Surse judiciare ne-au declarat ca in aceste zile va fi definitivat ultimul dosar in care este inculpat Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al MISA. Acesta este si cel mai complex dosar in care este inculpat Bivolaru. Inainte de definitivarea rechizitoriului, procurorii au obligatia de a ii prezenta inculpatului materialul de urmarire penala, sau cel putin sa consemneze intr-un proces-verbal faptul ca au incercat sa faca acest lucru.

Situatia juridica a inculpatului Gregorian Bivolaru este arhicunoscuta: el nu poate parasi Suedia fara a intra sub puterea mandatului de arestare emis in Romania, asa ca este evident ca nu se va prezenta la sediul Parchetului, in strada Coltei pentru a afla ce probe au fost stranse in aparare sau acuzare. Singura solutie este ca procurorii sa plece in Suedia si, prin intermediul autoritatilor judiciare de acolo, sa il convoace pe Bivolaru sa incerce sa-i prezinte materialul de urmarire penala. Din punct de vedere juridic, obtinerea unor documente din care sa rezulte ca el refuza prezentarea va usura trimiterea in judecata.

Revenind la dosarul ce urmeaza a fi definitivat, trebuie spus ca acuzele din el acopera o paleta larga de infractiuni, de la crima organizata si trafic de persoane pana la antisemitism si ultraj contra bunelor moravuri.

«Supusii» MISA

Procurorii au inceput urmarirea penala pentru crima organizata si trafic de persoane, in aceasta parte de dosar fiind inculpati si Claudiu Trandafir si Nicolae Catrina, alti doi lideri importanti ai MISA, despre care autoritatile sustin ca au disparut imediat dupa anuntarea inceperii urmaririi penale.

Aceste acuze privesc perioada 2001-2004 si constau in aceea ca, abuzand de autoritatea spirituala asupra membrilor MISA, Gregorian Bivolaru si persoanele sale de incredere s-au folosit de munca adeptilor lor care au fost cazati in ashramuri. O dovada a faptului ca acesti adepti nu aveau libertate o constituie faptul ca ei aveau nevoie de semnatura olografa a lui Gregorian Bivolaru pentru a parasi ashramul sau pentru a vorbi cu rudele apropiate.

Se stie ca, pe langa declaratiile stranse din randul adeptilor MISA, procurorii au folosit in acest fragment de dosar si o expertiza psihologica menita a identifica factorii de subordonare care au dus la depersonalizarea adeptilor. De remarcat este faptul ca locuitorii ashramurilor erau atrasi sub pretextul practicarii unor ramuri de yoga, respectiv karma yoga.

Legea sigurantei nationale

Supunerea adeptilor yoga pentru a le fi folosita munca neretribuita se facea, sustin anchetatorii, si prin intermediul aparaturii electronice. Astfel, se pare ca liderii MISA, foloseau microfoane unidirectionale si statie de radio emisie-receptie pentru a sti „tot ce misca” in ashramuri. Adevarata autoritate era facuta prin dependenta totala fata de Guru.

Cu ocazia perchezitiilor din 18 martie 2004, la unul din ashramuri, a fost gasita si o instalatie de emisie-receptie marca „President-Taylor”. Aceasta statie a fost expertizata si s-a stabilit ca are o putere de 4,5 W, cu 0,5 W mai mult decat prevede legea. Si pentru folosirea acestei statii, a fost deschisa o parte din dosar. Aparatul a fost gasit in strada Constantin Musat nr. 1, unde locuia Gregorian Bivolaru.

Disparuti

Toata aceasta parte de dosar este legata si de Legea privind combaterea traficului de persoane, in care se spune ca folosirea muncii neretribuite se pedepseste prin lege. Tot aici sunt acuzati si Nicolae Catrina, presedintele de fapt al MISA si Claudiu Trandafir, vicepresedintele Miscarii. Dupa ce s-a inceput urmarirea penala si impotriva lor, autoritatile nu i-au mai gasit, existand informatii ca ei ar fi parasit teritoriul Romaniei, adeptii lor sustinand ca Trandafir si Catrina nu vor sa se expuna eventualelor abuzuri la care a fost supus si Gregorian Bivolaru.

La sfarsitul cercetarilor in acest dosar, inainte de intocmirea rechizitoriului, procurorii trebuie sa intocmeasca un proces-verbal din care sa rezulte ca ei sunt dati in urmarire si de aceea nu li s-a putut prezenta materialul de urmarire penala.

Acuzele de antisemitism

Se stie ca procurorii au inceput urmarirea penala si sub acuza de antisemitism si de instigare la ura rasiala si religioasa. Bivolaru nu este singurul invinuit in acest dosar. Mai sunt cercetati Ovidiu Eusebio-Buruiana si sotii Viorel si Camelia Rosu. Despre toate aceste persoane se spune ca au promovat ura rasiala, sub acoperirea cursurilor de yoga. Tot ura rasiala ar fi fost promovata si prin publicarea si vanzarea cartilor „Dezvaluiri cutremuratoare despre modul in care francmasoneria incearca sa distruga Romania”, „SISA si francmasoneria”, „Romania in fata unui alt Israel” si „Francmasoneria – misterele dezvaluite ale unei gigantice conspiratii sataniste planetare.

Anchetatorii sustin ca propaganda la ura rasiala s-ar fi facut si prin intermediul cursurilor de yoga.

Dupa cum se stie, mai multe organizatii au facut plangere penala impotriva MISA si a liderilor sai privind acest gen de propaganda.

Alte acuze din dosar

Dupa cum se stie, acest dosar a fost inceput in perioada in care Gregorian Bivolaru era dat in urmarire generala, dar multe informatii au fost stranse dupa ce s-a aflat ca el a ajuns in Malmö, Suedia. De aceea, din informatiile noastre, in acest dosar, Bivolaru va fi acuzat si de trecerea frauduloasa a frontierei.

In ceea ce priveste aceasta acuzatie, documentarea este foarte simpla. La 29 martie 2004, Gregorian Bivolaru si-a predat pasaportul. Cu toate acestea, anul trecut, el a fost depistat in Suedia, ceea ce inseamna ca a trecut granita altfel decat o cere legea.

Ziua lui «Grieg», ultraj la bunele moravuri

Este foarte cunoscuta o video-caseta inregistrata la Sala Polivalenta, subiectul fiind un spectacol organizat de adeptii MISA cu ocazia zilei de nastere a lui Gregorian Bivolaru. Spectacolul a avut loc in noaptea de 12 spre 13 martie 2002. Acum, Bivolaru si organizatorii spectacolului sunt acuzati de ultraj la bunele moravuri, pentru ca pe scena s-ar fi derulat secvente care ar fi sugerat sexul, interpretate de persoane complet dezbracate. Printre cei 1.500 de spectatori, sustin acuzatorii, s-ar fi aflat si minori.

Problema prezentarii materialului de urmarire penala

Procurorii sunt aproape de terminarea ultimului dosar ce il are ca inculpat pe Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al MISA. In aceasta lucrare penala, Guru este acuzat de o paleta larga de infractiuni, de la crima organizata si trafic de persoane pana la antisemitism si ultraj contra bunelor moravuri.

Cea mai mare problema a momentului este indeplinirea formalitatii de prezentare a materialului de urmarire penala unui inculpat care a primit rezidenta in Suedia.