De multe ori mergem in concediu sau vacante si nu reusim deloc sa ne relaxam sau sa simtim ca ne odihnim, intorcandu-ne chiar mai obositi sau mai nervosi decat am plecat. Aceste mici esecuri sunt cauzate de unele greseli pe care le putem elimina incepand cu primele planuri pentru vacanta.

Nu trebuie uitat ca pentru sanatate si pentru a ne putea gandi la realizari mai mari in viata noastra conteaza enorm sa stim sa ne refacem intr-o vacanta in care trebuie sa ne eliberam de stres. Studiile cercetatorilor americani au demonstrat ca respectarea unor reguli ale comportamentului in concediu sunt extrem de importante pentru cresterea sperantei de viata, dar si pentru sansele de realizare profesionala sau evitarea problemelor de cuplu.

Aspecte de care trebuie sa tinem cont inainte de a pleca in concediu

Alegerea destinatiei

Exista multe cazuri in care, din inertie, mergem in acelasi loc sau alegem o alta destinatie pentru vacanta pe criterii total ilogice precum recomandarea prietenilor, pretul atractiv sau, si mai grav, moda de a vizita un anume loc. Atunci cnd ne gndim la o destinatie de concediu, in primul rnd, trebuie sa te asiguri ca acel loc este compatibil cu tine si partenerul tau de viata si eventualii prieteni cu care hotarti unde veti petrece vacanta. Daca este vorba de un concediu in grup, lucrurile se complica foarte mult, pentru ca destinatia aleasa nu poate fi decat in rare cazuri cea ideala pentru tine, iar programul comun te poate obliga la un eventual stres. Din acest motiv, daca ai o fire mai sensibila, alege concediul in doi sau in familie, cautand ceva potrivit. Este foarte bine sa stii foarte exact ce conditii ai in locul in care mergi, ce poti face placut si mai ales sa nu alegi un loc in care te-ai putea plictisi. Se intelege de la sine ca, pentru a-ti reface nervii, nu trebuie sa alegi in niciun caz un oras, chiar daca este vorba de Venetia, cu aglomeratie turistica. Chiar daca iti place acest tip de atmosfera, evita in vacanta o zona urbana, in care vei vedea inevitabil oameni stresati, grabiti si plini de ganduri. Daca alegi o statiune de pe litoral, trebuie sa ai grija sa optezi pentru un hotel sau o zona de cazare ce-ti ofera mai multa intimitate.

Alegerea prietenilor cu care mergi

Daca preferi concediul si distractiile in grup, e important sa stii foarte bine la ce sa te astepti de la cei cu care vei merge. Este total nerecomandat sa risti sa mergi in concediu cu un grup pe care nu-l cunosti foarte bine, mai ales in ceea ce priveste comportamentul in vacanta. Oricum, inainte de a-ti da acordul ca vei merge cu un anume grup, mentioneaza ca nu vei participa la intreg programul lor. In acest fel, iti rezervi libertatea de a-ti face un alt program in cazul in care nu-ti place noul anturaj. In plus, te vei simti mai putin stresat la gandul ca pornesti orarecum independent(a) de grup.

Comunicarea

Indiferent de destinatie si de circumstantele in care te afli in vacanta, intotdeauna vei avea nevoie de comunicare deschisa cu cineva. Pentru a te relaxa si a te reface nervos, trebuie sa poti purta discutii placute cu persoane care te inteleg si, mai ales, fac fata cerintelor tale de comunicare. O excursie in care se fac numai glume proaste si se povestesc lucruri fara sens nu este cea mai buna varianta pentru oricine. Se impune ca tu sa-ti gasesti o persoana cu care poti discuta foarte intim orice te framnta, de preferat cineva in care poti avea incredere si-l cunosti foarte bine. Daca mergeti in concediu in doi, ceea ce este uneori mai indicat, incercati sa comunicati cat mai mult, abordand discutii pe teme noi despre care nu ati vorbit niciodata.

