Spartacus a condus peste 70.000 de oameni intr-o revolta sclava si nimeni nu stie unde sau cum a murit

Spartacus a fost un sclav roman din descendenta tracica (actuala sud-est a Europei) din secolul I , care a condus o lunga revolta impotriva Romei antice. Deoarece relatarile despre viata si faptele sale provin in primul rand de la istorici romani antici, biografia sa este vaga si neintemeiata. Se crede ca a fost inrobit de legiunile romane si inchis la o scoala pentru gladiatori, unde a ajutat la conducerea unei revolte de succes in 73 i.Hr. Grupul sau original de sclavi a capturat vagoane si echipamente militare, a recrutat alti sclavi in randurile lor si a jefuit Capua regiune , aproape de Napoli actuala, Italia.

Deoarece o mare parte din armata romana a fost implicata in expeditii straine, Spartacus a invins cu usurinta incercarile initiale de a-si supune revolta, iar fortele sale s-au umflat la peste 70.000 de oameni Responsabilitatea pentru distrugerea lui Spartacus a fost predata acum celui mai bogat om din Roma, Marcus Licinius Crassus, care va conduce in lupta opt legiuni romane de peste 40.000 de oameni.

Pe o perioada indelungata, Crassus a reusit sa-l impinga pe Spartacus spre sud pana cand forta rebela a fost imbuteliata in varful Italiei actuale. Planurile de fuga in Sicilia au  esuat, iar Spartacus si forta sa rebela  au fost infranti decisiv si decimati  intr-o batalie langa Senerchia. Desi sase mii de prizonieri au fost rastigniti ulterior de Crassus, trupul lui Spartacus nu a fost niciodata gasit si circumstantele exacte ale mortii sale sunt necunoscute .       

David Thomson, fondatorul New Hampshire, a disparut din istorie

Se spune ca sincronizarea este totul. In 1622, David Thomson a primit o subventie funciara  de la New England Council. Familia sa ar fi primii non-nativi care s-au stabilit pe teritoriu. Thomson a construit o asezare numita Pannaway si a tranzactionat cu succes cu nativii locali Piscataqua. De asemenea, a pescuit mult in apele din jurul asezarii sale, iar el si sotia sa au petrecut trei ierni ca primii colonisti albi ai teritoriului.

Apoi, in 1626, Thomson a parasit brusc Pannaway si s-a mutat pe o insula din portul Boston . El s-a stabilit in masura in care astazi aceasta insula este inca cunoscuta sub numele de Insula Thomson . Ceea ce i s-a intamplat ulterior este necunoscut, dar se crede ca a murit in 1627 sau 1628.

Jean-Francois de Galaup a navigat in intreaga lume, dar s-a pierdut undeva intre Australia si Franta

Jean-Francois de Galaup s-a nascut in Albi, in sudul Frantei, in 1741 . De Galaup a servit in marina franceza Revolutia americana. Dupa aceasta, de Galaup obtinuse un mare succes militar si a fost promovat la gradul de Commodore . In 1785, Ludovic al XVI-lea l-a numit sa conduca o expeditie navala franceza globala in intreaga lume, similar cu calatoriile incercate de Marea Britanie.

Doua nave, Astrolabul si Boussole , au fost montate pentru calatorie, care a plecat in august 1785. El a reusit sa treaca prin Capul Hornului, a facut o escala la Insula Pastelui si a pasit pe insula Maui. De aici, calatoria remarcabil de lunga a LaPerouse va continua spre Alaska, spre sud, catre California, Macao, Filipine, Coreea si Rusia de Est. Expeditia s-a indreptat apoi catre  actualul Sydney, Australia . Pe drum, mai mult de zece membri ai echipajului sau, inclusiv comandantul Astrolabului , au fost ucisi in Samoa.

