Interzisa in Rusia si in statele din Asia Centrala, pelicula a inregistrat un succes rasunator in box-office-ul american.

Borat, Invataturile culturale ale Americii pentru folosul semetei natiuni a Kazahstanului este o comedie sumbra, ce a declansat un scandal de proportii.

O natiune de misogini si antisemiti 

Filmul socheaza prin remarcile rasiste si referitoare la sex ale personajului principal, Borat Sagdiiev, interpretat de comicul britanic Sacha Baron Cohen. Desi tinta glumelor lui Borat este Kazahstanul, majoritatea filmarilor au fost realizate intr-un sat cu populatie majoritar rroma din Dambovita. Filmul este contestat de toata lumea, inclusiv de regizorul sau, care si-a dat demisia la numai cateva luni dupa inceperea filmarilor. Atitudinea autoritatilor din Kazahstan a fost una clara – indignare si alarmare. Nici nu este de mirare avand in vedere ca, in film, kazahii sunt prezentati ca o natiune de misogini si antisemiti, care beau vin produs din urina de cal fermentata, au ca sport national lovitul vacilor si se distreaza impuscand cate un caine inainte de a organiza orice petrecere.

Filmul nu are nimic de-a face cu noi

Nu doar Guvernul Kazahstanului a reactionat vehement impotriva promovarii unui astfel de film. In Asia Centrala s-a interzis difuzarea lui, iar Centrul European pentru Cercetarea Rasismului contra rromilor din Hamburg acuza producatorii filmului, dar si presa germana de promovarea unor mesaje xenofobe si de instigare la violenta. Liga antidefaimarea Israelului si-a exprimat teama ca glumele lui Cohen ar putea fi gresit interpretate de un public mai putin sofisticat. Rahat Aliiev, primul consilier al ministrului de externe din Kazahstan, l-a chemat pe Cohen in tara sa pentru a intalni oameni normali, femei care conduc masini proprii si pentru a vedea ca vinul kazah se face din struguri. In afara de numele si de steagul tarii noastre, filmul nu are nimic de-a face cu noi. Sper ca oamenii din tara voastra nu vor rade de noi, ci vor deveni curiosi. Ar trebui sa vina aici si sa cunoasca adevaratul Kazahstan, a declarat Aliiev pentru presa germana.

Cine este Borat Sagdiiev

Interpretul controversatului personaj este Sacha Baron Cohen, un comic britanic extrem de apreciat. Cunoscut in special sub numele de scena Ali G, Cohen este de profesie jurnalist, dar a renuntat la aceasta meserie pentru comedie. O alegere discutabila, avand in vedere ca, recent, a fost altoit de un barbat care n-a inteles glumele sale. Sacha s-a adresat unui trecator obisnuit, asa cum are obiceiul si personajul sau, Borat, din filmul cu acelasi nume: Hainele tale sunt dragute! Te rog, pot sa le cumpar? Vreau sa fac sex in ele. Gluma a starnit mania barbatului care l-a luat la bataie pe actor.