Inconjurate de munti si varfuri inzapezite, presarate cu zeci de lacuri si paduri luxuriante si impodobite de castele si orase de poveste, Elvetia si Craciunul se potrivesc cu siguranta bine. Prin piete si spectacole de lumini, muzica si patinoare, fondue si vin fiert, orasele sale se predau atmosferei de Craciun.

In acest caz va propunem o excursie la Lacul Geneva si orasele Montreux si Lausanne pentru a descoperi un Craciun magic in stil elvetian.

Craciun pe lacul Geneva

In cantonul Vaud, in partea francofona si in extremul vest al tarii, gasim Regiunea Lacului Geneva si cele mai importante orase ale sale: Lausanne si Montreux.

De la sfarsitul lunii noiembrie pana pe 24 decembrie, cei doi se rasfata cu spiritul Craciunului pentru a desena o carte postala idilica.

Un castel magic, o poteca de gheata care trece printr-o padure iluminata, un festival de instalatii de iluminat, o cale ferata cu cremaliera pentru a-l vizita pe Mos Craciun, care poate fi vazut si zburand deasupra capetelor noastre cu sania lui intr-o piata cu peste 150 de tarabe cochete…

Cu siguranta aici planul este sa traim Craciunul cu majuscule si, dupa un an fara sarbatori, ne dorim sa o facem mai mult ca niciodata. Iata cheile pentru a nu rata nimic.

Craciunul Montreux

Piata de Craciun devine inima orasului Montreux in aceste date. O institutie de pe malul lacului Geneva cu zeci de tarabe decorate pana la cele mai fine detalii care se intind pe mai bine de un kilometru.

Cu toate acestea, nu lasati bilele stralucitoare, decoratiunile si cadourile sa va impiedice sa priviti in sus: in fiecare zi Mos Craciun zboara peste piata pe sania sa sigiland o imagine de amintit pentru totdeauna. Programarea este la 17:00, 18:00 si 19:00 si, v-am avertizat deja, va va placea sa repetati.

Ca o mare noutate, anul acesta se deschide Light on Ice by Montreux Noel , o poteca de gheata care traverseaza o padure cu 3.500 m2 de sculpturi luminoase si care poate fi parcursa fie cu patinaj (patinele sunt incluse in pretul de intrare) fie cu o plimbare buna. 

Deschis din 26 noiembrie pana pe 9 ianuarie, pe langa realizarea a o mie de fotografii, poteca duce la un bar cu gheata sau unde poti savura un vin cald si cateva dintre specialitatile locale. Nu exista nimic asemanator in Europa.

Casa lui Mos Craciun isi deschide portile

In varful Muntelui Rochers-de-Naye, la o altitudine de 2.000 de metri si cu privelisti uimitoare ale Alpilor, Mos Craciun isi amenajeaza casa in timpul sezonului de Craciun.

Montreux lanseaza anul acesta „Light on Ice by Montreux Noel”, o poteca de gheata care traverseaza o padure iluminata de sculpturi luminoase.

Calatoria in sine este o aventura, deoarece nu se poate ajunge decat cu un tren fermecator cu cremaliera, GoldenPass, care pleaca din gara Montreux.

Traversand peisaje inzapezite spectaculoase si bucurandu-ne de vederi panoramice exceptionale, intr-o plimbare de aproximativ o ora ajungem in varf unde, acum, il vizitam pe Mos Craciun in casa lui din varful muntelui.

Lausanne, piete in fiecare piata

Daca in Montreux pietele sunt concentrate pe malul lacului Geneva, in Lausanne le gasim aproape in fiecare piata. Inglobate sub numele de Bo Noel, in perioada 18 noiembrie – 31 decembrie sunt expuse diferite piete, precum creatorii Pepinet, tip boutique si specializati in designeri, piata produselor locale cu multe opriri pentru a bea un vin cald sau o gustare, o noua zona pentru fondue sau o camera de evadare cu tematica de Craciun.

In Place Centrale ne asteapta o roata spectaculoasa, care ne permite sa admiram de sus cartierul Flon, o mare parte a orasului si lacul. Odata jos, propunerile continua cu plimbari cu trasura de cai prin Lausanne care includ un aperitiv pe baza de produse locale sau, de ce nu, o fondue pentru a se incalzi in cel mai delicios mod.

O iurta instalata pe esplanada Catedralei ofera tot felul de activitati pentru copii, cum ar fi povestiri si animale de ferma, precum si plimbari cu poneii in zona inconjuratoare.

Lausanne Lumieres, editia a 10-a

De asemenea, acest oras frumos, epicentru al miscarii olimpice – sediul CIO este situat in cartierul Ouchy – si cu cea mai importanta catedrala gotica din Elvetia, se lumineaza de Craciun cu opere de arta luminoase incredibile.

Se datoreaza festivalului Lausanne Lumieres, care intre 24 noiembrie si 24 decembrie sarbatoreste a zecea editie cu tot felul de instalatii si proiectii XXL pe cele mai emblematice cladiri ale orasului.