LaPerouse a sosit in Botany Bay, Australia, in ianuarie 1788. El va ramane in Australia sase saptamani, inainte de a se intoarce in Franta. Din pacate, nici LaPerouse, nici oamenii lui nu au mai fost vazuti vreodata. Mai mult de doua sute de ani mai tarziu, resturile gasite pe insula Vanikolo din grupul Solomon au fost verificate istoric ca fiind cele ale Astrolabului si ale Boussole . In timp ce multe teorii persista, disparitia lui LaPerouse si a oamenilor sai nu a fost niciodata pe deplin explicata.

Colonia pierduta a lui Roanoke nu a lasat in urma nimic altceva decat un mesaj straniu

Dupa ce a primit o carta de colonizare de  la Elisabeta I, Sir Walter Raleigh a intentionat sa infiinteze o colonie pe insula Roanoke, in apropierea actualei Outer Banks, Carolina de Nord. Pana in 1587, un grup de 115 colonisti, condus de John White, a sosit pe insula. White s-a intors in Anglia, determinat de debutul unui razboi englezesc cu Spania, hotarat sa se intoarca cu mai multi oameni, armament si resurse pentru a consolida supravietuirea coloniei.

White nu avea sa se intoarca decat in   august 1590 si cand a sosit nu era nici o urma a vreunui membru al coloniei, inclusiv a nepoatei sale, Virginia Dare , primul copil englez nascut in America de Nord. Tot ce a gasit a fost singurul cuvant ,,CROATOAN” sculptat intr-un stalp de gard. Ce s-a intamplat cu colonistii a ramas un mister nerezolvat. 

John Cabot a stabilit un curs gresit pentru Japonia, apoi a plecat pentru totdeauna

John Cabot (AKA Giovanni Caboto) s-a nascut in Genova in jurul anului 1450. El si-a petrecut primii ani de adulti la Venetia, implicandu-se in comertul maritim in toata estul Mediteranei. El a inceput sa caute sustinatori pentru o calatorie planificata in Lumea Noua, obtinand cu succes atat finantarea, cat si permisiunea oficiala in Anglia.

Se stie putin despre primele doua calatorii ale lui Cabot. Cu toate acestea, Cabot s-a intors in Anglia in mijlocul unei mari fanfare. In termen de un an, el va incerca o alta calatorie, sperand de aceasta data sa navigheze spre vest din Europa spre Japonia, plecand in 1498 cu doua sute de oameni si aproximativ cinci nave. Soarta lui Cabot, oamenii sai si chiar calatoria in sine raman vag istoric si orice inregistrare a sfarsitului lui Cabot este inexistenta.

Edward al V-lea si fratele sau pot fi fost asasinati de Richard al III-lea

Nu se stie exact ce s- a intamplat cu Edward al V-lea si cu fratele sau mai mic, ducele de York. Cel mai probabil a fost ceva neplacut. Edward si fratele sau mai mic Richard au fost singurii fii ai regelui Edward al IV-lea, care au trecut la 9 aprilie 1483. Cei doi baieti au fost apoi pusi sub tutela unchiului lor Richard, ducele de Gloucester .

Amandoi erau in cartier in Turnul Londrei. Ducele de Gloucester a inceput masinari pentru ca baietii sa fie declarati nelegitimi si el insusi a fost incoronat rege. Acest lucru a fost decretat in cele din urma printr-un act al Parlamentului, iar ducele a fost incoronat regele Richard al III-lea .

Dupa vara anului 1483, printii nu au mai fost vazuti public niciodata. Aproape doua sute de ani mai tarziu, a  fost descoperita o cutie care continea  doua schelete mici , iar  Carol al II-lea a ordonat ca acestea sa fie ingropate la manastirea Westminster ca ramasite ale celor doi printi.

