 martie 2005, in timp ce se afla in biroul sau de la DNA, Sega a acuzat dureri groaznice de cap. In fata colegilor de birou, care credeau ca are o migrena puternica, procurorul Luminita Sega a cazut la podea, zvarcolindu-se de durere, tinandu-si capul in maini si strigand dupa ajutor. Cum durereile nu incetau, a fost chemata ambulanta. Procuroarea a fost internata in Clinica de neurochirurgie a Spitalului Bagdasar.

Potrivit primelor simptome, medicii s-au axat in jurul unui diagnostic legat de un posibil accident cerebral. Aceasta intrucat la internare, Sega prezenta simptomele unui fals accident ischemic tranzitoriu. Pacientul Sega a devenit insa un caz dificil din cauza faptului ca un diagnostic precis al bolii parea imposibil de pus, chiar si de mari specialisti chemati la patul bolnavului. Neimpunandu-se o interventie chirurgicala de urgenta, Sega a fost transferata la Clinica de neurologie a Spitalului Universitar.

Cauze necunoscute

La Spitalul Bagdasar nu se reusise aflarea adevaratei etiologii (cauza reala a declansarii durerilor ingrozitoare de cap). La randul lor, medicii specialisti de la Spitalul Universitar aveau sa constate absenta oricarei patologii, care sa indice o anumita afectiune neurologica in zona cerebrala.

Nici setul de analize „clasice” (de biochimie a sangelui), utilizate inca in Romania, nu a oferit medicilor sansa unui diagnostic. De retinut ca nici unul dintre marii specialisti din cele doua spitale nu a avut inspiratia de a investiga, macar prin analizele de laborator, posibilitatea existentei unei intoxicatii prin otravire, cu substante chimice care sa afecteze creierul.

Astfel, starea procuroarei Luminita Sega s-a inrautatit de la o zi la alta. Cuprinsi de o oarecare panica profesionala, zeci de medici cu diverse specializari s-au perindat in jurul pacientului cu afectiune cerebrala necunoscuta. ORL-istul a descoperit ceva probleme reale cu o sinuzita mai veche.

In luna iulie 2005, Sega a fost operata de sinuzita. Degeaba. Durerile de cap nu incetau si devenea vizibila afectarea functiilor cerebrale. Specialistul pneumolog a descoperit si el probleme cu un plaman.

In consecinta, procurorul Sega a mai suportat o operatie chirurgicala la plamani. In zadar au fost toate aceste zbateri profesionale ale celor mai buni medici specialisti din Bucuresti. In cele din urma, neurologii de la Spitalul Universitar au incercat sa se apropie de un diagnostic, acela de encefalopatie autoimuna degenerativa de etiologie (cauza – n.r.) necunoscuta.

„Diagnostic” cu variante eronate

Starea pacientului inca nediagnosticat precis, dar cu semne vizibile de degenerare a creierului, a devenit si mai grava, in decembrie 2005, din cauza unei pneumonii de aspiratie. Panica printre medici crescuse. Degenerarea functiilor cerebrale anunta intrarea pacientului intr-o stare de coma. Incepusera zile tot mai grele si mai disperate pentru familia procurorului Sega. Unicul sau copil, Calin, in varsta de 13 ani, statea zi si noapte la capul mamei sale. „Parca simtea, cu ochii sufletului sau de copil, ca mama sa suferea de o boala necunoscuta medicilor din Romania si m-a rugat sa-i facem analize in alta tara, ca sa o salvam de la moarte”, declara – unui medic – sotul Luminitei Sega, judecatorul Marius Sega.