Evita plicitiseala

Un studiu efectuat in Romnia de psihologii francezi de la Toulouse, in colaborare cu sociologii romani, a dovedit ca 70% din tinerii si adultii din tara noastra se plictisesc in vacante. Acest lucru este cauzat, in primul rnd, de un concept gresit despre petrecerea timpului liber, care de multe ori este redus la a face un gratar in aer liber. Plicitseala este, de fapt, o lipsa de stimuli pentru a suplini aceasta deficienta de excitatie. Pentru evitarea plictiselii nu este nevoie de teorii complicate. Incearca sa mergi in locuri in care poti face drumetii pe jos, chiar scurte, si evita sa stai in acelasi loc mai mult de doua ore. Daca mergi cu masina in concediu, uita de ea si viziteaza locurile si imprejurimile pe jos. Nu uita ca a te plimba cu masina, indiferent de frumusetea locurilor, te face sa percepi totul la un nivel de doua-trei ori mai scazut decat in cazul contactului direct cu peisajul. Pentru a evita plictiseala in vacanta trebuie sa faci ceva nou in fiecare zi si sa nu stai langa gratar sau tolanit la plaja sau la iarba verde toata ziua. Incercarea oricarei aventuri propriu-zise, cat si a flirtului te pot ajuta sa scapi foarte usor de plictiseala.

Evita sa te enervezi

Multi dintre cei care ajung la destinatia unei vacante incep sa devina nervosi in prima si a doua zi dupa instalare. Aceasta conditie este determinata de cauze multiple precum socul adaptarii, dezamagirea legata de unele neajunsuri sau stresul preturilor mai crescute. Ar fi bine sa stii ca in vacanta este interzis sa te enervezi daca vrei sa te refaci nervos. Gandeste-te ca, oriunde ai fi, in primul rand trebuie sa simti placerea si aerul de optimism al vacantei. Uita de toate grijile, poarta-te degajat, chiar copilareste, si nu te lasa influentat de micile probleme ce apar. De cate ori simti ca te enervezi, spune-ti in minte: Aici am venit ca sa ma simt bine si sa fiu relaxat. Nu ma intereseaza micile probleme pentru ca sunt in vacanta si totul trebuie sa fie bine. Chiar daca ai pierdut o parte din bani din greseala sau partenerul este nervos, ignora totul in primele doua zile, pana va acomodati si veti uita de toate. Cel mai important este sa rupi total legatura cu serviciul pentru cel putin cinci zile, pentru a evita reaparitia in plan mental a conditiilor stresante.

Distractia si amuzamentul

Fiecare avem propria definitie a distractiei, dar pentru toti a te distra inseamna a face ceva placut, relaxant, care ne face sa ignoram momentan oricare problema. In oricare vacanta trebuie gasita o cale de a face un anume lucru care ne destinde si ne face sa traim bucurii copilaresti si sa simtim ca traim intr-o lume total diferita decat cea reala, obisnuita, din oras. Detasarea de universul real si stresant se face cel mai usor prin mici drumetii in natura sau pe malul marii, in zone mai putin aglomerate. Padurea, plaja, urcusul pe munte ne pot destinde si ne pot face capabili sa traim altfel senzatiile dupa ce obosim putin. Dansul, muzica si mai ales amuzamentul ne pot ajuta sa evadam total din lumea stresanta din care venim. Rasul in care dispare total lipsa controlului si avem senzatia totala a descatusarii de stres este extrem de benefic pentru refacerea nervilor. Tocmai pentru a ajunge la aceasta capacitate de a ne putea relaxa prin amuzament este nevoie de acele drumetii, plimbari sau dans, care ne pot rupe putin de realitatea mai putin colorata din care venim.

Alimentatia

In concediu trebuie sa avem o alimentatie cat mai usoara pentru a nu obliga sistemul nervos la o adaptare suplimentara. Din acest motiv, gratarul in aer liber, ca obicei national, este potrivit pentru zilele de ragaz ale unei vacante mai lungi. In vacante trebuie sa ne intereseze cel mai putin masa, care din nefericire este pentru multi principala bucurie a zilelor de concediu. Nu trebuie sa consumam carne de porc, grasimi si prajeli in ulei, dar nici ciorbe sau supe in cantitati mari. E de preferat ca dimineata sa mancam mezeluri slabe si lapte degresat. La pranz se recomanda un meniu bazat pe carne de vita slaba, de preferat fiarta si foarte putin condimentata, servita calda. Salatele bine acrite cu zeama de lamaie nu trebuie sa lipseasca la niciuna din mese. Cina, de asemenea, usoara, trebuie servita cu doua ore inainte de culcare. In vacantele de vara, este de preferat sa eviti tariile sub orice forma, berea fiind bine-venita la fiecare masa, cu exceptia micului dejun.