Francisco de Orellana a disparut undeva de-a lungul raului Amazon

Francisco de Orellana a fost un cuceritor spaniol care a efectuat diverse explorari sud-americane ca asociat al lui  Francisco Pizarro . De Orellana a fost acuzat de explorarea raului Amazon si a finalizat prima traversare cu succes a Americii de Sud pe calea navigabila. A decis sa se intoarca in Spania pentru a-si anunta realizarile. In ciuda unor dificultati, de Orellana si-a asigurat dreptul de a incerca sa guverneze terenurile cunoscute sub numele de ,,Noua Andaluzie”.

In 1545, de Orellana  s-a intors pe Amazon , cu un echipaj substantial si o nava mica, intentionata sa exploreze in continuare regiunea Amazonului. Atacata la fiecare pas de drum de nativi ostili, boli si disensiuni, forta s-a dezintegrat in cele din urma cu de Orellana disparand de-a lungul raului.

Henry Avery, regele piratilor, s-ar fi putut retrage intr-o viata linistita de obscuritate

Henry Avery a preluat conducerea unui echipaj la La Coruna, Spania , si si-a inceput cariera de pirat in 1694. Nava sa, fostul corsar  Charles II , a devenit vasul pirat  The Fancy si s-a indreptat spre Oceanul Indian. Fancy a jefuit nave din India, legate de Mecca , in Marea Arabiei, ducand la o recompensa uriasa pe capul lui Avery dupa o uimitoare incarcatura de bogatie care a amenintat relatiile engleza-indiene de est. Violul si crima au precipitat, de asemenea, ceea ce a devenit prima vanatoare de oameni la nivel mondial.

Avery si  The Fancy au reusit sa evadeze in Bahamas, unde au ancorat si apoi au inceput sa negocieze cu Sir Nicholas Trott, guvernatorul insulelor. Avand o invazie franceza iminenta, Trott a fost intrigat de oferta lui Avery de a ajuta la apararea coloniei – promisiunile de mita suplimentara masiva trebuie sa fi fost, de asemenea, persuasive.

Dar apoi, Henry Avery a disparut. Legenda spune ca si-a vandut prada si bijuteriile in Bahamas si s-a intors in Anglia, unde in cele din urma a murit fara bani . Faptele sale au electrizat, fara indoiala, o generatie de marinari care au trecut in partea intunecata a pirateriei.

Ambiorix a fost cel mai puternic adversar al lui Caesar inainte de a disparea peste Rin pentru totdeauna

Ambiorix a fost capetenia unui trib belgic care s-a revoltat impotriva lui Iulius Cezar in 53/4 i.Hr. In iarna anului 54 i.Hr., Ambiorix a condus un masacru care a distrus o legiune romana completa. Cezar s-a angajat sa puna personal revolta in joc. A sosit cu 50.000 de intariri romane si a inceput o lunga campanie de distrugere a Belgae. Mai tarziu, in scrierile sale despre razboaiele galice,  De Bello Gallico , Cezar a comentat ca ,,Belgae sunt cei mai curajosi”.

Desi armata lui Ambiorix si pamanturile sale au fost complet distruse, capetenia tribala a reusit sa scape peste Rin si sa gaseasca refugiu printre alte triburi germanice, disparand pentru totdeauna. In secolele de dupa aceea, belgienii au redescoperit mostenirea lui Ambiorix, care a fost imortalizat intr-un poem epic si a devenit o figura simbolica a noii independente belgiene.   

Francisco de Hoces a incercat sa gaseasca Insulele Condimentelor, dar ar fi putut gasi in schimb Noua Zeelanda

Francisco de Hoces a fost membru al expeditiei Garcia Jofre de Loaisa din 1525 in Insulele Condimentelor  din Indiile de Est . De Hoces a comandat nava San Lesmes ca parte a acestei expeditii. Vremea rea   a imprastiat intreaga expeditie, iar San Lesmes a fost impins suficient de aproape pentru a putea fi prima expeditie europeana care a observat Capul Horn si trecerea catre Pacific. In prezent cunoscut sub numele de Pasajul Drake, a fost mentionat initial de unii istorici hispanici sub numele de Mar de Hoces.