Nu ştie ce va face de acum incolo şi refuză să creadă că sora lui a murit. Nelu, fratele Taniuşei Statchievici, femeia de 49 de ani care a murit, ieri, după ce a fost muşcată miercuri de câini, e foarte speriat şi îi e groază să se gândească la faptul că cea care avea grijă de el s-a stins din viaţă.

L-am găsit ieri pe Nelu Statchievici acasă, în cartierul bucureştean Crângaşi, unde a locuit şi sora lui. Era complet debusolat. Nu a mers la spital şi refuză să creadă că sora lui a murit. “Eu nu muncesc. Doar ea lucra. Noi ne descurcam tare greu şi acuma nu am bani să o îngrop”, ne-a spus Nelu. Dovadă că o duceau rău cu banii stă şi panoul de întreţinere. 

5.915 lei, datorie la întreţinere
În dreptul apartamentului familiei Statchievici figurează o restanţă de 5.915 lei, cea mai mare din bloc. Ieri, la poliţie, s-au prezentat pentru declaraţii şi colegele femeii ucise de câini. “Taniuşa era foarte muncitoare şi conştiincioasă”, ne-a spus Mirela Rotaru, inspector resurse umane în cadrul firmei Gremlin Computer SRL din Con-stanţa, unde lucra victima. “Muncea la noi din septembrie anul trecut. Trăgea cu dinţii ca să aibă un serviciu. Fusese şomeră şi am angajat-o prin forţele de muncă. În curtea ADP urma să punem un container pentru reciclarea deşeurilor electronice, iar angajata noastră se dusese acolo să reorganizeze punctul de lucru. Cei de la ADP fuseseră anunţaţi că femeia va veni acolo”, ne-a mai spus Mirela Rotaru.

Directorul ADP: «Nu ştim ce căuta în curte»

Dan Cristea (foto), directorul ADP sector 5, infirmă declaraţiile reprezentanţilor firmei constănţene la care lucra femeia. “Nu avem nici o relaţie contractuală cu firma SC Gremlin Computer SRL din Constanţa şi nu ştim ce căuta Taniuşa Statchievici în curtea ADP. Ne pare rău de ceea ce s-a întâmplat, dar femeia nu a contactat paznicul înainte de a intra. Menţionez că acel container despre care vorbesc reprezentanţii societăţii constănţene e al unei firme de construcţii, care nu are nici o legătură cu Gremlin”, ne-a spus Dan Cristea.

Medicii de la Bagdasar- Arseni au spus că  rănile provocate au făcut imposibilă salvarea ei

Medicii de la Bagdasar- Arseni care au tratat-o pe Taniuşa Statchievici spun că rănile provocate de maidanezi au făcut imposibilă salvarea ei. “A fost adusă la noi în stare foarte gravă şi, deşi a fost operată de trei ori, a primit un transplant de piele şi mult sânge, a decedat astăzi (ieri – n.r.), la 11.50″, ne-a declarat dr. 

Florian Bică (foto), purtătorul de cuvânt al unităţii medicale. Cu ajutorul informaţiilor oferite de medici, dar şi de paznicul care a găsit victima într-o baltă de sânge, am încercat să reconstituim în grafica alăturată modul în care bucureşteanca a fost sfâşiată de fiare. Oana Timar

Uite cum a fost sfâşiată de maidanezi:

A fost scalpată Câinii i-au sfâşiat scalpul. Pielea capului este puternic vascularizată, aşa că victima a pierdut foarte mult sânge. Fiind şi frig, ea a intrat în şoc hipotermic.

Avea multe coaste rupte Leziuni foarte grave au fost descoperite de medici la nivelul toracelui. Ei au constatat că mai multe coaste erau fracturate, fiarele ajungând până la plămâni. Muşcăturile au fost atât de profunde, încât muşchii au fost sfâşiaţi şi tendoanele rupte

I-au dislocat umărul 
Animalele au tras cu colţii şi au încercat să dezmembreze corpul bucureştencei, dislocându-i astfel umărul stâng.