In paralel cu variantele de diagnostic oficial lansate de medicii celor doua spitale, alti reputati specialisti din marile spitale ale Capitalei au avansat ipoteza unei afectiuni canceroase. Mai precis o tumora cerebrala, cauzata de un „sindrom neoplazic” (variante sustinute de Spitalul Fundeni si Spitalul Colentina). Insa prin investigatiile cu tomograful computerizat nu s-a descoperit asa ceva. In consecinta, ceata profesionala a persistat in mintea medicilor diagnosticieni si curanti. Iar familia procurorului era marcata in plan psihic de posibila existenta a unei boli canceroase, aflata in ultima faza (metastaza). Disperat, sotul Marius Sega apeleaza la un medic de laborator clinic, specializat in medicina cuantica. Cu ajutorul aparatului american SCIO-QX de biorezonanta (inventat, utilizat si omologat, initial, de medicii de la NASA), medicul roman descopera – citam din fisa investigatiei de medicina cuantica – „intoxicatie cu metaloizi”. Aparatul a indicat alarma maxima prin culoarea specifica pericolelor letale, in urma unei intoxicatii lente, cu metale posibil a fi fost ingerate sau injecate in organism, intr-o perioada mai lunga de timp. Rezultatul acestei analize l-a pus serios pe ganduri pe unul dintre medicii Clinicii de Neurologie din Spitalul Universitar. Acesta insa nu a avut sclipirea de a investiga paraclinic aceasta posibila stare de fapt (intoxicare, otravire) prin efectuarea unor analize toxicologice specifice. Cazul Sega a fost in atentia Asociatiei Magistratilor Europeni la Conferinta tinuta la Bucuresti toamna trecuta.

Clinica AKH din Viena

Tot mai disperat si alarmat de investigatia prin medicina cuantica, sotul Luminitei Sega a facut demersurile necesare pentru ca Spitalul Universitar sa trimita anumite probe biologice la Paris, pentru analize de laborator performante.

Specialistii Spitalului Salpetriere au infirmat imediat toate variantele de diagnostic vehiculate in spitalele din Romania si au recomandat deplasarea pacientului de urgenta la o mare clinica occidentala de neurochirurgie din Franta, Germania, Italia sau Austria.

Familia Sega, dupa mari eforturi financiare (imprumuturi disperate de la banci, rude, prieteni) a decis internarea pacientului in renumita clinica AKH din Viena. In regim de urgenta, pacientul Sega a fost diagnosticat cu hidrocefalie (acumularea unui lichid in creier). A fost operata de marele profesor austriac Walter Saaringen, anestezist fiind renumitul profesor Peter Germann. De precizat ca ambii profesori au facut parte din echipa medicala pregatita pentru operatia chirurgicala din Austria a presedintelui Basescu. Operatia a fost o reusita sub aspectul rezolvarii chirurgicale a hidrocefaliei. De asemenea, pacientului i s-a instalat, pentru supravietuire si posibila restabilire a functiilor creierului, o valva biomecanica dintre cele mai scumpe si performante.

Aluminiu in firul de par

Procuroarea Luminita Sega a parasit Austria in data de 26 aprilie 2006. Ajunsa la Bucuresti, Sega a stat numai in stare de coma profunda, la terapie intensiva si reanimare, pana in ziua de 31 iulie, cand a decedat.

Familia a trebuit sa se multumeasca, in acele zile tragice, doar cu un „posibil” diagnostic de hidrocefalie si hipoxie cerebrala – diagnostic necoroborat atunci cu analizele toxicologice speciale, extrem de scumpe in Occident, recomandate de expertii austrieci. Insa, la scurt timp dupa deces si inmormantare, familia Sega a primit rezultatul analizelor de toxicologie, efectuate asupra firului de par, in Italia, la Clinica de Toxicologie din Bergamo. Reputatul toxicolog dr. M. Leitha a consemnat in buletinul de analiza ca „se poate evoca o coada (urma biochimica – n.r.) a unei intoxicatii aluminice”. Specialistii Clinicii din Bergamo i-au recomandat Luminitei Sega si administrarea unui „antidot pentru o posibila intoxicare cu aluminiu”. Procuroarea murise insa intre timp.

Conform limbajului stiintific din tratatele de toxicologie, sintagma „coada unei intoxicatii” ascunde faptul ca substanta chimica agresoare mai persista in organismul-gazda (contaminat prin inghitire sau otravire) doar in cantitati infime. Acestea sunt imposibil de reperat prin analizele clasice de laborator, dar relativ usor de depistat prin investigatii specifice criminalisticii. Altfel spus, toxicologii de la Bergamo-Italia au descoperit „urmele biochimice” lasate in organismul procurorului Sega de substanta „aluminiu”, intr-o perioada lunga de timp. Familia Sega crede astazi ca efectele biochimice ale acestei intoxicatii cu metaloizi, confirmate de expertii italieni, au fost descoperite si constatate anatomo-patologic de neurochirurgii din Viena, cu ocazia operatiei reusite de hidrocefalie.

Diagnosticul adevarat

Specialistii Clinicii AKH-Viena au constatat o autodistrugere progresiva a creierului.

