Dincolo de placereape care o ofera, sexul are multe beneficii sanatoase. Va poate ajuta sa vasimtiti mai fericiti, sa fiti mai sanatosi si sa traiti o viata mai lunga. Deasemenea, poate proteja impotriva bolii si, eventual, ajuta la prevenireacancerului. Aici, exploram cateva dintre beneficiile suplimentare pe care le poateoferi sexul.

Sexul scadestresul

Preludiul poatereduce nivelul de stres. Un studiu publicat in revista biologica a cerutparticipantilor sa participe la o activitate stresanta, cum ar fi sa tina undiscurs sau sa faca un test matematic complicat. Participantii care au facutsex inainte de o sarcina stresanta au avut niveluri mai scazute de stres incomparatie cu oamenii care nu au facut sex, cei care s-au masturbat.

Mai putin sex,mai multa munca

Cercetatorii dela Universitatea din Gottingen din Germania au descoperit ca oamenii cu o viatasexuala mai scazuta tind sa munceasca mai mult pentru a compensa lipsa deimplinire a acestora in dormitor. Studiul a cerut 32.000 de persoane sa descriesexul lor si obiceiurile lor de lucru. Cercetatorii au descoperit ca 36 la sutadintre barbati si 35% dintre femeile care fac sex doar o data pe saptamana se refugiazain munca lor. Cu cat munciti mai mult, cu atat mai mult stres aveti – si cu catmai mult stres aveti, cu atat mai putin sex faceti. Este un ciclu cu adevaratvicios.

O mai buna stimade sine

Sexul si stima desine de sine sunt strans legate una de alta. Oamenii care fac sex se simt bine despreei insisi, iar oamenii fac sex sa se simta bine despre ei insisi. Un studiupublicat in arhivele comportamentului sexual a analizat mai multe motive pecare oamenii fac sex si au descoperit ca unul dintre cei mai obisnuiti factorieste ca stima de creste atunci cand esti multumit de viata ta sexuala. Aceeasioameni raporteaza ca sexul ii face sa se simta puternici si mai atractivi. Deasemenea, unii oameni din studiu au avut intentii altruiste si au dorit capartenerul lor sa se simta bine despre el insusi.

Sexulamelioreaza durerea

Sexul va poateface sa va simtiti bine in mai multe moduri. Exista beneficiul fizic evident,si apoi mai putin evident: ameliorarea durerii. In timpul excitarii siorgasmului, hipotalamusul din creier elibereaza oxitocina hormonala, care aducefericirea. Cercetatorii de la Universitatea Rutgers din New Jersey au constatatca aceasta crestere a oxitocinei poate ajuta femeile sa simta mai putinadurere, mai ales in timpul menstruatiei. Un studiu publicat in BuletinulBiologiei Experimentale si Medicine a constatat ca oxitocina la barbati taieperceptia durerii la jumatate.

Sexul protejeazaimpotriva cancerului

Potrivit unorcercetari, barbatii cu varsta de 50 de ani care au sex frecvent sunt mai putinprobabil sa fie diagnosticati cu cancer de prostata decat barbatii de aceeasivarsta care nu au adesea sex. Un studiu publicat in revista BJU Sursainternationala a constatat ca actul sexual si masturbarea pot reduce riscul decancer de prostata la barbatii mai in varsta. Un alt studiu publicat in Journalof American Medical Assocvent Sursa a constatat ca ejacularile frecvente inanii 20 de ani pot contribui, de asemenea, la scaderea riscului de cancer deprostata.

Orgasmulimbunatateste calitatea spermei

Sexul frecventpoate imbunatati calitatea spermei omului, reducerea daunelor ADN la sperma sicreste fertilitatea. Potrivit societatii europene de reproducere si embriologieumana, barbatii care au avut sex zilnic sau au ejaculat zilnic, au avut spermamai viabila si de calitate superioara dupa sapte zile decat barbatii care nu aufacut sex. Studiul sugereaza ca aceasta abordare poate ajuta cuplurile cuprobleme usoare de fertilitate sa conceapa.