Multiple răni la braţe 
Femeia a încercat să se apere de câini cu mâinile, astfel că la nivelul acestora prezenta multiple muşcături.

Picioarele, distruse până la os 
La ambele picioare, Taniuşa prezenta muşcături profunde, până la os, semn că victima fusese atacată de mai multe animale în acelaşi timp.

De zeci de ani, «comunitarii» fac ravagii în tot Bucureştiul: Bosquito a omorât un japonez lângă Guvern, iar mai multe vedete au fost rănitePe 29 ianuarie se împlinesc exact cinci ani de când un cetăţean japonez a fost omorât de un câine comunitar în Bucureşti, în vecinătatea sediului Guvernului României. Cetăţeanul asiatic a ieşit dimineaţa din-tr- un bloc şi voia să ajungă la maşină. 

Un maidanez l-a muşcat de picior, din spate, şi i-a secţionat artera femurală. Omul s-a târât aproximativ 30 de metri spre uşa imobilului, după care a decedat. Câinele, botezat Bosquito, urma să fie eutanasiat, dar s-a deschis proces pe această temă, primul de acest fel din România, în care animalul a fost apărat în faţa instanţei de celebrul avocat Paula Iacob. Bosquito a câştigat procesul şi a fost adoptat de o familie din Germania. 

În anul 2008, actriţa Monica Ghiuţă a fost muşcată de o haită de câini în sectorul 5 şi a avut nevoie de nouă zile de îngrijiri medicale. Actriţa a dat în judecată municipalitatea şi a cerut daune în valoare de 10.000 delei pentru suferinţele prin care a trecut. 

Cătălin Măruţă, prezentatorul emisiunii “Happy Hour”, de la PRO TV, a fost nevoit să-şi facă vaccinul antirabic. “Am fost şi eu muşcat de un maidanez. S-a întâmplat când lucram la radio. Mi-a sfâşiat perechea de blugi şi mi-a lăsat un semn mic pe picior, care între timp s-a cicatrizat. După ce m-am ales cu muşcătura, mi- am făcut repede vaccinul antirabic”, a povestit Cătălin Măruţă. 

Dan Negru, prezentatorul TV, a păţit- o şi el. “Prin 1999, am coborât din maşină, la Antena 1, în Băneasa, şi au tăbărât pe mine trei câini. S-au luat după mine, dar nu mi-am făcut griji, nu mă gândeam că pot fi atât de răi. 

La un moment dat, unul a sărit la mine şi m-a apucat de picior. M-am ales atunci cu o zgârietură şi cu pantalonul capsat rău de tot”.

10.000 de bucureşteni au fost muşcaţi în 2010

Numărul persoanelor muşcate de câini este îngrijorător. Datele arată că circa 10.000 de bucureşteni au fost victime ale câinilor comunitari, anul trecut, adică circa 26 de persoane au fost atacate zilnic. Municipalitatea susţine că vrea să ia măsuri. Potrivit directorului Asociaţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Robert Lorentz, de luni nici un câine ridicat în urma unei sesizări de agresiune nu va mai fi adus înapoi, aşa cum se întâmpla până acum. 

În Bucureşti, la ora actuală există 50.000 de câini comunitari pe străzi, iar pentru întreţinerea unuia dintre ei se plătesc circa 600 de lei lunar.

Prefectul a cerut eutanasierea câinilor agresivi

În primăvara anului trecut, Mihai Atănăsoaei, prefectul Capitalei, a propus Camerei Deputaţilor să introducă în legea câinilor fără stăpân posibilitatea eutanasierii animalelor bolnave, a celor agresive şi a câinilor care sunt duşi în adăposturi şi pe care nu-i revendică nimeni în şapte zile. 

Prefectul şi-a justificat acţiunea la vremea respectivă prin faptul că în Bucureşti ar exista 100.000 de câini fără stăpân. Această propunere a atras atenţia asociaţiilor de protecţie a animalelor, care au reuşit să blocheze iniţiativa legislativă.