Medicii austrieci, in scurt timp, s-au apropiat rapid de diagnosticul adevarat, care avea sa fie aflat in urma unor analize speciale. Cazul Sega a starnit interesul profesional al celebrului profesor neurolog K. Wesely, care numai dupa cateva minute de investigare ale dosarului medical si a pacientului a confirmat o stare de hipoxie cerebrala. Expertii austrieci au fost insa nevoiti sa constate, inaintea efectuarii analizelor toxicologice, ca exista o ciudatenie a evolutiei cazului Sega, fiind luata in calcul un fel de hidrocefalie prin implozie. Si mai ciudat pentru medicii vienezi, procesul degenerativ neurologic al Luminitei Sega continua. S-a decis si schimbarea sangelui prin procedeul de plasmafereza – o actiune terapeutica menita a mai da o sansa insanatosirii. Dar toti specialistii austrieci care au luat cunostinta de caz au remarcat tardivitatea aducerii pacinetului la Viena. Ca sa elimine ipoteza cancerului cerebral, Marius Sega a apelat si la serviciile de imagistica medicala ultraperformante ale Spitalului Universitar din Saint Peulten. Aparatul tomograf cu emisie pozitronica (PET) nu a obiectivat nimic neoplazic in corpul Luminitei Sega. Prin urmare, ipoteza unei afectiuni cerebrale cauzate de un atac cu substante chimice se contura in interiorul familiei Sega.

Anchetator in cauze grele

Luminita Sega s-a nascut in anul 1964. In toata carierea sa a functionat numai ca procuror. In perioada 1996-2004, Luminita Sega a activat in cadrul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica. Intre 1997-2000, a lucrat in Serviciul de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare din cadrul Parchetului General, structura special constituita sub mandatul CDR, la cererea Uniunii Europene. Procurorul Sega a fost implicata in diverse faze ale instrumentarii unor dosare extrem de grele si de periculoase din punct de vedere profesional, precum „Bancorex”, „Bancoop”, „Jimbolia”, „Tigareta”, „Magureanu-Giurtelecul Hododului”, „Iliescu-Costea”, „Eterna si fascinanta Romanie”, „Stefan Riza”. De altfel, multi dintre colegii procurorului Luminita Sega considera ca magistratul a platit cu viata faptul ca a anchetat asemenea dosare.

„Secretul” intoxicatiei letale

Familia Luminitei Sega considera ca intoxicatia lenta cu aluminiu, descoperita de toxicologii italieni, nu s-a putut produce decat la serviciu, unde procurorul obisnuia sa-si bea zilnic cafeaua de dimineata si bauturile racoritoare, pregatite la Parchetul General. „Intoxicatia aluminica” a creierului si intoxicatia cu metaloizi a corpului, confirmate de investigatiile medicinei toxicologica si medicinei cuantice, in cazul Sega, seamana cu procesul de otravire lenta cu arsenic, administrat in doze zilnice. Potrivit tratatelor de toxicologie si criminalistica, aluminiul nu poate produce o intoxicatie mortala decat daca este administrat in doze mici, timp indelungat, printr-o procedura zilnica. Insa procurorul Sega nu frecventa anturaje sau prieteni in mod regulat, nu servea masa zilnic in oras. Fiind preocupata doar de profesie si de cresterea copilului, Luminita Sega nu avea alt „anturaj” zilnic decat familia si biroul de procuror din Parchetul General. Singurul tabiet pe care il avea la serviciu era cafeaua de dimineata, servita regulat ca orice alt coleg procuror de la coffee-maker-urile din anumite birouri. Ar mai intra in discutie si paharele de apa minerala si de sucuri baute in timpul zilei la biroul sau.

„Nu a avut nici o zi de concediu medical”

Cu greu ziarul ZIUA a reusit sa obtina, in exclusivitate, o declaratie de la sotul procuroarei intoxicata cu aluminiu, judecatorul Marius Sega (in prezent magistrat in aparatul tehnic al CSM): „Luminita si-a confundat existenta cu profesia de procuror. Eu cred ca a murit cu convingerea ca nu a stiut ce i s-a intamplat si de unde i s-a tras aceasta nenorocire. Nu a avut nici un fel de antecedente medicale, in cei 20 de ani de activitate neintrerupta ca procuror in ministerul Public. Nu a avut nici macar o zi de concediu medical”.

Sursa: Ziua