Un bloc de birouri de lux din Myanmar, legat de liderii militari ai tarii, vede un exod al organizatiilor internationale. Coca-Cola, Banca Mondiala si McKinsey au declarat pentru BBC ca s-au mutat sau isi revizuiesc contractele de inchiriere la complexul Sule Square din Yangon. Organizatia Natiunilor Unite a declarat ca complexul a fost construit pe un teren detinut de militari.

Militarii din Myanmar au preluat puterea de la guvernul ales democratic in februarie.

Au trecut 100 de zile de la lovitura de stat dimineata devreme, provocand proteste in masa in toata tara, in care sute au murit.

Modul in care lovitura de stat din Myanmar a facut ca asistenta medicala sa dispara

S-ar putea sa functioneze vreodata sanctiunile impotriva armatei Myanmar?

Lovitura de stat din Myanmar: Ce se intampla si de ce? .

Cu toate acestea, chiar inainte de a prelua puterea la 1 februarie, armata din Myanmar – care a condus initial tara aproape jumatate de secol dupa ce a preluat puterea in 1962 – detinea suprafete mari de pamant si controla companii implicate in orice, de la minerit pana la activitati bancare.

Terenul pe care se afla cladirea a fost inchiriat de la armata, potrivit unui raport al misiunii de cercetare a faptelor din 2019 al Natiunilor Unite.

Luna trecuta, grupul activist Justice for Myanmar a chemat 18 chiriasi ai complexului de birouri si magazine din inima centrului comercial din Myanmar Yangon sa nu mai sprijine indirect armata.

„Piata Sule are chiriasi de renume care continua sa inchirieze spatii de birouri in cladire, sprijinind indirect armata”, a declarat Justitia pentru Myanmar intr-un raport.

Potrivit agentiei de stiri Reuters, sase dintre companii au declarat ca s-au mutat sau isi revizuiau planurile, dar doar una a mentionat legatura militara. Alte firme au invocat diverse motive, inclusiv perspectivele de afaceri.

Intr-o declaratie prin e-mail, Coca-Cola a declarat pentru BBC ca nu isi va reinnoi contractul de inchiriere atunci cand se va incheia la jumatatea lunii viitoare din cauza ,,schimbarii cerintelor de afaceri”.

„Angajatii nostri de la Coca-Cola Limited (Myanmar) vor continua sa lucreze de acasa pentru restul anului 2021 ca parte a masurilor generale de siguranta. Vom comunica noua locatie a biroului nostru la o data ulterioara”, a adaugat aceasta.

Intr-o declaratie trimisa BBC, consultanta McKinsey & Company a spus: „Nu mai avem spatiu intr-un birou deservit inchiriat in Sule Square. Ne-am reziliat contractul de inchiriere la inceputul anului 2021”.

Reuters a declarat ca nu foloseste in prezent biroul sau din Sule Square si isi revizuieste inchirierea.

Un purtator de cuvant al Bancii Mondiale, care are si un birou in complex, a declarat pentru BBC ca ,,evalueaza situatia din Myanmar, in conformitate cu politicile si procedurile interne”.

Operatorul de telecomunicatii norvegian Telenor a declarat ca a stiut ca armata detinea terenul pe care este construita Piata Sule inainte de a se muta, dar a ales locatia din mai multe motive, inclusiv siguranta. Telenor nu a spus daca intentioneaza sau nu sa se mute din cladire.

Piata Sule, care este aproape de istorica pagoda Sule din Yangon, a fost deschisa in 2017. A fost dezvoltata de catre un afiliat local al Hong Kong, listat Shangri-La Asia, care administreaza, de asemenea, cladirea si un hotel invecinat.