La Casa de licitatii Alis, pe 22 aprilie, recordul persoanelor interesate si cel de crestere a pretului (de aproximativ zece ori mai mare) l-a nregistrat un ceas de mna barbatesc, Cronographe Suisse, cu carcasa din aur de 18 K, marcat, din anii 1950-1960.

Printre renumitele marci elvetiene de ceasuri, Cronographe Suisse nu reprezinta un brand de neluat n seama, desi nu are dect 50 de ani de istorie. Creatorul marcii, Gerd-Rudiger Lang, s-a ncumetat sa se lanseze, n anii 1957-1960, ntr-o industrie deja ajunsa la perfectiune n tara sa, dar rezultatele pe care le-a dobndit sunt exceptionale.

Cronographe Suisse a reusit marea performanta de a ingloba in carcasa de o dimensiune in standardele frumusetii un regulateur automatic cu un diametru de numai 44 mm, ceea ce i-a adus numeroase si prestigioase premii internationale. Si chiar daca piesa licitata la Alis a fost executata la nceputurile productiei firmei, clasicismul ei, limpezimea si acuratetea designului au fost apreciate de sapte cumparatori care au plusat cu nversunare de la 600 lei (pretul de pornire) la 5.000 lei, respectiv peste 1.500 de euro (n magazinele europene, un ceas Cronographe Suisse contemporan se poate achizitiona cu 1.900 de euro). Un pret bun a fost obtinut si de setul de 6 volume de literatura de avangarda romneasca, 10.500 lei (3.100 euro), dar, asa cum am spus si cu alte ocazii, exista anticariate in Europa care colectioneaza astfel de carti nu pentru vnzare, ci pentru crearea unui cabinet – biblioteca si sala de expozitii – , extrem de bine-venit si de interesant att pentru cunoscatori, cat si pentru cei care vor sa studieze fenomenul la scara nationala sau transnationala. Nu a interesat nsa pe nimeni un document exceptional, de epoca, o foaie de danie a mosiei Draghinesti-Vlasca n timpul domniei lui Radu Leon (1664-1669). Acest act, datat 7 iunie 1666, cu sigiliu de ceara, scris cu litere chirilice (nsotit si de transcrierea textului), ar fi stat bine n orice muzeu de istorie laica sau chiar religioasa, prin dimensiunile sale impozante, 68×50 cm, prin caseta de sticla n care s-a prezentat si prin restaurarea de specialitate la care fusese supus.

Din pacate, institutiile noastre nu participa la licitatii. Sectiunea Pictura nu a expus piese importante. Cu cteva exceptii (Alexandru Ciucurencu, Natura statica cu flori si pipa, 52.500 lei, Adam Baltatu, Casa taraneasca, 10.000 lei), sedinta a adus n fata cumparatorilor piese mai putin interesante. Si daca sunt aproape sigura ca acela care a achizitionat Cronograph Suisse a facut-o pentru el, sunt cu mult mai sigura ca aceia care au lasat necumparate tablouri ca Rosu si Negru – Natalia Dumitrescu, Femeie pe sofa – George Tomaziu, Copac – Iosif Steurer, s-au abtinut de la licitatie pentru ca acesti artisti, aceste subiecte, aceste culori, aceste rame… nu se cauta (nca). Cand colectionarii le vor dori, pretul lor va creste vertiginos, spre disperarea celor lipsiti (astazi) de intuitie.