Un numar de 25 de elevi de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu”, Colegiul National „Elena Cuza” si Colegiul National „George Cosbuc” din Capitala lucreaza la realizarea a cinci site-uri care sa asigure o mai buna transparenta a activitatilor Guvernului. Cele cinci site-uri sunt: buget.gov.ro, care va cuprinde datele privind bugetul de stat si vizualizarea lor intr-o forma usor de inteles, angajati.gov.ro – cu datele privind angajatii din administratia publica, posturi.gov.ro cuprinzand datele privind posturile vacante scoase la concurs in administratia publica, petitii.gov.ro – cu initiativele cetatenilor, pe domenii de interes si data.gov.ro – care faciliteaza accesul publicului la datele incluse in platformele de prezentate.

„Avem 25 de elevi de la clasele de matematica-informatica de la Liceul Tudor Vianu, Colegiul National Elena Cuza si Colegiul National George Cosbuc care, timp de doua zile, au de rezolvat aplicatii guvernamentale, respectiv site-uri care sa asigure transparenta pe zona de buget, petitii, angajati si angajari. Rezultatele vor fi prezentate duminica dupa-amiaza. Proiectul a fost gandit avand la baza mai multe idei. Prima idee este aceea de a asigura un anumit tip de deschidere a Guvernului catre elevi, catre tineri, pentru a vedea cum anume se construiesc anumite politici guvernamentale. A doua este aceea de a da posibilitatea sa participe la aceasta constructie pentru ca aceste site-uri inseamna de fapt punerea in practica a politicii Guvernului de deschidere si transparenta. Nu in ultimul rand, pentru ei – sunt elevi de la clasa a X-a pana la a XII-a – sa inteleaga mecanismele guvernamentale”, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la Palatul Victoria, la lansarea maratonului de programare (hackathon).

El a precizat ca actiunea nu va fi ultima de acest gen realizata de Guvern, iar elevii si studentii vor mai fi implicati in astfel de proiecte. „Nu este nici prima, nici ultima actiune de acest gen. Elevii si studentii vor fi implicati in mai multe proiecte. Rezultatele muncii lor vor fi preluate apoi de catre Guvern, care le va implementa. De ceea ce fac acum elevii se vor ocupa consilierii de pe zona de IT de la Guvern, care vor avea responsabilitatea sa le puna in aplicare. Buget.gov.ro va fi un site pe care vor fi prezentate toate informatiile despre buget. Pe angajati.gov.ro vor fi trecuti toti angajatii Guvernului, inclusiv consilierii personali (ai premierului – n.r.). Petitii.gov.ro, intr-un fel, functioneaza si astazi, cei care au ceva de reclamat, de sesizat intr-un mod transparent posteaza pe site solicitarea, care poate fi vazuta de toata lumea, care devine oficiala si care trebuie rezolvata in termen legal„, a explicat Pricopie.

El a mentionat ca elevii lucreaza voluntar in cele doua zile si vor primi premii la final. Potrivit lui Pricopie, cei 25 de elevi au fost selectati de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si liceele de la care provin. „Sunt aici elevi cu rezultate foarte bune, nu doar la clasa, ci si la olimpiadele internationale, de la liceele din Bucuresti”, a spus demnitarul. Intrebat daca Guvernul face o economie folosind elevi pentru realizarea acestor aplicatii, ministrul Educatiei a spus: „Nu cred ca problema principala aici este cea a economiei, cred ca problema principala este sa existe un anumit tip de interactiune intre diferitele etaje: avem zona de guvernare care in general este privita ca una opaca, netransparenta, nu se stie ce se intampla in interiorul cutiei negre. Ori noi ne asumam un alt tip de guvernare, in care oamenii sa vina sa vada ce se intampla, cum se construiesc politicile. Problema principala nu este cea a economiei, ci a implicarii lor”.